Νίκος Αλιβιζάτος: Να συμπεριληφθεί ο τόπος γέννησης στα κριτήρια για τη συμμετοχή των αποδήμων στις εκλογές

0

O συνταγματολόγος καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση, ώστε να να συμπεριληφθεί ο τόπος γέννησης στα κριτήρια που επιτρέπουν τη συμμετοχή των αποδήμων Ελλήνων στις εθνικές εκλογές της χώρας μας.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο ελληνικό κοινωφελές ραδιόφωνο «COSMOS FM» στη Νέα Υόρκη, ο κ. Αλιβιζάτος πρότεινε όσοι ομογενείς έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και διαθέτουν ελληνική ταυτότητα να μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους στο εξωτερικό, με δεδομένο ότι ήδη διαθέτουν δικαίωμα συμμετοχής στις εθνικές εκλογές.
Συνεχίζοντας, υποστήριξε πως υπάρχει χρονικό περιθώριο να υλοποιηθεί αυτή η πρόταση ακόμα και για τις επικείμενες εκλογές, καθώς, όπως είπε, χρειάζεται μόνο μια μικρή τροπολογία. Μάλιστα, εκτίμησε ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα είναι έτοιμο να δεχτεί αυτή την ιδέα και παρότρυνε τους ομογενείς να διεκδικήσουν συντονισμένα αυτό το δικαίωμα.
Ο κ. Αλιβιζάτος σημείωσε, «για το θέμα της ψήφου των αποδήμων υπάρχει μία λύση που θα επιτρέψει τουλάχιστον στους μισούς από τους απόδημους να ψηφίσουν και να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που προβλέπει ο σημερινός νόμος. Σας θυμίζω το επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης για να μην ψηφίζουν όλοι είναι ότι χρειάζεται να αποδεικνύεται ένας ζωντανός δεσμός των Ελλήνων της διασποράς με τη μητέρα πατρίδα. Εγώ δεν θα το αμφισβητήσω αυτό. Αλλά θα έλεγα ότι, επειδή μπορεί να αποδειχθεί πολύ εύκολα, ένα κριτήριο για να αποδειχθεί αυτός ο δεσμός είναι ο τόπος γεννήσεως. Αν, με άλλα λόγια, ένας Ελληνοαμερικανός, ο οποίος έχει φυσικά ελληνική ταυτότητα, που μπορεί να ψηφίσει αν κάνει το ταξίδι στην Ελλάδα, δείξει την ταυτότητά του στο προξενείο, από όπου προκύπτει ότι έχει γεννηθεί στην Ελλάδα, να μπορεί να ψηφίσει χωρίς οποιαδήποτε άλλη δυσκολία. Για αυτό πρέπει να γίνει μια τροπολογία τριών γραμμών. Αν το αξιώσετε, υπάρχει περιθώριο ακόμα και τώρα να προβλεφθεί για τις εκλογές του προσεχούς Απριλίου ή Μαΐου. Αρκεί να συντονίσετε τις ενέργειές σας. Σας συμβουλεύω να το κάνετε. Είναι έτοιμο το πολιτικό σύστημα να το δεχτεί. Γιατί δεν μπορεί να αμφισβητηθεί το αποδεικτικό στοιχείο, δηλαδή το δελτίο ταυτότητας, Τουλάχιστον όσοι έχετε γεννηθεί στην Ελλάδα να μπορείτε να ψηφίσετε».

Share.

Comments are closed.