Categories: Πολιτική

Ειδικό Δικαστήριο: Ομόφωνα ένοχος ο Νίκος Παππάς Καταδίκη σε 2 χρόνια φυλάκιση με αναστολή

Φυλάκιση δύο ετών με τριετή αναστολή επέβαλε το Ειδικό Δικαστήριο στον Νίκο Παππά, το οποίο τον έκρινε ομόφωνα ένοχο για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Να σημειωθεί ότι το ειδικό δικαστήριο επέβαλε την ανώτατη προβλεπόμενη ποινή στον Νίκο Παππά, ενώ στον Χρήστο Καλογρίτσα επέβαλε χρηματική ποινή 5.000 ευρώ.
Ομόφωνα το δικαστήριο απέρριψε την αναγνώριση των ελαφρυντικών που ζήτησε η πλευρά Καλογρίτσα.
Επιπλέον ο εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου Δημήτρης Ασπρογέρακας ζήτησε να σταλούν στον εισαγγελέα τα πρακτικά με την κατάθεση της γραμματέως του Χρήστου Καλογρίτσα Ευθαλίας Διαμαντή, που είχε καταθέσει ότι «φάκελοι και τσάντες έφευγαν από γραφείο Καλογρίτσα για το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ», πρόταση που έκανε ομόφωνα αποδεκτή το δικαστήριο και διαβίβασε στον εισαγγελέα την κατάθεση της γραμματέως Καλογρίτσα για τα περαιτέρω.
Συνήγοροι υπεράσπισης του Παππά: Θα προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Οι δηλώσεις των συνηγόρων υπεράσπισης του Παππά
Ο συνήγορος υπεράσπισης του Παππά, Γιάννης Μαντζουράνης, δήλωσε: «Δυστυχώς, σήμερα ομόφωνα τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου αποφάσισαν να περιβάλουν με τη δεσμευτικότητα δικαστικής απόφασης την εκδικητική δίωξη του Νίκου Παππά από τους πολιτικούς αντιπάλους του.
Εδώ και τώρα επιβάλλονται δύο σχόλια:
Πρώτον, όταν η πολιτική εισέρχεται στην αίθουσα του δικαστηρίου, τότε η Δικαιοσύνη εξέρχεται.
Και, δεύτερον, ο σεβασμός στη Δικαιοσύνη δεν επιβάλλεται. Κερδίζεται, όταν οι λειτουργοί της έχουν το σθένος να κρίνουν μόνο με βάση το Σύνταγμα, τον νόμο και τη συνείδησή τους και κυρίως όταν δεν συμβιβάζονται παρά μόνο με την αλήθεια.
Καμία απόφαση δικαστηρίου δεν αυτοδικαιώνεται. Μόνο ο δημόσιος έλεγχος της αιτιολογίας της επιτρέπει τη διακρίβωση της ορθότητας ή μη αυτής και μπορεί να προσφέρει σε οποιαδήποτε δικαστική απόφαση εκτός από δεσμευτικότητα και πειστικότητα και συνακόλουθα τον σεβασμό των πολιτών.
Μετά από όλα αυτά η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν είναι απλώς δεδομένη, αλλά και απολύτως αναγκαία
».

Ο έτερος συνήγορος υπεράσπισης του Νίκου Παππά Θεόδωρος Μαντάς, δήλωσε: «Προφανής, ακατανόητη και εντελώς αδικαιολόγητη η δυσαρμονία ανάμεσα στην πρόταση της εισαγγελέως και στην απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου. Η ορθότητά της δεν θα κριθεί από την ομοφωνία αλλά από τον αντίκτυπό της στην ελληνική κοινωνία.
Το μοναδικό πραγματικό γεγονός το οποίο αποδείχθηκε σε αυτή την ακροαματική διαδικασία είναι ότι με τις ενέργειες του Νίκου Παππά εισέρρευσαν εκατοντάδες εκατομμυρίων στα ταμεία του Ελληνικού Δημοσίου από τον εξορθολογισμό του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου
».

