9 Απριλίου πιθανότατα εκλογές και διάλυση της Βουλής στις 10 Μαρτίου φαίνεται να αποφασίζει ο Πρωθυπουργός

0

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να έχει καταλήξει ως προς την ημερομηνία των εθνικών εκλογών, όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές και σύμφωνα με αυτές η διάλυση της Βουλής θα γίνει στις 10 Μαρτίου και κάλπες θα στηθούν, όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, στις 9 Απριλίου. Το Σύνταγμα προβλέπει ότι μετά την διάλυση της Βουλής οι εκλογές γίνονται 30 ημέρες αργότερα. Σε αυτό το σενάριο οι δεύτερες εκλογές με την ενισχυμένη αναλογική θα στηθούν τέλος Μαΐου – άρα πριν τις πανελλαδικές που ξεκινούν 2 Ιουνίου, τις οποίες η κυβέρνηση δεν θέλει να διαταράξει.
Βέβαια από το Μαξίμου δεν υπάρχει τίποτα το επίσημο, όμως διαρρέεται ότι έχουν αποσταλεί και σχετικά sms σε ανώτερα κομματικά στελέχη της ΝΔ στην Αθήνα αλλά και στην περιφέρεια.
Είναι γνωστόν τοις πάσι ότι στο μυαλό του πρωθυπουργού το τελευταίο διάστημα υπήρχαν δύο ημερομηνίες ως επικρατέστερες για τις εκλογές: η 9η Απριλίου (Κυριακή των Βαΐων) και η 21η Μαΐου.
Να σημειωθεί ότι και οι δυο αυτές ημερομηνίες είναι πολύ κοντά στην λήξη της κυβερνητικής θητείας, στοιχείο θεσμικότητας που προσμετρά πολύ ο Κυριάκος Μητσοτάκης και παράλληλα θα έχουν δρομολογηθεί όλες οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης προς τους πολίτες: Από την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού ως το marketpass και τις αυξήσεις των συντάξεων.
Τα πλεονεκτήματα της πρώτης ημερομηνίας είναι ότι περιορίζεται η προεκλογική περίοδος η οποία δεν είναι καλό να είναι μεγάλη λόγω της τοξικότητας και έντασης που έχει αρχίσει να επικρατεί. Επιπλέον μπορούν να  ψηφίσουν άνετα οι ετεροδημότες που θα σπεύσουν στα χωριά τους λόγω του Πάσχα, κάτι που ενδιαφέρει πολύ την κυβέρνηση
Από την άλλη η δεύτερη ημερομηνία είχε το πλεονέκτημα ότι προστάτευε τη χώρα από την πιθανότατα θερμού επεισοδίου εκ μέρους της Τουρκίας, δεδομένου ότι οι κάλπες στη γείτονα είχαν προγραμματιστεί για τις 14 Μαΐου, κάτι που πια δεν είναι βέβαιο λόγω των σεισμών. Επιπλέον οι δεύτερες εκλογές που θα διεξάγονταν πιθανότατα 2 Ιουλίου και υπήρχε η εκτίμηση ότι ένα σημαντικό κομμάτι νεολαίας δεν θα προσέρχονταν στις κάλπες, κάτι που συμφέρει την κυβέρνηση, η οποία έχει μικρότερη διείσδυση από τον ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.
Τούτων δοθέντων ο πρωθυπουργός, έχοντας απαλλαγεί από τη πιθανότητα θερμού επεισοδίου λόγω αναβολής των τούρκικων εκλογών εξ αιτίας των σεισμών και παρακολουθώντας τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες εξακολουθούν να είναι θετικές, φέρεται να έχει επιλέξει την 9η Απρίλιου ως ημερομηνία των εκλογών.

Share.

Comments are closed.