Πόσο τραγικό και ειρωνικό για τη χώρα μας. Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (IWD), στις 8 Μαρτίου είναι αφιερωμένη για το έτος 2023 από τα Ηνωμένα Έθνη στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η τεχνολογία στις μέρες μας, με έμφαση στο ρόλο των γυναικών και των κοριτσιών σε αυτόν τον τομέα.
Πόσο τραγικό και ειρωνικό για τη χώρα μας, στις δραματικές συνθήκες που ζούμε με το θάνατο δεκάδων νέων ανθρώπων η Παγκόσμια Ημέρα να υπογραμμίζει την αναγκαιότητα της τεχνολογίας, της καινοτομίας ενώ εμείς θρηνούμε θύματα λόγω της απίστευτης έλλειψης στα στοιχειώδη και αυτονόητα καθημερινά ζητήματα!
Βρισκόμενη στην Νέα Υόρκη και στην επίσημη αποστολή του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στον ΟΗΕ παρακολουθώ τα άλματα στο χώρο της ψηφιακής αλλαγής, τις εξαιρετικές υπερβάσεις που έχουν γίνει και αναρωτιέμαι για την απομόνωση της χώρας μας από τις εξελίξεις με τις επακόλουθες ολέθριες συνέπειες, την απόσταση που μας χωρίζει από ποιοτικά και ψηφιακά στάνταρτ. Τίποτε όμως δεν μπορεί να επιτευχθεί από ένα πολιτικό προσωπικό κοντόφθαλμο, βολεμένο, άτολμο και τελικά επικίνδυνο, με αδύναμους θεσμούς και δικαιοσύνη…
Στις συναντήσεις και τις επαφές που έχουμε με επιστήμονες, πολιτικούς, ερευνητές, κάποιοι από αυτούς ρωτούν για τη σύγκρουση των Τρένων στη Λάρισα και τους φαίνεται σχεδόν αδιανόητο το ατύχημα και το γεγονός ότι τα τρένα κυκλοφορούν στα τυφλά στην Ελλάδα το έτος 2023! Σε μια χώρα που διαφημίζει τον τουρισμό, την εξωστρέφεια και θέλει όλο και περισσότερους επισκέπτες…
Είναι εντελώς κοινότυπο να αναφέρουμε ότι η τεχνολογία και ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα μπορούσαν να σώσουν ζωές, όχι μόνο στα Τέμπη, να αλλάξουν τη ζωή μας, να δώσουν περισσότερες ευκαιρίες στους εργαζόμενους, στην κοινωνία αλλά και στις κυβερνήσεις.
Και ναι, και σε αυτήν την περίπτωση τα κορίτσια και οι γυναίκες παραμένουν περισσότερο απομονωμένες και αποκομμένες αναπαράγοντας τα στερεότυπα και ενισχύοντας τον αποκλεισμό τους από την πληροφορική, την τεχνητή νοημοσύνη άρα και από την αγορά εργασίας.
Για αυτό και τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας υπογραμμίζεται η απαίτηση της ενσωμάτωσης του φύλου στις ψηφιακές τεχνολογίες με την προώθηση του Παγκόσμιου Ψηφιακού Σύμφωνου για άνδρες και γυναίκες, για κάθε γενιά
Για αυτό και στον ΟΗΕ επιμένουν οι ψηφιακές τεχνολογίες, οι πλατφόρμες και τα εργαλεία να αποτρέπουν τα επιβλαβή στερεότυπα για το φύλο, να οργανώνονται και να δομούνται χωρίς διακρίσεις σε βάρος γυναικών και κοριτσιών χωρίς αποκλεισμούς και να είναι προσβάσιμα από την αρχή για όλες και όλους.
Καταλήγοντας στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ υπογραμμίζεται ότι πρέπει να κινητοποιηθούμε άμεσα ώστε να διασφαλίσουμε την ισότιμη πρόσβαση των γυναικών και των κοριτσιών στην τεχνολογία. Να δημιουργηθούν οι δικλίδες που θα εγγυώνται ίσες ευκαιρίες και πλήρης συμμετοχή τους σε χώρους αποφάσεων, σε τεχνολογικά πεδία ώστε να έχουν στη συνέχεια ίσες ευκαιρίες στην εργασία, να αποφύγουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Ο δρόμος παραμένει δύσβατος και με πολλά εμπόδια.
* Η Ζέφη Δημαδάμα είναι διδάσκουσα στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, αντιπρόεδρος γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος, μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, πρόεδρος της ΕΓΕ Αθήνας.
Δείτε τα 85 προηγούμενα άρθρα και συνεντεύξεις της Ζέφης Δημαδάμα