Ο συνήγορος υπεράσπισης του πρώην υπουργού Βαγγέλης Γεωργακόπουλος δήλωσε: «Σε μια εποχή που στη συνείδηση του ελληνικού λαού η δικαστική εξουσία έχει αποξενωθεί από τη Δικαιοσύνη, είναι αναμενόμενο σε μια πολιτική δίκη η απόφαση να είναι βαθύτατα και μόνον πολιτική».

Η ΝΔ σχολίασε την καταδίκη Παππά με λόγια του Τσίπρα: «Ναι, υπάρχουν όντως δικασταί εις τας Αθήνας»
Η Νέα Δημοκρατία χρησιμοποίησε τα λόγια, που είχε αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας μετά την συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο, για να σχολιάσει την απόφαση του ειδικού Δικαστηρίου.

Υπενθυμίζεται ότι τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε δηλώσει: «Ευτυχώς υπάρχουν ακόμη δικασταί εις τας Αθήνας. Και το φως της δημοκρατίας για άλλη μια φορά νίκησε το σκοτάδι» κι αυτό εκμεταλλεύτηκε η ΝΔ αναρτώντας και το σχετικό βίντεο με τις δηλώσεις αυτές σχολιάζοντας:
«Ναι. Υπάρχουν όντως δικασταί εις τας Αθήνας. Και καταδίκασαν ομόφωνα τον συνεργάτη σας. Ομόφωνα και αμετάκλητα ένοχος ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς για παράβαση καθήκοντος».
Μάλιστα στην ανάρτησή της η ΝΔ στο Twitter, αναφέρει: «Ομόφωνα 13 δικαστές έκριναν ένοχο τον κ. Παππά για παράβαση καθήκοντος. Θα αναλάβει ο κ. Τσίπρας την πολιτική ευθύνη που του αναλογεί; Θα αποσύρει από τα ψηφοδέλτια και θα διαγράψει από τον ΣΥΡΙΖΑ τον αμετάκλητα και ομόφωνα καταδικασμένο κ. Παππά;».

Συνήγοροι υπεράσπισης Καλογρίτσα: Δικαίωση για Καλογρίτσα – Οριστική απόδειξη ότι έλεγε την αλήθεια
Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Χρήστου Καλογρίτσα, Ανδρέας Λοβέρδος και Άγγελος Καραχάλιος, δήλωσαν:

«Το ειδικό δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Νίκο Παππά για παράβαση καθήκοντος. Η προσπάθεια του πρώην υπουργού να μετατρέψει σε πολιτική μια αμιγώς ποινική υπόθεση απέτυχε παταγωδώς.
Η αλήθεια έπρεπε να περάσει από το δικαστήριο και πράγματι σε ό,τι αφορά τον εντολέα μας κ. Χρήστο Καλογρίτσα η σημερινή ομόφωνη απόφαση αποτελεί δικαίωση, γιατί συνιστά πλήρη και οριστική απόδειξη ότι πράγματι έλεγε την αλήθεια.
Και κάτι ακόμα δεν τελειώσαμε εδώ έπεται συνέχεια
Το δικαστήριο αποφάσισε η κατάθεση της κυρίας Διαμαντή να παραπεμφθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα άρα έχουμε μέλλον. Ο πελάτης μου υπόσχεται ότι το μέλλον δεν θα σας αφήσει αδιάφορους».
Ομόφωνη η απόφαση για την ενοχή Παππά-Καλογρίτσα

Οικονόμου: Απόφαση-κόλαφος προσωπικά για τον κ. Τσίπρα
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου με δήλωσή του για την καταδίκη του Νίκου Παππά από το Ειδικό Δικαστήριο τονίζει πως πρόκειται για απόφαση-κόλαφος για τον Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα, τονίζει πως αποκαλύφθηκε, πέραν πάσης αμφισβήτησης, η θεσμική εκτροπή που είχε δρομολογηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο έκρινε ομόφωνα ένοχο για παράβαση καθήκοντος τον πρώην υπουργό κ. Νίκο Παππά -τον παλαιότερο και στενότερο συνεργάτη του κ. Τσίπρα- για την υπόθεση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016. Του επέβαλε μάλιστα την ανώτατη για το αδίκημα αυτό προβλεπόμενη ποινή. Η καταδίκη για παράβαση καθήκοντος συνιστά το πλέον απαξιωτικό ιδιώνυμο αδίκημα για δημόσιους λειτουργούς.
Η απόφαση είναι κόλαφος προσωπικά για τον κ. Τσίπρα, καθώς ο κ. Παππάς, μέσα από το Μέγαρο Μαξίμου, συντόνιζε και κατηύθυνε μια επιχείρηση ελέγχου και χειραγώγησης της ενημέρωσης, με απώτερο σκοπό τη νόθευση της δημοκρατίας. Πρόκειται για μια θλιβερή ημέρα της πολιτικής μας ιστορίας, καθώς ένας πρώην υπουργός καταδικάζεται για παράβαση καθήκοντος.
Είναι όμως και μια μέρα αποκαλυπτική. Από τη μία διότι φάνηκε ότι η ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη τελικά φθάνει στην αλήθεια και όλα έρχονται στο φως. Ο κ. Παππάς κρίθηκε ένοχος μέσα από μια ακροαματική διαδικασία που κατέληξε σε ομόφωνη απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου. Κρίθηκε ένοχος μέσα από θεσμικές και νόμιμες διαδικασίες, όχι μέσω ισχυρισμών κουκουλοφόρων μαρτύρων ή με βάση όσα διακινούν ρυπαρά δίκτυα και κάθε λογής συνωμοσιολόγοι.
Και από την άλλη διότι αποκαλύφθηκε, πέραν πάσης αμφισβήτησης, η θεσμική εκτροπή που είχε δρομολογηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σε κεντρικότατο επίπεδο.
Πρόκειται, επίσης, για απόλυτη δικαίωση του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής.
Οι λαλίστατοι κήνσορες του ΣΥΡΙΖΑ οφείλουν να αναλάβουν τις πολιτικές τους ευθύνες, άμεσα και γενναία, και να παραδεχτούν το προφανές: ότι χρησιμοποίησαν καταχρηστικά και παράνομα την εξουσία που τους δόθηκε από τον ελληνικό λαό για να χειραγωγήσουν την ενημέρωση, να αλώσουν τη Δημοκρατία μας και να μετατρέψουν την Ελλάδα σε αυταρχικό τριτοκοσμικό καθεστώς.
Μετά την ομόφωνη απόφαση, τα ερωτήματα είναι πιεστικά και επιβάλλεται η άμεση απάντησή τους, χωρίς μισόλογα και υπεκφυγές:
Θα αναλάβει ο κ. Τσίπρας την πολιτική ευθύνη που του αναλογεί για τα έργα και τις ημέρες του παλαιότερου και στενότερου συνεργάτη του;
Θα αποσύρει ο κ. Τσίπρας από τα ψηφοδέλτια και θα διαγράψει από τον ΣΥΡΙΖΑ τον αμετάκλητα και ομόφωνα καταδικασμένο κ. Παππά

Δημήτρης Μάντζος – ΠΑΣΟΚ: Εκτεθειμένος ο Τσίπρας για την κάλυψη που παρείχε τον Παππά
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος, σε δήλωσή του μετά την καταδίκη του Νίκου Παππά, αναφέρει:

«Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ζητήσαμε εξαρχής να τηρηθούν απόλυτα όροι διαφάνειας και νομιμότητας σύμφωνα με το Σύνταγμα.
Αντιθέτως, η τότε κυβέρνηση, με την αντισυνταγματική διαδικασία που ακολούθησε, επέλεξε τα παιχνίδια παρασκηνίου για να μοιράσει άδειες σε φιλικούς επιχειρηματίες.
Σήμερα η Δικαιοσύνη αποφάνθηκε. Το ειδικό δικαστήριο καταδίκασε ομόφωνα τον πρώην υπουργό και κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παππά και τον φίλα προσκείμενο στην τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ επιχειρηματία Χρ. Καλογρίτσα για παρεμβάσεις στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.
Ο ομόφωνα καταδικασμένος Νίκος Παππάς είναι ο στενότερος συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, και ως εκ τούτου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτεθειμένος για την κάλυψη που του παρείχε.
Αναρωτιόμαστε: Τι θα πει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ; Θα βγάλει άραγε ανακοίνωση όπως έκανε προ ημερών πανηγυρίζοντας για την εισαγγελική πρόταση, μιας και παγίως η αξιωματική αντιπολίτευση βλέπει τη Δικαιοσύνη αλά καρτ, όπως έπραξε στο παρελθόν και με τις ανεξάρτητες αρχές; Ή θα παραδεχτεί και σήμερα ότι… υπάρχουν δικασταί εις τας Αθήνας

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν διαγράφει τον Παππά ο Τσίπρας παρά την καταδίκη – “Η απόφαση θα κριθεί από τους πολίτες”
Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον Νίκο Παππά, θεωρώντας ότι η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου, που καταδίκασε τον Νίκο Παππά σε δύο χρόνια φυλάκιση με αναστολή, για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, που αφορά στην υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών το 2016.ελιναι αντίθετη με την αλήθεια και την λογική,

Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι ναι μεν η απόφαση είναι σεβαστήαλλά το πόσο δίκαιη είναι θα κριθεί από τους πολίτες και την πραγματικότητα, σε μία κίνηση που δείχνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας στηρίζει τον άλλοτε στενό του συνεργάτη και ότι δεν τίθεται θέμα διαγραφής του από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Εξετάσεις PISA: Στάση εργασίας κήρυξε η ΔΟΕ την Τετάρτη 22/05/2024, με στόχο την ακύρωση της υλοποίησης αυτών των εξετάσεων

Η Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) με ανακοίνωσή της αναλύει τους λόγους για τους οποίους είναι…

2 ώρες ago

Σοκ στο Μεσολόγγι: 15χρονος υπό την απειλή μαχαιριού λήστεψε13χρονο

Ένα ακόμη περιστατικό παραβατικότητας και βίας ανηλίκων απασχόλησε τις αστυνομικές αρχές αυτή τη φορά στο Μεσολόγγι. Σύμφωνα…

10 ώρες ago

Οι Χούθι χτύπησαν ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά στην Ερυθρά Θάλασσα – Δεν υπάρχουν θύματα – Το πλοίο συνεχίζει το ταξίδι του

Ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά έπληξαν με βαλλιστικό πύραυλο οι Χούθι. Η επίθεση σημειώθηκε περίπου…

16 ώρες ago

Ερώτηση στη Βουλή του Στέφανου Παραστατίδη για την Ελληνική PISA

Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κατέθεσε ο Βουλευτής Κιλκίς και Υπεύθυνος ΚΤΕ…

16 ώρες ago

Βαγγέλης Βουτσινάκης* : Ζωή κάτω απ’ τον ίδιο ουρανό…

...Αυτή η εμβληματική -τολμώ να γράψω- αποστροφή του Παναγή Παναγιωτόπουλου* όταν αναφέρεται στις κοινές προσλαμβάνουσες,…

19 ώρες ago

ΔΟΕ: Διοργάνωση  25ου Πανελληνίου – Παγκύπριου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ακριτίδεια 2024»

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδα (Δ.Ο.Ε.) και η Παγκύπρια Οργάνωση Ελλήνων Δασκάλων (Π.Ο.Ε.Δ.), σε συνεργασία με…

22 ώρες ago