Χαρά Κεφαλίδου: Ερώτηση προς το Υπουργείο Παιδείας για το καθεστώς αδειών εγκυμοσύνης και ανατροφής των αναπληρωτριών

0

Σε συνέχεια Ερώτησης και Αναφοράς στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας και υπεύθυνη Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσε σήμερα, Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023, ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Νίκη Κεραμέως, σχετικά με το απαράδεκτο καθεστώς των αδειών εγκυμοσύνης και της άδειας ανατροφής τέκνου που επικρατεί για τις Αναπληρώτριες Εκπαιδευτικούς, το οποίο διαφέρει από το καθεστώς που ισχύει για τις μόνιμες εκπαιδευτικούς.

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης

«ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως
Θέμα: «Απαράδεκτο το καθεστώς αδειών εγκυμοσύνης και άδειας ανατροφής τέκνου για τις Αναπληρώτριες Εκπαιδευτικούς».
Οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν την κατάσταση που επικρατεί για τις εγκύους εκπαιδευτικούς, ζητώντας μεταξύ άλλων την εξίσωση δικαιωμάτων μόνιμων και Αναπληρωτριών εκπαιδευτικών.
Τονίζεται ότι το καθεστώς των αδειών των αναπληρωτριών είναι απαράδεκτο. Η άδεια που δικαιούνται είναι όλη κι όλη 7 ημέρες. Η αναρρωτική άδεια, 15 ημέρες, κι αυτές με την προϋπόθεση ότι θα αρρωστήσουν τουλάχιστον 10 μέρες μετά την πρόσληψή τους. Ακόμα, κινδυνεύουν με απόλυση, αν κριθεί αναγκαία η αντικατάσταση μετά το δεκαπενθήμερο.
Οι έγκυες αναπληρώτριες καλούνται να επιλέξουν μεταξύ της εργασίας τους και της αποχώρησής τους από αυτήν, ειδικά σε περιπτώσεις επαπειλούμενης κύησης, σε διαφορετικό καθεστώς από αυτό που ισχύει για τις μόνιμες εκπαιδευτικούς, είτε πρέπει να παραμείνουν στην εργασία τους έως και 8 εβδομάδες πριν την ημερομηνία τοκετού, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τη δική τους αλλά και των αγέννητων παιδιών τους, είτε να βγουν σε άδεια άνευ αποδοχών προκαλώντας στην οικογένεια τους τεράστια οικονομικά προβλήματα. Είναι πράγματι απίστευτο εν έτει 2023 οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί που μένουν έγκυες να αντιμετωπίζουν το δίλημμα να επιλέξουν το παιδί τους ή τη δουλειά τους.
Παράλληλα, είναι βέβαιο, ότι πολλές αναπληρώτριες είτε αναβάλουν είτε απορρίπτουν εντελώς ακόμα και τη σκέψη να γίνουν μητέρες, γνωρίζοντας ότι, αν έχουν επαπειλούμενη εγκυμοσύνη και χρειαστούν πάνω από 15 μέρες άδεια, θα οδηγηθούν στην παραίτηση ή στην άδεια άνευ αποδοχών.
Επίσης, ζητούν την αύξηση της άδειας ανατροφής, που και αυτή διαφέρει σε σχέση με τις μόνιμες μητέρες εκπαιδευτικούς, και είναι μόνο 3 μήνες και 15 μέρες, γεγονός που τις υποχρεώνει να αφήνουν 5,5 μηνών θηλάζοντα βρέφη σε ξένους φροντιστές. Ως μητέρες είναι δίκαιο και αυτές να είναι δίπλα στα παιδιά τους στην κρίσιμη πρώτη τους ηλικία.
Επειδή, στην τόσο ευαίσθητη περίοδο της εγκυμοσύνης των Αναπληρωτριών Εκπαιδευτικών, το Υπουργείο Παιδείας δημιουργεί τεράστια ανασφάλεια και άγχος και τους οδηγεί σε οικονομική ανέχεια, όταν αποφασίσουν να κάνουν οικογένεια, τη στιγμή που σύμφωνα με την απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώθηκε κατά 200.000 άτομα σε σχέση με το 2011  και υπάρχει μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα, το οποίο εντείνεται και είναι αναμενόμενο όταν εφαρμόζονται τέτοιες πολιτικές από την ηγεσία του ΥΠΑΙΘ.
Επειδή η κατάσταση χειροτερεύει, γιατί η χρόνια αδιοριστία έχει οδηγήσει τους Εκπαιδευτικούς αυτούς χρόνιους Αναπληρωτές, συμβασιούχους που κάθε χρόνο αναπληρώνουν τους εαυτούς τους, κάθε χρόνο σε διαφορετικά μέρη ανά την επικράτεια, μακριά από το σπίτι τους, με απίστευτες δυσκολίες και έξοδα, με αγωνία και αβεβαιότητα για το πότε, πού και για πόσο χρονικό διάστημα θα εργαστούν και για το αν θα εξασφαλίσουν το χαμηλό επίδομα ανεργίας για τους μήνες της αδιοριστίας τους.
Μετά τα ανωτέρω ερωτάται η κα Υπουργός:

  1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε, σύμφωνα και με την συνταγματική αρχή της ισότητας των (εργαζομένων) πολιτών, για να αρθεί επιτέλους η κατάφωρη αδικία εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας προς τις έγκυες Αναπληρώτριες Εκπαιδευτικούς και να επέλθει εξίσωση των δικαιωμάτων τους με αυτά των μόνιμων εκπαιδευτικών;
  2. Σε ποια άμεσα μέτρα προτίθεστε να προβείτε (ως πολιτικός, γυναίκα και μητέρα), ώστε να μην υπάρξει καμία απόλυση εγκυμονούσας αναπληρώτριας εκπαιδευτικού και να προστατεύεται το αναφαίρετο δικαίωμά τους στην μητρότητα;

Η ερωτώσα Βουλευτής
Χαρά Κεφαλίδου»

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner