Μάκης Γιομπαζολιάς*: Παύλος Πολάκης – Ζημίες και οφέλη

0

Η εφαρμοσμένη πολιτική δεν έχει συναισθηματισμούς. Έχει υπολογισμούς. Μέχρι κυνισμού.
Δεν γνωρίζω προσωπικά τον κύριο Παύλο Πολάκη παρά μόνο από μακριά, ως πολιτικό. Δεν μου είναι ιδιαίτερα συμπαθής, λόγω του αμετροεπούς ύφους του και του εξ αυτού ήθους του.
Αλλά δεν μπορώ να μην του αναγνωρίσω το δημόσιο θάρρος της γνώμης του, τον – έστω και απρεπή κάποιες φορές – πολιτικό δυναμισμό του και μια λεβεντιά στην ιδιόρρυθμη συμπεριφορά του.
Με αυτόν τον χαρακτήρα, ο αψίκορος Κρητικός πολιτικός, σε πολλούς αρέσει και σε πολλούς δεν αρέσει. Ακόμη και μέσα στο κόμμα του. Δεν φαίνεται να χολοσκάει για αυτό. Και δεν δυσκολεύτηκε η επιθετικότητα του να τον φέρει σε οξεία ρήξη με όποιους διαφωνεί. Ακόμη και με τον πρόεδρο του κόμματος του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας απετάξατο τον Πολάκη. Εξ αιτίας των πρόσφατων ενεργειών του πρώην υπουργού, που κρίνεται, ότι υπερέβησαν κάθε ανεκτό όριο, σε κομματικό και θεσμικό επίπεδο. Έτσι, δύσκολα μπορεί κάποιος να στηλιτεύσει, ως υπερβολικά αυστηρή, την αποπομπή του.
Οι ζημιές για τον ΣΥΡΙΖΑ προφανείς. Στην προεκλογική εικόνα του κόμματος. Στην μείζονα εσωστρέφεια. Και στην δυσαρέσκεια αρκετών ψηφοφόρων του πολιτικού αυτού χώρου. Ιδίως στην εκλογική περιφέρεια των Χανίων.

Οφέλη υπάρχουν, από αυτήν την ενέργεια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ? Ασφαλώς. Το πραγματικό είναι η επιβολή του πολιτικού ηγέτη, με ένα δυναμικό “έως εδώ”. Πιο σημαντικό όμως, κατά την εκτίμηση μας, φαίνεται το επιδιωκόμενο. Η λείανση των διαθέσεων εκείνων των κεντρώων και κεντροαριστερών πολιτών, που προβληματίζονταν, αν θα δώσουν την ψήφο τους στον ΣΥΡΙΖΑ, εκτός των άλλων και λόγω του λεγόμενου “πολακισμού”.

Θα προκύψει αυτό το όφελος για τον ΣΥΡΙΖΑ, από την αποπομπή του επικεφαλής του “πολακισμού” ? Και αν προκύψει, ποια άλλα κόμματα είναι πιθανόν να βλάψει ?

Κατ’ αρχήν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Διότι μεταξύ αυτού του κόμματος και του ΣΥΡΙΖΑ αμφιρρέπουν αρκετοί κεντροαριστεροί και κεντρώοι πολίτες. Τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να προσεταιριστεί και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν θέλει να χάσει.

Σε μικρότερο βαθμό την Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Την οποία φαίνεται να προτιμούν και πάλι αρκετοί κεντρώοι πολίτες. Σε αυτούς ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να εμφανίσει μια άλλη εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς “πολακισμούς”, για να τους προσελκύσει. Αλλά και η Νέα Δημοκρατία δεν θέλει να τους χάσει, προβάλλοντας το επιχείρημα, ότι “πολακισμός” είναι ολόκληρος ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτό δεν αλλάζει με την αποπομπή Πολάκη.

Τι θα επικρατήσει, μεταξύ ζημιάς και οφέλους, από τις εσωστρεφείς και εξωστρεφείς “πολακιάδες” του ΣΥΡΙΖΑ, είναι λίαν αμφίβολο για να εκτιμηθεί. Θα το δείξει η κάλπη. Το μόνο βέβαιο είναι, ότι αυτή η κάλπη δεν θα αναδείξει βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ τον κύριο Παύλο Πολάκη. Ο οποίος πλέον δεν θα εκφράζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ούτε στην προεκλογική περίοδο.

* Ο Μάκης Γιομπαζολιάς είναι δημοσιογράφος και νομικός, εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος Αττικής και Γενικός Γραμματέας του Ομίλου Πολιτικής Σκέψης ΑΚΤΙΔΑ

Πατήστε και δείτε τα 68 προηγούμενα άρθρα του Μάκη Γιομπαζολιά

Share.

Comments are closed.