Ειδικό Δικαστήριο: Ένοχος κατά πλειοψηφία για δύο παραβάσεις καθήκοντος ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος – Aθώα η Τουλουπάκη

0

Την ενοχή του πρώην Αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος αποφάσισαν οι δικαστές.
Παράλληλα, τον κήρυξαν αθώο από την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας, αθωώνοντας παράλληλα και την εισαγγελέα Εφετών και πρώην εισαγγελέα εγκλημάτων διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, που δικαζόταν για κατάχρηση εξουσίας.

Αναλυτικά η απόφαση για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την Ελένη Τουλουπάκη
Ο πρώην αναπληρωτής Δημ. Παπαγγελόπουλος κρίθηκε κατά πλειοψηφία ένοχος για δυο περιπτώσεις παράβασης καθήκοντος και αθωώθηκε κατά πλειοψηφία για άλλες 4 περιπτώσεις.

  • Κρίθηκε ένοχος κατά πλειοψηφία 7-6 για τις καταγγελίες σε βάρος του από την εισαγγελέα Ελένη Ράικου, που αφορούσε σε πιέσεις που κατήγγειλε ότι της άσκησε για ενοχοποίηση πολιτικών στην υπόθεση της Novartis.
  • ένοχος κατά πλειοψηφία 8-5 για τις καταγγελίες του εισαγγελέα Παν. Αθανασίου ότι δέχθηκε πιέσεις για υπόθεση του πρώην επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλα.

Αντίθετα κρίθηκε:

  • Αθώος κατά πλειοψηφία για καταγγελίες της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη ότι παρενέβη για την υπόθεση του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου, με πλειοψηφία 7 – 6
  • Αθώος κατά πλειοψηφία 7-6 για τις καταγγελίες του εισαγγελέα Παν. Αθανασίου για υποθέσεις του Γιάννη Αλαφούζου
  • Αθώος κατά πλειοψηφία 8 –5 στην υπόθεση του δημοσιογράφου των «Νέων» Γιώργου Παπαχρήστου.
  • Αθώος ομόφωνα για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας εκ μέρους της Ελ. Τουλουπάκη.

Υπενθυμίζεται ότι η επίτιμη εισαγγελέας εφετών Γεωργία Τσατάνη είχε καταγγείλει ότι την πίεσε για συγκεκριμένους χειρισμούς στις έρευνες για τον αποβιώσαντα επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλο, ενώ καταγγελίες για παρεμβάσεις έκανε και ο πρώην επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας Παναγιώτης Αθανασίου. Συγκεκριμένα είχε καταγγείλει τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για παρεμβάσεις σε υποθέσεις του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου, σε υπόθεση φορολογικού ελέγχου του ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ πριν τη διενέργεια του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, με σκοπό να μην μπορέσει να λάβει μέρος, αλλά και για τον δημοσιογράφο των «Νέων» Γιώργο Παπαχρήστο ότι είχε ζητήσει την ενοχοποίησή του χωρίς στοιχεία, γιατί , όπως κατήγγειλε, επέκρινε την τότε κυβέρνηση.
Η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη κρίθηκε αθώα κατά πλειοψηφία 9-4 για κατάχρηση εξουσίας και κατ’ επιτρεπτή μεταβολής κατηγορίας παράβασης καθήκοντος αθώα κατά πλειοψηφία 8-5.
Στη δικαστική αίθουσα βρέθηκε μόνο η Ελένη Τουλουπάκη, ενώ ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος εκπροσωπήθηκε από τους δικηγόρους του καθώς είναι ασθενής.

Η στάση της εισαγγελέως
Η εισαγγελέας της έδρας του ειδικού δικαστηρίου, Όλγα Σμυρλή, ήταν απαλλακτική για τον πρώην υπουργό, αλλά και την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη. Μάλιστα είχε αναφέρει ότι οι κατηγορίες σε βάρος τους δεν αποδείχθηκαν στο δικαστήριο και οι καταγγελίες των εισαγγελέων δεν επιβεβαιώθηκαν από άλλα στοιχεία, ενώ οι μαρτυρίες τους κατά την εισαγγελέα, υπήρξαν αναξιόπιστες, αντιφατικές και αναληθείς.
Η δίκη στο Ειδικό Δικαστήριο άρχισε στα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου και η διάρκειά της πέρασε τους έξι μήνες. Πρόεδρος της δίκης ήταν η αρεοπαγίτης Βασιλική Ηλιοπούλου και εισαγγελέας η Όλγα Σμυρλή, που ήταν και η εισαγγελέας στη δίκη για τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά, ο οποίος καταδικάστηκε ομόφωνα σε δύο χρόνια φυλάκιση με τριετή αναστολή, ενώ η εισαγγελική πρόταση και γι’ αυτόν ήταν απαλλακτική.

Ελένη Τουλουπάκη: Σήμερα είναι μια μέρα δικαίωσης
Για την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου περί ευθύνης υπουργών, η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, δήλωσε: «Σήμερα είναι μια μέρα δικαίωσης. Το Ειδικό Δικαστήριο με την απόφασή του αποκατέστησε την αλήθεια. Υπό τις παρούσες τραγικές συνθήκες που βιώνουμε όλοι οι Έλληνες, γίνεται άλλη μια φορά φανερό ποσό σημαντική είναι η ανεξαρτησία των λειτουργών της Δικαιοσύνης για την δικαίωση εκείνων που την αναζητούν.
Εκείνοι που προσπάθησαν να κάμψουν το ελεύθερο φρόνημα των λειτουργών της Δικαιοσύνης, δεν επεδίωξαν τίποτα λιγότερο από το να αυθαιρετούν χωρίς περιορισμούς. Όρθια Δικαιοσύνη σημαίνει όρθια Ελλάδα! Γι’ αυτό υπόσχομαι ότι θα μείνω όρθια».

