Κυπριακές εκλογές: Άνοιξαν οι κάλπες για τον 8ο Πρόεδρο της

0

Άρχισε στις 7 το πρωί η ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Όπως δήλωσε ο Γενικός Έφορος Εκλογών Κώστας Κωνσταντίνου, δικαίωμα ψήφου έχουν συνολικά 561.273 πρόσωπα.
Οι κάλπες άνοιξαν και στα 1.113 εκλογικά κέντρα, που λειτουργούν στην Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και στα 15 εκλογικά κέντρα της Ελλάδας και σ’ αυτό της Βουλγαρίας.
Στην Ελλάδα θα λειτουργήσουν: 5 κέντρα στην Αθήνα, 1 στο Βόλο, 1 στο Ηράκλειο, 3 στη Θεσσαλονίκη, 1 στα Ιωάννινα, 1 στην Κομοτηνή, 1 στη Λάρισα, 1 στην Πάτρα και 1 στο Ρέθυμνο.
Στις 09:00 π.μ. ώρα Κύπρου αναμένεται να ανοίξει η κάλπη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στις 10:00 π.μ. οι κάλπες σε Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία και Λουξεμβούργο, ενώ στις 2:00 μ.μ. θα ανοίξει η κάλπη στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Η ψηφοφορία ξεκίνησε ομαλά, χωρίς οποιαδήποτε προβλήματα και θα συνεχιστεί μέχρι τις 12 το μεσημέρι. Μετά από διακοπή μιας ώρας, θα ξεκινήσει εκ νέου στις 1:00 μ.μ. και θα λήξει στις 6:00 μ.μ., οπότε θα κλείσουν οι κάλπες τόσο στη Δημοκρατία, όσο και στο εξωτερικό.
Σημειώνεται ότι, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μπορεί να παραταθεί η ψηφοφορία σε εκλογικό κέντρο, εάν κατά την ώρα λήξης της ψηφοφορίας αναμένει να ψηφίσει μεγάλος αριθμός εκλογέων.
Στις εκλογές συμμετέχουν συνολικά 14 υποψήφιοι, αριθμός που αποτελεί τον μεγαλύτερο στην ιστορία των Προεδρικών Εκλογών της Κύπρου. Από αυτούς, οι τρεις είναι κομματικοί υποψήφιοι και οι 11 ανεξάρτητοι.
Υποψηφιότητα για την θέση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι οι:
• Νίκος Χριστοδουλίδης, υποστηρίζεται από ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ και Αλληλεγγύη
• Αβέρωφ Νεοφύτου, υποστηρίζεται από ΔΗΣΥ, στενός σύμμαχος του προέδρου της δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη
• Ανδρέας Μαυρογιάννης, υποστηρίζεται από ΑΚΕΛ και μεμονωμένα στελέχη του Κινήματος Οικολόγων
• Ανδρέας Ευστρατίου, Λουκάς Σταύρου, Τσελεστίνα Ντε Πέτρο, Χρίστος Χρίστου, Ανδρόνικος Ζερβίδης, Αχιλλέας Δημητριάδης, Αλέξιος Σαββίδης, Γιώργος Κολοκασίδης, Χαράλαμπος Αριστοτέλους, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης και Ιουλία Χοβρίνα Κομνηνός, ανεξάρτητοι υποψήφιοι
Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται λίγο πριν από τις 21:00.
Σε περίπτωση που ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης υποψήφιος δεν καταφέρει να συγκεντρώσει το 50+1 τοις εκατό των ψήφων, οι δύο πρώτοι σε σταυρούς θα οδηγηθούν στον β γύρο της επόμενης Κυριακής 12 Φεβρουαρίου, οπότε και θα αναδειχθεί και ανακηρυχθεί ο νέος ΠτΔ.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner