Μάνος Κρανίδης*: Η χαμένη ευκαιρία της Αθήνας πριν γίνει πόλη Βαβέλ – Ευθύνεται η αντιπαροχή; Τι συμβαίνει με τα διατηρητέα;

0

Η ανάγκη ποσότητας και η έλλειψη σχεδιασμού είναι δύο βασικοί παράγοντες για τη σημερινή εικόνα της Αθήνας. Είναι οι μόνοι λόγοι που έχουν διαμορφώσει μια τόσο ιστορική πόλη σε μια αρχιτεκτονική Βαβέλ; Μάλλον όχι. Τη μεγαλύτερη ευθύνη, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, την έχει η Πολιτεία και οι διαχρονικές πολιτικές που επέτρεπαν να χτιστεί στην Αθήνα ό,τι ήθελε ο κάθε ιδιοκτήτης. Φταίει και το σύστημα της αντιπαροχής, αλλά όχι τόσο όσο νομίζουμε. Αυτό, τουλάχιστον, υποστηρίζει ο Μάνος Κρανίδης.
Καλεσμένος στο podcast του Newsbeast, είναι ο έμπειρος πολιτικός μηχανικός και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Γραμματέας Ενημέρωσης της ΠΟΜΙΔΑ. «Η Αθήνα έχει χάσει την ταυτότητά της. Θα μπορούσε να έχει ταυτότητα. Δεν έχει αξιοποιήσει τα νεοκλασικά της κτήρια. Δεν έχει ένα αρχιτεκτονικό πρότυπο – που θα έπρεπε να έχει. Έστω στις όψεις. Αυτό συμβαίνει πολλά χρόνια, ακόμη και πριν τον Τρίτση», λέει ο κύριος Κρανίδης.
«Μεταπολεμικά είχαμε ανάγκη την οικονομική ανάπτυξη και η Αθήνα παρασύρθηκε. Αυτό δεν μπόρεσε να συνδυαστεί με ποιότητα στο αρχιτεκτονικό κομμάτι. Ίσως να μην ήταν εφικτό, γιατί υπήρχε η ταχύτητα. Υπήρξε ο θεσμός της αντιπαροχής. Οι πολυκατοικίες με τα μεγάλα ύψη. Η συνεχής δόμηση παντού. Την ίδια ώρα δεν υπήρξαν αντίστοιχες κοινόχρηστες υποδομές. Δεν μπορούσε να καλυφθεί αυτός ο κτιριακός όγκος», συμπληρώνει το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Γραμματέας Ενημέρωσης της ΠΟΜΙΔΑ.
«Η αστυφιλία έφερε τα κτίρια κουτιά – αυτές τις πολυκατοικίες που βλέπουμε. Κάποιες έχουν ένα χαρακτήρα γιατί υπήρχαν και μεγάλοι αρχιτέκτονες τότε, αλλά δεν ήταν μια τάση. Υπήρχε η ανάγκη ποσότητας. Τότε χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία για την Αθήνα. Αν υπήρχε ένα πολεοδομικό σχέδιο το οποίο να στηριζόταν στη δημιουργία μιας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και ταυτότητας – με ανάδειξη των διατηρητέων, με ανάδειξη των νεοκλασικών κτιρίων ή τη δημιουργία ενός νέου αρχιτεκτονικού προτύπου που να συνδέεται με αυτά και κοινόχρηστων υποδομών ταυτόχρονα, θα είχαμε μια άλλη πόλη», υποστηρίζει ο κύριος Κρανίδης.
«Μια βελτιωμένη Αθήνα θα βοηθούσε περισσότερο στην οικονομία, στις συγκοινωνίες, στην ομορφιά. Παντού», συμπληρώνει ο έμπειρος πολιτικός μηχανικός.

Πατήστε πιο κάτω και ακούστε την ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Μάνο Κρανίδη στο podcast του Newsbeast
Η χαμένη ευκαιρία της Αθήνας πριν γίνει πόλη Βαβέλ: Ευθύνεται η αντιπαροχή; Τι συμβαίνει με τα διατηρητέα;

* Ο Μάνος Κρανίδης είναι Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, MSc, CEO «KRAMA PROPERTY», Γραμματέας Ενημέρωσης ΠΟΜΙΔΑ, Δημοτικός Σύμβουλος Χαλανδρίου, Επικεφαλής ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2023  και υποψήφιος δήμαρχος Χαλανδρίου

Πατήστε εδώ και δείτε τα 28 προηγούμενα άρθρα του Μάνου Κρανίδη

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner