Κώστας Ασκούνης – «Προοπτική Ζωής»: Εντυπωσιακή η παρουσία των πολιτών της Καλλιθέας στο κέντρο «ΠΑΛΑΤΑΚΙ» [Η ομιλία]

0

Πλήθος κόσμου που ξεπέρασε κάθε προσδοκία παραβρέθηκε, την Κυριακή 29/01/2023, στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του συνδυασμού «ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΖΩΗΣ – ΚΩΣΤΑΣ ΑΣΚΟΥΝΗΣ».
Φίλοι, μέλη, εκπρόσωποι φορέων, Συλλόγων και απλοί άνθρωποι από όλες τις γειτονιές της πόλης αντάλλαξαν ευχές με τον Κώστα Ασκούνη, δηλώνοντας παράλληλα τη συμπόρευσή τους στη νέα χρονιά.
Μεταξύ των άλλων ο πρώην Δήμαρχος Καλλιθέας στο χαιρετισμό του, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους τόνισε ότι: «Η συνεχής υποβάθμιση της Καλλιθέας έχει τη σφραγίδα της σημερινής Δημοτικής Αρχής. Μία Δημοτική Αρχή ανίκανη να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών. Μία Δημοτική Αρχή που αδιαφορεί για τα έργα υποδομής που έχει ανάγκη ο Δήμος. Και έθεσε το δίλημμα: “Θα αλλάξουμε την πόλη ή θα αφήσουμε να συνεχιστεί η παρακμή και η υποβάθμιση;”».
Επίσης ανέφερε ότι: «Αυτό που απαιτείται σήμερα είναι μία προγραμματική συμφωνία, ένα νέο σύγχρονο σχέδιο για την πόλη, το οποίο θα στηρίζεται σε μία Νέα Μεγάλη Συμμαχία, η οποία θα ενώνει όλες τις δημιουργικές δυνάμεις ανεξάρτητα από κομματικές προτιμήσεις και αγκυλώσεις».
Ακόμη δήλωσε ότι: «Παραμένει σταθερά προσηλωμένος στην αναγκαιότητα της ευρύτερης δυνατής συνεργασίας στη βάση ενός πλαισίου αρχών και αξιών και ενός προγραμματικού σχεδίου».
Συγκίνηση, αλλά και αναγνώριση της προσφοράς των φίλων και στελεχών της Δημοτικής Παράταξης έφερε η τιμητική απόδοση στις οικογένειες των εκλιπόντων Θοδωρή Ψαλιδόπουλου και Πέτρου Μαραγκού.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:
Οι Βουλευτές Β3 Νοτίου Τομέα Αθήνας Τόνια Αντωνίου από ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Παππάς, Γιάννης Μουζάλας, Γιάννης Μπαλάφας, Ραλλία Χρηστίδου από ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών «ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» και πρώην Υπουργός Ν.Δ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, η υποψήφια βουλευτής Επικρατείας από την «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ» Τιτή Ντολαπτσή.
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Αθηνά Εξάρχου, Γιάννης Εμιρζάς, Κώστας Πολυχρονίδης, Παναγιώτης Γαλανόπουλος, Γιώργος Γερολυμάτος, Γιώργος Μαργωμένος, Ανέστης Φωτόπουλος, Βασίλης Παπαχρήστος, Νίκος Ηλιάδης, Παναγιώτης Γεωργούσης, Βασίλης Μπουκουβάλας και Γιώργος Φωτεινόπουλος, οι Κοινοτικοί Σύμβουλοι Αγγελική Αθανασακοπούλου, Κώστας Αναστασιάδης, Αντώνης Τριανταφυλλίδης, Έμυ Φραντζεσκάκη, Στέλλα Ζερβού, Αντωνία Γρυπάρη, Δημήτρης Μωραΐτης και Αλεξία Γουργιώτη.
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Δημοτικής Παράταξης «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ» Έλενα Αυγερινού, Θοδωρής Παπαθανασόπουλος, Δημήτρης Καψάλης.
Οι υποψήφιοι βουλευτές Νότιου Τομέα Αθήνας Στέφανος ΞεκαλάκηςΠαύλος Χρηστίδης (Μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής), Γιάννης Αμοιρίδης, Νικήτας Αναστόπουλος, Άρης Τσαμπίρας και ο Αντιδήμαρχος Νέας Σμύρνης Πολύδωρος Συρίγος και υποψήφιος Βουλευτής.
Ο Δ/ντής της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο υπεύθυνος δικαστικού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιάννης Μαντζουράνης, ο Συντονιστής της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Καλλιθέας Βασίλης Κίλιας, ο Θεόδωρος Κατσαρός Μέλος Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Νοτίου Τομέα, ο Μανώλης Βανδώρος Μέλος Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νοτίου Τομέα.
Ο πρώην Περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Αττικής Χρήστος Καραμάνος, ο Αντιδήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου Θανάσης Ντερέκας, ο πρώην υποψήφιος Δήμαρχος Καλλιθέας Γιάννης Χατζόπουλος και ο πρώην Δημοτικός Σύμβουλος Καλλιθέας Γιάννης Κατσούρης καθώς πολλού εκπρόσωποι φορέως και Συλλόγων.

Αναλυτικά η ομιλία του κ. Ασκούνη
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Κύριοι εκπρόσωποι των κομμάτων,
Κύριοι εκπρόσωποι της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης,
Κύριε Πρόεδρε του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών,
Κυρίες και κύριοι Πρόεδροι και εκπρόσωποι των φορέων της πόλης μας,
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Αγαπητοί φίλες και φίλοι,
Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρισκόμαστε σήμερα εδώ, μετά από δύο χρόνια και παρά τις δυσκολίες της πανδημίας, προσπάθησα με κάθε τρόπο και μέσο να είμαι παρών σε όλα τα προβλήματα που αφορούσαν τους πολίτες και την πόλη μας.
Ευχαριστώ κάθε μία και κάθε έναν ξεχωριστά για την παρουσία σας, και εύχομαι από καρδιάς μία δημιουργική, ελπιδοφόρα, νέα χρονιά γεμάτη υγεία, πρόοδο και ευημερία.
Υποδεχόμαστε τη νέα χρονιά, με δύναμη, αισιοδοξία, νέες προτάσεις, ώστε να κάνουμε το όραμά μας για την Καλλιθέα πράξη, και να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας.
Και πιστεύω ότι οφείλουμε όλοι να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να διαχειριστούμε τις δυσκολίες της καθημερινότητας, αλλά και τις μεγάλες προκλήσεις της φετινής χρονιάς.

Φίλες και φίλοι,
Η Καλλιθέα είναι η πόλη μας. Θέλουμε να τη δούμε να προκόβει και να αναπτύσσεται.

Είμαστε υπερήφανοι για τα έργο που επιτελέσαμε ως Διοίκηση στο Δήμο και πετύχαμε να καταστήσουμε την Καλλιθέα Μητροπολιτικό Κέντρο των Νοτίων Προαστίων.
Και δυστυχώς, νιώθουμε βαθιά θλίψη που τη βλέπουμε με την παρούσα Διοίκηση να μετατρέπεται σε παρία.
Που βλέπουμε τους άλλους Δήμους να αναπτύσσονται και η πόλη μας με αποκλειστική ευθύνη του Δημάρχου, να έχει περιέλθει σε πλήρη τελμάτωση και απαξίωση.
Που βλέπουμε την Καλλιθέα να απομακρύνεται από το μοντέλο της πόλης που θέλουμε,

Γιατί εμείς θέλουμε την πόλη μας,

  • κόμβο Εμπορίου και επιχειρηματικής δραστηριότητας,
  • τόπο ασφαλή και φιλικό για τους κατοίκους και τα παιδιά μας,
  • πόλη με ισχυρές κοινωνικές δομές,
  • πόλη κοινωνικής συνοχής και Αλληλεγγύης,
  • πόλη πολιτισμού και αθλητισμού,
  • πόλη που μπορεί να ενώνει και όχι να διχάζει.

Φίλες και Φίλοι,
Μια πόλη είναι ζωντανός οργανισμός.

