Προβληματισμούς και προτάσεις για την προεκλογική εκστρατεία εκφράζουν, με επιστολή τους προς τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, 54 στελέχη και μέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ αφήνουν αιχμές και για τον τρόπο επιλογής των υποψήφιων βουλευτών.
Στην επιστολή τους ζητούν εκπροσώπηση και πολιτική ανανέωση από την Αριστερά και καλούν σε άνοιγμα προς τους νέους και ακροατήρια που νιώθουν απαξιωμένα.
Παράλληλα, με την επιστολή τους, θέτουν πέντε βασικά κριτήρια ως πρόταση για την επιλογή των υποψηφίων και την κατάρτιση των ψηφοδελτίων.
Αναλυτικά η ανοιχτή επιστολή προς τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές
«Προβληματισμοί και προτάσεις με στόχο τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και της Αριστεράς
Κοινή ανησυχία όχι μόνο των μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και μιας ευρείας πλειοψηφίας κόσμου που ανήκει στο δημοκρατικό προοδευτικό τόξο, είναι η αναζήτηση αποτελεσματικού τρόπου για να ανατραπεί η κυβέρνηση του Μητσοτάκη – ΝΔ. Αγωνιζόμαστε ώστε η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η συνακόλουθη ήττα της ΝΔ να ανοίξει το δρόμο για την εφαρμογή αριστερών-προοδευτικών πολιτικών, για μια ουσιαστική στρατηγικού χαρακτήρα ήττα του νεοφιλελευθερισμού και της ελληνικής αυταρχικής Νεοδεξιάς του κ. Μητσοτάκη, που κατολισθαίνει όλο και περισσότερο σε πολιτικές της Ακροδεξιάς και της διεθνούς Αlt Right.
Οι καιροί είναι ιδιαίτεροι, τα κοινωνικά προβλήματα έχουν οξυνθεί, οι ανισότητες έχουν διευρυνθεί και η λειτουργία των θεσμών έχει πλήρως απορρυθμιστεί. Δεν αρκεί λοιπόν να πάμε σε μια προεκλογική εκστρατεία που θα αντιγράφει τις παλιές πρακτικές, μια απλή εκφώνηση θέσεων, πολλές φορές τόσο αόριστων όσο και θολών, καθώς και εκδηλώσεων παραδοσιακού τύπου, την ίδια στιγμή που η Δεξιά χρησιμοποιεί υπερσύγχρονες προπαγανδιστικές μεθόδους και ψηφιακά μέσα, μεταθέτοντας τον πολιτικό λόγο και την πράξη στο εικονικό επίπεδο. Το αποτέλεσμα είναι η κατασκευή μιας ψεύτικης πραγματικότητας που δεν ισχύει στον πραγματικό κόσμο και αποπροσανατολίζει τον ψηφοφόρο.
Χρειάζεται λοιπόν, τόσο σε επίπεδο πολιτικής γραμμής, όσο και σε επίπεδο πολιτικού προσωπικού, να εκφραστεί από την Αριστερά η πολιτική ανανέωση αλλά και η ριζοσπαστική εναντίωση στο πολιτικό κατεστημένο επιδιώκοντας πάντα τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή του κόσμου στις εξελίξεις. Άλλωστε, η κρίση εκπροσώπησης και η απογοήτευση της μεγάλης πλειοψηφίας από το πολιτικό σύστημα είναι περισσότερο δεδομένες από ποτέ, και εκτός από σοβαρούς κίνδυνους (άνοδος μιας φασίσουζας άκρας δεξιάς κλπ.), μπορεί να αποτελέσει και μία ιδανική ευκαιρία για την επάνοδο μιας αξιόπιστης και ανανεωμένης ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Ιδιαίτερα, μέσα από μία τέτοια διαδικασία, η απεύθυνση στους νέους και σε ακροατήρια που νιώθουν απαξιωμένα, θα ενισχύσει καθοριστικά την πολιτική τους συμμετοχή στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Στο κείμενο που ακολουθεί γίνεται προσπάθεια να προσδιοριστεί το ιδεολογικό στίγμα της προεκλογικής εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και των βασικών προϋποθέσεων που πρέπει να πληρούνται από τους υποψήφιους σε καταστατικό και ουσιαστικό επίπεδο.
