Με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ προαναγγέλλει την απομάκρυνση του Παύλου Πολάκη από τις θέσεις τομεάρχη Διαφάνειας και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, θέσεις που αναλαμβάνουν ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αντίστοιχα
Ολόκληρη η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ:
«Με απόφαση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία τη θέση του Παύλου Πολάκη ως Τομεάρχη Διαφάνειας αναλαμβάνει ο Γιάννης Ραγκούσης. Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος αναλαμβάνει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Την ερχόμενη Τρίτη 28/2 θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό γραφείο του κόμματος σε διευρυμένη σύνθεση, όπου ο Πρόεδρος θα ζητήσει τη παραπομπή του Παύλου Πολάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας αναφορικά με τη στάση της συστηματικής παραβίασης από πλευράς του των κανόνων συλλογικότητας και δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πάντοτε λειτουργούσε συλλογικά και έτσι διαμόρφωνε και διαμορφώνει την πολιτική του. Η πολιτική σύγκρουση με το καθεστώς Μητσοτάκη και με όσους το εκπροσωπούν δεν γίνεται με όρους προσωπικής σταυροφορίας αλλά με σχέδιο, θεσμική σοβαρότητα και αποφασιστικότητα. Δεν είναι ατομική υπόθεση αλλά συλλογικό καθήκον και στρατηγική.
Ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία θέλει και μπορεί με ενότητα, σοβαρότητα και ψυχραιμία να διασφαλίσει το πρόσωπο και την καθαρότητα της πολιτικής του.
Νερό στο μύλο του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του ουδείς δικαιούται να ρίχνει και μάλιστα λίγες ημέρες πριν και την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου.»
Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Οι απειλές του Π. Πολάκη συνιστούν βαρύτατο πλήγμα στο δημοκρατικό πολίτευμα
Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι:
«Σχετικά με τις προγραφές και τις απειλές του πρώην Υπουργού και νυν Βουλευτή Π. Πολάκη για ομαδικές «εκκαθαρίσεις» Θεσμικών Οργάνων του Δημοκρατικού Πολιτεύματος της Χώρας.
Οι δημόσιες απειλές του πρώην Υπουργού και νυν Βουλευτή Παύλου Πολάκη περί ομαδικών «εκκαθαρίσεων» Θεσμών του Κράτους Δικαίου και της Ελευθεροτυπίας συνιστούν βαρύτατο πλήγμα στο Δημοκρατικό Πολίτευμα της Χώρας και έλλειψη ενσυναίσθησης της λειτουργίας των Θεσμών της Δημοκρατίας.
Το ζήτημα της κριτικής των Δικαστικών Αποφάσεων αποκτά δευτερεύουσα σημασία μπροστά στις σοκαριστικές εικόνες επικηρυγμένων προσώπων. Ζητούμε την άμεση αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας»
Δεύτερη φορά ενώπιον της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ ο Πολάκης
Ο Παύλος Πολάκης θα βρεθεί για δεύτερη φορά ενώπιον της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, με το πιθανότερο σενάριο να κάνει λόγο για πιο σκληρή κατάληξη.
Την πρώτη φορά ήταν με την περίφημη φωτογραφία του από τσιμπούσι κι ενώ είχαμε περιοριστικά μέτρα λόγω πανδημίας το μακρινό πια 2020.
Τότε απλώς κλήθηκε από τους Γεροβασίλη – Τζανακόπουλο και του έγινε σύσταση που μάλιστα φρόντισε να κοινοποιήσει ο ίδιος σε καθεστώς τελικά συμφωνίας.
Τώρα που είναι για δεύτερη φορά το πιθανότερο είναι να έχουμε διαφορετική κατάληξη, δεδομένου ότι ο Πολάκης καλείται από την Επιτροπή- η οποία μετασυνεδριακά έχει όλα τα ρεύματα- αλλά έχει προηγηθεί η αποπομπή του από το ψηφοδέλτιο των Χανίων για τις εθνικές εκλογές και η καθαίρεσή του από τον Τομέα Διαφάνειας και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος.
Το πολιτικό ζήτημα που προκύπτει για το ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ
Κι εδώ έχουμε το πολιτικό ζήτημα που προκύπτει για το ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Από τη μια ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάζει το θετικό αφήγημα της κυβέρνησής του, θα μιλάει για τον κατώτατο μισθό και στην Κουμουνδούρου θα έχουν βγει τα μαχαίρια, παρ’ ότι οι γνώστες του παρασκηνίου θεωρούν ότι είναι χρυσή ευκαιρία για τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να επιδείξει πυγμή.
Είναι εμφανές ότι η «πολακειάδα» αλλά και η ομόφωνη απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για τον Παππά καθώς και η αναμενόμενη απόφαση για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, φτιάχνουν ένα νέο κύμα εσωστρέφειας για το ΣΥΡΙΖΑ και το στοίχημα είναι αν στο όσο διάστημα απομένει για τις εθνικές κάλπες θα μπορέσει να αναλάβει εκείνες τις πρωτοβουλίες που να τον πάνε στην επόμενη μέρα και τούτο γιατί ο Πολάκης χαίρει δημοφιλίας στην κομματική βάση αλλά και σε μερίδα στελεχών, δεδομένου ότι εκπροσωπεί ένα χαμένο νήμα με το αντιμνημόνιο ή το θυμωμένο «Όχι» του 2015 παρότι και ο ίδιος υπήρξε υπουργός.