Απίστευτη τραγωδία στα Τέμπη: 36 νεκροί και 85 τραυματίες από τη σύγκρουση τρένων – Νοσηλεύονται 53 [Βίντεο]

0

Μια απίστευτη τραγωδία εξελίχτηκε στα Τέμπη μετά τη σφοδρή σύγκρουση τρένων. Νεότερες πληροφορίες της Πυροσβεστικής έχουμε 36 νεκρούς και 85 τραυματίες, εκ των οποίων 25 σοβαρά.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλη Βαθρακογιάννη, οι 53 παραμένουν για νοσηλεία. «Η διαδικασία απεγκλωβισμού διεξάγεται υπό αντίξοες συνθήκες», σημείωσε ο κ. Βαρθακογιάννης.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τον τόπο του συμβάντος, πολλοί εκ των θυμάτων είναι φοιτητές, ενώ είναι δύσκολη η αναγνώρισή τους, καθώς είναι εγκαυματίες.

Αναλυτικά η νεότερη ανακοίνωση της Πυροσβεστικής
Συνέχεια της έκτακτης ενημέρωσης, για το σιδηροδρομικό δυστύχημα με πυρκαγιά, στην είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών πραγματοποίησαν σήμερα, 01 Μαρτίου 2023, στις 07:15, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Πύραρχος Βασίλειος Βαθρακογιάννης και η Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμος Β’ Κωνσταντία Δημογλίδου, από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων στο Μαρούσι.
Ακολουθεί το κείμενο της ενημέρωσης:
«Η επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού ατόμων, στον τόπο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στην είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών παραμένει σε εξέλιξη.
Αυτή τη στιγμή, οι προσπάθειες έρευνας των Πυροσβεστικών Δυνάμεων, έχουν επικεντρωθεί στα δύο πρώτα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας, που έχουν ανασηκωθεί, με τη βοήθεια γερανοφόρων οχημάτων.
Ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών παραμένει στους 32, ενώ για νοσηλεία σε νοσοκομεία παραμένουν 53 τραυματίες.
Δίνω το λόγο στην εκπρόσωπο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας.
Οι οικείοι και οι συγγενείς των επιβατών της αμαξοστοιχίας της Hellenic Train που εκτελούσε το δρομολόγιο Λάρισα – Θεσσαλονίκη μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 2410683175 και 76 της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας προκειμένου να πάρουν πληροφορίες για τους επιβάτες που μετακινήθηκαν με ασφάλεια στη Θεσσαλονίκη καθώς και για όσους έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία.
Επαναλαμβάνω τους τηλεφωνικούς αριθμούς 2410683175 και 76.
Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας έχει ξεκινήσει η διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης των θυμάτων, όπου επισημαίνεται ότι υπάρχει αριθμός νεκρών για την οριστική αναγνώριση των οποίων θα πρέπει να πραγματοποιηθεί διαδικασία βιολογικής ταυτοποίησης.
Για οποιαδήποτε εξέλιξη θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση».

Πληροφορίες από το ΕΚΑΒ αναφέρουν ότι μεταξύ των τραυματιών είναι εγκαυματίες και ακρωτηριασμένοι.
Περνώντας η ώρα εξανεμίζονται οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων στα συντρίμμια των δύο τρένων.

Οι τραυματίες διακομίσθηκαν με ασθενοφόρα στο Πανεπιστημιακό και στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Ανάμεσά τους και μια ακρωτηριασμένη γυναίκα ενώ συνεχώς, οι διασώστες διασωληνώνουν πολυτραυματίες.

Πώς έγινε η τραγωδία
Το δυστύχημα σημειώθηκε λίγο πριν από την κοιλάδα στα Τέμπη κοντά στην περιοχή «Ευαγγελισμός», κοντά στο μνημείο των οπαδών του ΠΑΟΚ, μεταξύ επιβατικής και εμπορευματικής αμαξοστοιχία.