Α. Ιδεολογικό εκλογικό στίγμα και πολιτικές αιχμές
Θεωρούμε ότι οι παρακάτω αιχμές μπορούν να δώσουν το καλύτερο δυνατό εκλογικό και πολιτικό αποτέλεσμα, έτσι ώστε να δοθεί στην κοινωνία ένα ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα που να εμπεριέχει την προώθηση των αριστερών ριζοσπαστικών θέσεων:
- Ταξική πυξίδα
Η Αριστερά υπάρχει για να υπερασπίζεται κυρίως τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα, τους φτωχούς και τους αποστερημένους από κάθε κοινωνικό αγαθό, τους ανθρώπους που είναι αποκλεισμένοι από τους κοινωνικούς και πολιτικούς θεσμούς. Επομένως, πέρα από τις απαραίτητες συμμαχίες με άλλες κοινωνικές κατηγορίες, η προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στη συμμετοχή όλων των παραπάνω στους θεσμούς και τις λειτουργίες της κοινωνίας, για την κατοχύρωση των πρωτογενών αναγκών τους, δηλαδή τροφή, ένδυση, στέγη και κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης: γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού, συνταξιοδοτικά δικαιώματα για όλους/ες, κατοχύρωση του δικαιώματος στη στέγη, απρόσκοπτη πρόσβαση στο δημόσιο σχολείο και στο δημόσιο νοσοκομείο, καθώς επίσης και στον πολιτισμό ως κοινωνικό αγαθό για όλους/ες.
Η ισότιμη πρόσβαση σε θεσμούς και δημόσια αγαθά με χρηματοδότηση από μια ριζική αναδιανομή των οικονομικών πόρων αποτελεί κεντρικό στόχο της ριζοσπαστικής κοινωνικής πολιτικής για την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης. - Κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Η Αριστερά υπερασπίζεται τα κοινωνικά δικαιώματα όχι μόνο ως αναγκαία ηθική υποχρέωση αλλά και ως παράγοντα ενότητας και συσπείρωσης των λαϊκών τάξεων. Κατά συνέπεια, οφείλει προκειμένου να τα κατοχυρώσει, όπως και τα ευρύτερα ανθρώπινα δικαιώματα για το σύνολο όσων διαμένουν στη χώρα, να χρησιμοποιήσει τόσο θεσμικές όσο και πρακτικές λύσεις στη δημιουργία ουσιαστικής ισότητας και κοινωνικής συμμετοχής που θα συμπεριλαμβάνει τους μειονοτικούς και στιγματισμένους πληθυσμούς. Ιδιαίτερη αναφορά, ως προς την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αυστηρή τήρηση των διαδικασιών για την παροχή ασύλου, θα πρέπει να γίνει στο προσφυγικό ζήτημα, γιατί στο συγκεκριμένο θέμα έχουν επανειλημμένα καταπατηθεί τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα (επαναπροωθήσεις, κλπ.) και έχουν δημιουργηθεί ισχυρές αρνητικές αναπαραστάσεις για τους προσφυγικούς πληθυσμούς. Η Αριστερά οφείλει να προστατέψει τα δικαιώματα αυτών των πληθυσμών. Μόνον έτσι η αριστερή κινηματική πολιτική και δράση θα βρουν το νόημα τους και τις συμμαχίες τους στο πλευρό των ασθενέστερων συμπολιτών μας. - Αλλαγή μοντέλου ανάπτυξης