Όταν εγκαταλείπεται, είναι φυσικό – και αντιληπτό απ’ όλους – ότι εμφανίζει προβλήματα.
Προβλήματα που όσο τα αφήνεις διογκώνονται και δυσκολεύουν την καλή λειτουργία της πόλης.  
Δε θα σας πάω μακριά. Στην προχθεσινή νεροποντή για 3η φορά σε ενάμιση χρόνο πλημμύρισε το Νηπιαγωγείο, που στεγάζεται στο 8ο Δημοτικό Σχολείο των Τζιτζιφιών, αποδεικνύοντας την αδιαφορία και εγκατάλειψη που επικρατεί.
Όλοι είδαμε τις ΕΙΚΟΝΕΣ ΝΤΡΟΠΗΣ και για μία ακόμη φορά γίναμε αρνητική είδηση σε όλα τα μέσα ενημέρωσης. 
Έργο της αναποτελεσματικότητας της Δημοτικής Αρχής που για 9 συναπτά έτη αναλώθηκε σε μία ακατάσχετη φλυαρία και υποσχέσεις χωρίς κανένα αντίκρισμα, αφήνοντας να συσσωρεύονται τα προβλήματα και δημιουργώντας αδιέξοδα.

Μια Δημοτική Αρχή που για 9 χρόνια,

  • κανένα έργο δεν σχεδίασε,
  • κανένα έργο δεν υλοποίησε,
  • κανένα έργο δεν παρέδωσε στους δημότες.

Αντιθέτως,

  • οι υποδομές της εγκαταλείφθηκαν,
  • τα έργα σταμάτησαν,
  • οι συντηρήσεις αρκέστηκαν σε μπαλώματα,
  • η κακοδιαχείριση και η σπατάλη κυριαρχούν.

Όλοι λοιπόν, βλέπουμε τη συνεχή υποβάθμιση της Καλλιθέας. Μία υποβάθμιση που έχει τη σφραγίδα της σημερινής Δημοτικής Αρχής. Μία Δημοτική Αρχή  ανίκανη να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών. Μία Δημοτική Αρχή που αδιαφορεί για τα έργα υποδομής που έχει ανάγκη ο Δήμος.

Και το χειρότερο είναι ότι οι πολίτες αυτής της πόλης,

  • Βρέθηκαν αντιμέτωποι με νοοτροπίες και πρακτικές, που κρατούν τον τόπο καθηλωμένο και στριμωγμένο στο στενάχωρο χθες,
  • Αντιμετώπισαν από τη Δημοτική Αρχή μεθόδους πελατειακών σχέσεων, παραγοντισμού και ευνοιοκρατίας, που προσβάλλουν όλους εμάς. Μία Δημοτική Αρχή που περιθωριοποιεί τους πολλούς προς όφελος των λίγων και εκλεκτών.
  • Επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε κάποια παραδείγματα που περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο η Δημοτική Αρχή αντιλαμβάνεται τη διαφάνεια, τη διαχείριση των πόρων του Δήμου, το σεβασμό στους πολίτες, την επιλογή ανάθεσης έργων και προμηθειών και πολλά άλλα.

1ο ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Ο τρόπος με τον οποίο η Διοίκηση Χριστούγεννα και Πάσχα μοιράζει τρόφιμα σε οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας, και μάλιστα διασύροντάς τους σε δημόσια θέα, παραπέμπει σε εποχές της δεκαετίας του 1960.

Το ότι επί 9 χρόνια είναι πάντα ο ίδιος προμηθευτής με έκπτωση 1%, είναι κάτι που φαίνεται να μην προβληματίζει τη Διοίκηση.
Προτείναμε το βοήθημα αυτό να δίνεται σε χρήμα. Ο Δήμαρχος το αρνείται πεισματικά και δικαίως ανακύπτει το ερώτημα: Ο Δήμαρχος που κόπτεται για την ψηφιακή διακυβέρνηση, γιατί προτιμά μία μέθοδο που ταιριάζει περισσότερο στη λογική του Μαυρογιαλούρου και όχι σε μία σύγχρονη Διοίκηση;
2ο ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Όταν η Διοίκηση κατακυρώνει διαγωνισμούς χιλιάδων ευρώ με έκπτωση 0,1% έως 1% με συμμετοχή ΜΙΑΣ μόνο εταιρείας και ο Δήμαρχος αντί να επαναλάβει τους διαγωνισμούς τους κατακυρώνει και μάλιστα στον ίδιο προμηθευτή, τότε κάτι δεν πάει καλά.