Εγκλωβισμένος επιβάτης ειδοποίησε στις 23:24 μέσω του κινητού τηλεφώνου του το 112 και έτσι κινητοποιήθηκαν οι Αρχές. Μάλιστα, εάν το δυστύχημα γινόταν μέσα στη σήραγγα των Τεμπών, δεν θα μπορούσε να ειδοποιήσει τις Αρχές, καθώς δεν υπάρχει σήμα κινητής τηλεφωνίας.
Το επιβατικό τρένο εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη -και είχε αναχωρήσει στις 19:22. Την ώρα της σύγκρουσης, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η εταιρεία Hellenic Train, επέβαιναν περίπου 350 επιβάτες.
Σύμφωνα με πληροφορίες όταν ξεκίνησε το ταξίδι της από την Αθήνα η αμαξοστοιχία μετέφερε 430 ανθρώπους και στη Λάρισα αποβιβάστηκαν περίπου 80. Οι υπόλοιποι συνέχισαν τη διαδρομή μέχρι τη σφοδρή σύγκρουση των δύο τρένων.
Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Αστυνομίας αλλά και της Πυροσβεστικής, προκειμένου να συνδράμουν στον απεγκλωβισμό των επιβατών.
Στο Αστυνομικό Τμήμα Λάρισας οδηγήθηκε ο σταθμάρχης βάρδιας του ΟΣΕ Λαρίσης, στη βάρδια του οποίου συνέβη το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα, καθώς και ο ο εκπρόσωπος της εταιρείας Hellenic Train.

Πέντε ώρες μετά την τραγωδία, βρίσκουμε ακόμη πτώματα
Οι διασώστες που εργάζονταν όλη τη νύχτα για τον εντοπισμό επιζώντων περιέγραψαν τραγικές σκηνές.

«Ανασύρουμε ανθρώπους ζωντανούς, τραυματίες… υπάρχουν νεκροί. Ζούμε μια τραγωδία» δήλωσε ένας εθελοντής διασώστης στην ΕΡΤ.
«Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο σε όλη μου τη ζωή» δήλωσε στο AFP ένας άλλος, εξαντλημένος διασώστης που επιχειρεί να απεγκλωβίσει τυχόν ζωντανούς ή νεκρούς από τα συντρίμμια.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για περισσότερους νεκρούς
Ολοένα καταφθάνουν πληροφορίες που αυξάνουν τον αριθμό των νεκρών, κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι τώρα (9:33).

Σύμφωνα με τοπική ιστοσελίδα onlarissa.gr, λίγο μετά τις 9:00 π.μ. πυροσβέστες ανέσυραν δυο ακόμη σορούς.
Τέσσερις ακόμη συνάνθρωποί μας προστέθηκαν στη μακάβρια λίστα όσων έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα στη Λάρισα. Αυτό επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.
Παράλληλα αυτή τη στιγμή έξι άνθρωποι δίνουν, διασωληνωμένοι, μάχη για τη ζωή τους στα νοσοκομεία της Λάρισας.

Τα ξένα ΜΜΕ για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη
Τα ξένα ΜΜΕ κάνουν εκτενείς αναφορές για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη με τη σύγκρουση αμαξοστοιχιών.
Πρώτο το βρετανικό BBC έχει τίτλο στην ηλεκτρονική του μορφή: «Αυτή είναι μια τρομακτική νύχτα» (Τhis is a terrible night).
Το βρετανικό δίκτυο στο ρεπορτάζ του για τη μοιραία σύγκρουση κάνει λόγο για τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλουν τα σωστικά συνεργεία για τον απεγκλωβισμό των επιβαινόντων, οι οποίες «γίνονται κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες στα εκτροχιασμένα βαγόνια» και μιλάει για «μακελειό μετά από σύγκρουση τρένων κοντά στην ελληνική πόλη της Λάρισας».
Αναφορές για το τραγικό δυστύχημα κάνουν και το Bloomberg, το Associated Press,το ουκρανικό ΝΕΧΤΑ, Sky News, Guardian και New York Times

Τριήμερο εθνικό πένθος για την τραγωδία στα Τέμπη
Με απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών με τους 36, μέχρι αυτή τη στιγμή (10:15), νεκρούς. Τίθεται σε ισχύ από σήμερα, 1η έως και την 3η Μαρτίου 2023 με μεσίστια έπαρση σημαίας σε όλα τα δημόσια κτήρια και αναστολή των δημοσίων εορταστικών εκδηλώσεων.



Share.

Comments are closed.