Κατ’ αρχάς, καθόλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας οφείλουμε να τονίζουμε πως η δημοκρατική συγκρότηση των θεσμών δεν αποτελεί μόνο αναγκαίο επίδικο για την Αριστερά, αλλά και απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη υπέρ των πολλών. Επιπρόσθετα, οι επερχόμενες εκλογές αποτελούν ιστορική ευκαιρία για την «εξ αριστερών οικειοποίηση» της πράσινης, τεχνολογικής μετάβασης για την προστασία του περιβάλλοντος. Δηλαδή, τα χρήματα που θα δοθούν για την επανεκκίνηση των ευρωπαϊκών οικονομιών, όχι μόνο να διατεθούν με διαφάνεια, αλλά να διατεθούν σε συνεταιριστικά σχήματα συνεργασίας που θα αποτελέσουν βιώσιμες δομές μέσα στην παραγωγή και θα δημιουργήσουν τη συμμετοχική κουλτούρα που απαιτείται. Επιπρόσθετα, κάθε μορφή ανάπτυξης θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την κλιματική κρίση που αποτελεί ένα παγκόσμιας εμβέλειας πρόβλημα και θα μας απασχολεί όλο πιο έντονα τις επόμενες δεκαετίες. Παράλληλα, τονίζουμε την κομβική σημασία που θα πρέπει να έχει το κράτος στη χάραξη του στρατηγικού σχεδιασμού της παραγωγής καθώς και πολιτικών για το μετριασμό των επιπτώσεων ή/και την επιβράδυνση της κλιματικής κρίσης. - Η προάσπιση του Κράτους-Δικαίου και η προστασία των ατομικών ελευθεριών
Το καθεστώς αυταρχικού νεοφιλελευθερισμού έχει διαλυτική επίδραση στις κατοχυρωμένες ατομικές και προσωπικές ελευθερίες. Το Κράτος Δικαίου που στηρίζει παραδοσιακά τις ελευθερίες και την ισότητα, θίγεται βαρύτατα από γεγονότα όπως οι οργανωμένες υποκλοπές, οι παράνομες παρακολουθήσεις, η περιστολή των προσωπικών ελευθεριών, εντός και εκτός πανδημίας. Αυτές οι τάσεις σήμερα έχουν αιχμή του δόρατος την ακραία και σκανδαλώδη νομιμοποίησή τους μέσω της πρωτοφανούς «γνωμοδότησης» του εισαγγελέα Α.Π. Ισίδωρου Ντογιάκου, αλλά και την προκλητική πολιτική κάλυψη της θεσμικής εκτροπής από το σύνολο της Κ.Ο. της ΝΔ κατά τη συζήτηση της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. - Ο πολιτισμός ως κοινωνικό αγαθό και ως εκπαιδευτικός μηχανισμός για όλους/ες
Το μίσος που έχει δείξει το καθεστώς Μητσοτάκη προς τον πολιτισμό αυτή την 4ετία δεν έχει προηγούμενο σε μία χώρα πλούσια σε πολιτισμική παράδοση και ιστορική κληρονομιά. Η Αριστερά οφείλει να αγκαλιάσει τον πολιτισμό σαν υπέρτατο αγαθό, να του ξαναδώσει το χαμένο του κύρος και να τον αντιμετωπίσει ως απαραίτητο συστατικό στοιχείο της εκπαιδευτικής διαδικασίας για όλους/ες. Δηλαδή να περάσει την προβολή και χρήση του πολιτισμού, από «δευτερεύον θέμα» ή «τομέα πολυτελείας», σε θέμα πρώτης ανάγκης.
Β. Βασικές προϋποθέσεις για την ανάδειξη των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Οι παραπάνω πολιτικοί άξονες δεν μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς τη συμμετοχή όσων δώσουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή στελεχώνοντας τα ψηφοδέλτια. Κατ΄ αρχάς, ως κόμμα κοινωνικού μετασχηματισμού, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να λειτουργεί ως φορέας κινητικότητας και διαπαιδαγώγησης πολιτικών και κοινωνικών στρωμάτων και προσώπων που απεγκλωβίζονται από τις συστημικές λογικές άλλων πολιτικών χώρων. Αυτό όμως διαφέρει πολύ από την άκριτη συμπερίληψη στα ψηφοδέλτια ανθρώπων που η πολιτική τους προϊστορία συνδέεται με πρακτικές που ζημίωσαν το δημόσιο συμφέρον ή έκαναν πολιτική ζημιά στην Αριστερά.
Το κρίσιμο θέμα των υποψηφιοτήτων μπορεί να αντιμετωπιστεί σε δύο διαφορετικά επίπεδα:
α. Διαδικασίες καταστατικού
- Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει στον πυρήνα του τις αρχές της συλλογικότητας και της συμμετοχικότητας, τις έχει εγγράψει ως διαδικασίες στο Καταστατικό του, οφείλει να τις ακολουθεί. Επομένως, η επιλογή των υποψηφιοτήτων δεν μπορεί να γίνει από τα “πάνω”, ως επιλογές ενός μόνο ανθρώπου ή μιας κλειστής ομάδας.
- Αντίθετα, αυτές οι διαδικασίες ανήκουν κυρίαρχα στις Νομαρχιακές Επιτροπές (ΝΕ) μετά από διαβούλευση με τις Οργανώσεις Μελών (ΟΜ) που αποτελούν καταστατικά και ουσιαστικά το βασικό κύτταρο επαφής με την τοπική κοινωνία. Αυτών τις εισηγήσεις δέχεται η Κεντρική Επιτροπή (ΚΕ) για την τελική της απόφαση (άρθρο 39 του Καταστατικού). Από αυτήν την διαδικασία εξαιρείται το ψηφοδέλτιο Επικρατείας που συγκροτείται με απόφαση της ΚΕ.
- Η Επιτροπή Δεοντολογίας καλείται να αναλάβει δραστήριο και ουσιαστικό ρόλο στην τήρηση του κώδικα Δεοντολογίας σε όλη τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα.
β. Κριτήρια επιλογής
- Να συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια άνθρωποι βγαλμένοι μέσα από τα σπλάχνα των τάξεων που θέλουμε να εκπροσωπήσουμε. Δε θέλουμε να είμαστε και εμείς το κόμμα των ακαδημαϊκών, των γιατρών, των δικηγόρων και των μηχανικών. Θέλουμε να είμαστε κατ’ αρχάς το κόμμα των απλών ανθρώπων της εργασίας που ξέρουν τι σημαίνει να γυρίζεις σπίτι μετά από 12ωρη εργασία, αυτών που δεν πληρώνονται ή που έχουν εξευτελιστικές απολαβές και ζουν σε δύσκολες καθημερινές συνθήκες, ανθρώπων που δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι τους γιατί δεν διαθέτουν 1 ευρώ. Το υπάρχον «star system» προβάλει και προωθεί τους πλέον προβεβλημένους. Εκεί ελλοχεύει ο κίνδυνος να αυξηθεί η αποχή λόγω και της αντίδρασης στην αλόγιστη χρήση του συστήματος προβολής των υποψήφιων καθώς αυτή βρίσκεται σε πλήρη αντιπαράθεση με τη σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία της κοινωνίας στην καθημερινότητά της.
- Να συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια άνθρωποι που έχουν γνώση του χώρου μέσα στον οποίο δρουν, που διαθέτουν κοινωνική ευαισθησία, που έχουν προσφέρει ή μπορούν να προσφέρουν τόσο σε τοπικό όσο και στο ευρύτερο κοινωνικό πεδίο. Πρωτοποριακά και στη σωστή κατεύθυνση, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα περιλάβει στα ψηφοδέλτιά του σε ποσοστό 50% γυναίκες. Ταυτόχρονα, πρέπει να περιλαμβάνονται άνθρωποι που γνωρίζουν καλά συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες και τις ανάγκες τους, όπως είναι οι νέοι, τα παιδιά δεύτερης γενιάς μεταναστών, τα Άτομα με Αναπηρία, τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ, οι Ρομά και κάθε κοινωνική ομάδα που είναι λόγω στερεοτύπων «παρεξηγημένη».
- Φυσικά και δεν αποκλείονται άνθρωποι ειδικοί ή που έχουν ιδιαίτερη τεχνογνωσία για την εφαρμογή πολιτικών, καθώς θα κληθούν να κάνουν χρήση των γνώσεών τους για το σχεδιασμό, την εφαρμογή και την αξιολόγηση των δημόσιων πολιτικών ανά τομέα.