Οι συνήγοροι υπεράσπισης της Ελένης Τουλουπάκη, προέβησαν στις παρακάτω δηλώσεις:

Ο συνήγορός της Ιωάννης Μαντζουράνης δήλωσε ότι:
«Η αθώωση της κ. Ελένης Τουλουπάκη αποτελεί ένα ηχηρό ράπισμα στους «ανέγγιχτους», δηλαδή τους ισχυρούς της οικονομίας και πολιτικής, που σχεδίασαν και κατασκεύασαν την γνωστή «θεωρία της σκευωρίας» σε βάρος τoυς, με σκοπό την υποταγή των έντιμων εισαγγελέων και δικαστών στις εντολές τους.
Όσοι θεωρούν ότι είναι υπεράνω υποψίας, κριτικής και εντέλει των νόμων σήμερα ηττήθηκαν, αφού το προμελετημένο σχέδιό τους σε βάρος εισαγγελέων και δημοσιογράφων κατέρρευσε με πάταγο μπρος στην αλήθεια μιας έντιμης και γενναίας εισαγγελικής λειτουργού, η οποία έπραξε το καθήκον της στο ακέραιο κατά τη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis, που οι διώκτες της επιδίωξαν και δυστυχώς πέτυχαν να μείνει αδιερεύνητο και στο βαθύ σκοτάδι της διαπλοκής.
Ωστόσο, η Ελληνική Δικαιοσύνη, όταν είναι ανεξάρτητη και ελεύθερη, με τις αποφάσεις της προσφέρει στους πολίτες παραδείγματα προς μίμηση και έτσι ενισχύει το κράτος δικαίου και το δημοκρατικό πολίτευμα
».

O Βασίλης Χειρδάρης δήλωσε:
«Μία άδικη ποινική δίωξη σε βάρος μιας έντιμης και ασυμβίβαστης εισαγγελέως έληξε σήμερα με μια πανηγυρική δικαίωση. Το Ειδικό Δικαστήριο, που αποτελείται από έμπειρους και εξαίρετους ανώτατους δικαστές του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας, αθώωσε αμετάκλητα την κα Τουλουπάκη. Δεν ήταν απλά μια αθωωτική απόφαση, ήταν η δικαστική επιβράβευση μιας γυναίκας που προάσπισε την καθαρότητα των συναλλαγών, την προστασία του κράτους και των πολιτών και προσπάθησε να πατάξει τη διαφθορά, χωρίς να κάνει διακρίσεις, μη υπολογίζοντας το κόστος και αδιαφορώντας για τον εαυτό της. Σήμερα είναι μια νίκη των θεσμών, είναι μια νίκη αυτών που αγωνίζονται για το δημόσιο συμφέρον. Είναι μια νίκη του κράτους δικαίου»

Ο Βαγγέλης Γεωργακόπουλος δήλωσε:
«Τις μέρες αυτής της μεγάλης εθνικής τραγωδίας, η αθώωση της Ελένης Τουλουπάκη δεν αποτελεί απλώς την δικαίωσή της, αλλά το πιο επίκαιρο μήνυμα – εντολή προς τους δικαστές και τους εισαγγελείς, ότι δεν θα πρέπει να διστάζουν να τα βάλουν με τα μεγάλα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ μετά την απόφαση
Σε ανακοίνωσή το Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναφέρει για την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου
«Η αθώωση της κ. Τουλουπάκη τελειώνει οριστικά το μύθευμα περί σκευωρίας Novartis και οποιασδήποτε άλλης μομφής στο πρόσωπό της, σε σχέση με τον τρόπο που εκτέλεσε τα καθήκοντά της ως Εισαγγελέας Διαφθοράς.
Αυτό που μένει είναι το σκάνδαλο, και δυστυχώς χωρίς καμία απόδοση ευθυνών.
Σε ό,τι αφορά την κατά πλειοψηφία απόφαση της δικαιοσύνης για τον κ. Παπαγγελόπουλο, επί των ημερών του οποίου άνοιξε η έρευνα για το σκάνδαλο Novartis, την αφήνουμε στην κρίση της ελληνικής κοινωνίας.
»

Η ανακοίνωση της ΝΔ μετά την απόφαση
Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση για την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου:
«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να μπούμε σε πολιτική αντιπαράθεση αυτήν την ώρα, αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστη την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου. Τη στιγμή που ένας δεύτερος Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τον στενότερο συνεργάτη του κ. Τσίπρα Ν. Παππά, ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλος, καταδικάζεται και αυτός με το βαρύτατο αδίκημα για ένα δημόσιο λειτουργό, αυτό της παράβασης καθήκοντος, ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζει για την αθώωση της κας Τουλουπάκη! Κρίνει, δηλαδή, ξανά την απόφαση α λα καρτ και δεν βρίσκει να πει μια κουβέντα για την καταδίκη και δεύτερου υπουργού του, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πώς αντιλαμβάνεται το κράτος δικαίου. Τα υπόλοιπα στην ώρα τους».

Share.

Comments are closed.