- Στελέχη που έχουν εκπροσωπήσει σε υψηλόβαθμες θέσεις άλλες κυβερνήσεις και έχουν πάρει την ευθύνη υλοποίησης αντιλαϊκών μέτρων θα πρέπει να αποδεχτούν δημοσίως τις αρχές, τις αξίες και τους προγραμματικούς στόχους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και όχι να πλαισιώσουν ως συγκυριακοί συνεργαζόμενοι τα ψηφοδέλτια, αναπαράγοντας και διαφημίζοντας ουσιαστικά την προηγούμενη πολιτική τους ένταξη, με στόχο την κατάληψη κάποιας βουλευτικής έδρας. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, της τυπικής και ουσιαστικής ένταξής τους στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν έχουμε αντίρρηση να συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτιά μας στελέχη που παλαιότερα ήταν αντίπαλοί μας και τώρα συμφωνούν μαζί μας. Υπό την προϋπόθεση επίσης της προγραμματικής σύγκλισης μπορούν να συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια εκπρόσωποι κινήσεων και ομάδων της Αριστεράς ή του Οικολογικού χώρου που θέλουν να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
- Βουλευτές και στελέχη που δεν έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις τους στο κόμμα χωρίς σοβαρό και δικαιολογημένο λόγο, επίσης δεν δύνανται να είναι υποψήφιοι.
- Προφανώς μία τέτοια καταγραφή έχει ενδεικτικό χαρακτήρα. Όμως η αναγνώριση των συγκεκριμένων προτεραιοτήτων ίσως δώσει την ευκαιρία να συμμετάσχουν και άλλες κατηγορίες συμπολιτών μας που με τα σημερινά δεδομένα δεν έχουν αυτή την ευκαιρία.
Με τη Νίκη!
Υπογραφές
Ανδρεάκος Πέτρος
Αντωνιάδης Γιάννης
Βάκη Φωτεινή
Βασιλείου Αντώνης
Γερονίκος Δημήτρης
Γεωργακόπουλος Τάκης
Γεωργίου Ζωή
Γκούσης Κώστας
Ζανιάς Ανδρέας
Ζούνης Πέτρος
Θεοδωρόπουλος Σταμάτης
Ιακωβίδου Λέλα
Καζάντη Κατέ (του Εμμανουήλ)
Καζάντη Κατερίνα
Καλαντζή Ράνια
Καλογιαννακός Σωτήρης
Καρέλλας Δημήτρης
Καρυωτάκης Δαυίδ
Κατσαρός Τάκης
Κατσαφάνας Γιώργος
Κοιλάκος Σταμάτης
Κότσαλης Γιώργος
Κουζέλης Μάκης
Κρητικός Γιάννης
Κυβέλος Βαρθολομαίος
Κωστολιάς Νίκος
Μανουσάκη Ελέγκω
Μανωλιτσάκης Ιδομενέας
Μέγας Αντώνης
Μεταξά Δέσποινα
Μπελή Ντίνα
Μπορμπουδάκης Γιάννης
Παναγόπουλος Γιώργος
Παπαδόπουλος Βαγγέλης
Παπαδοπούλου Δέσποινα
Παπαθανασίου Πόπη
Παπανικολάου Αθηνά
Πετράκη Γιωργία
Πίτας Γιώργος
Ραζής Αντώνης
Ραζής Απόστολος
Σινιγάλιας Ιωσήφ
Σκλιάς Βασίλης
Σταμπουλή Αφροδίτη
Στίνη Ελευθερία
Τζώγα Μαρία
Τρανός Τριαντάφυλλος
Τσαλουχίδου Θάλεια
Tσάκωνας Νώντας
Τσαπάρης Δημήτρης
Τσιγώνιας Νίκος
Φραγκούλης Διονύσης
Ψαλιδάκος Πούλος
Ψαρρά Στέλλα»