Όσο για τον υγιή ανταγωνισμό και την ελεύθερη οικονομία που διατυμπανίζει, αυτά είναι για τους αφελείς.
3ο ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Κάτοικοι των Τζιτζιφιών διαμαρτύρονται για ΚΑΦΕ που λειτουργεί ως κέντρο διασκέδασης μέχρι τις πρωινές ώρες και καταθέτουν υπόμνημα στο Δήμαρχο.

Όλως τυχαίως μετά την καταγγελία αυτοκίνητα των κατοίκων καταστρέφονται και δέχονται απειλές.
Το κυριότερο εισβάλλουν σε κατάστημα κατοίκου, τον ξυλοκοπούν, προκαλούν φθορές και ενώ ο Δήμαρχος γίνεται αποδέκτης του σχετικού βίντεο, τον συμβουλεύει να απευθυνθεί στην Αστυνομία.
Επανειλημμένα θέσαμε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, όλες οι Παρατάξεις της Αντιπολίτευσης, αλλά ο Δήμαρχος παραμένει αδρανής και αμέτοχος, αφήνοντας στη μοίρα τους τους πολίτες.
4ο ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Επί 5 χρόνια ο Δήμος έχει ενοικιάσει κτίριο επί της οδού Δαβάκη 14, με ενοίκιο 7.500€ το μήνα. Συνολικά έχει ξοδέψει 650.000€ γα ενοίκια και συντηρήσεις και το κτήριο παραμένει ακόμα ΚΛΕΙΣΤΟ.

Ευθέως λοιπόν, μιλάμε για κακοδιαχείριση και σπατάλη, αφού την ίδια περίοδο είχε προσφορά για σαφώς μεγαλύτερο και σε πολύ καλή κατάσταση κτίριο, με κατά πολύ μικρότερο ενοίκιο και την απέρριψε.
Εάν αυτό δεν είναι ΣΚΑΝΔΑΛΟ όπως καταγγείλαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο τότε τι είναι;
Είναι σαφές, ότι το κύριο μέλημα της Διοίκησης είναι η οργάνωση των πελατειακών σχέσεων, οι απευθείας αναθέσεις έργων και προμηθειών, τα πάσης φύσεως ρουσφέτια σε ημέτερους, κ.ά.
Ο κ. Κάρναβος αναβίωσε όλες τις παθογένειες του παραδοσιακού πολιτικού συστήματος, εφαρμόζοντας τις πιο συντηρητικές οπισθοδρομικές μεθόδους που η Καλλιθέα είχε αφήσει πίσω της.   
Είναι προφανές, ότι υπάρχει έλλειμμα διαφάνειας, κακοδιοίκησης και κατασπατάλησης των πόρων του Δήμου.   

Κυρίες και κύριοι,
Μια σύγχρονη πόλη έχει απόλυτη ανάγκη την ανάπτυξη των βασικών υποδομών που προσδιορίζουν το επίπεδο της ανάπτυξης και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Από την καθαριότητα και τα πεζοδρόμια, από τον οδοφωτισμό και τα έργα ανάπλασης του Παραλιακού Μετώπου, τα Νηπιαγωγεία που η Διοίκηση στεγάζει σε Κοντέινερ εν έτει 2023 μέχρι τη στήριξη της τοπικής αγοράς και των επιχειρήσεων, η κατάσταση γίνεται καθημερινά χειρότερη.
Η δημοπράτηση της Β’ φάσης του Παραλιακού Μετώπου Καλλιθέας – Μοσχάτου που έπρεπε να γίνει τον Αύγουστο του 2019 καθυστερεί αδικαιολόγητα, με το δήμαρχο να παραμένει θεατής.
Απέτυχε να στεγάσει τα παιδάκια ηλικίας 4-6 χρονών της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής εδώ και 6 χρόνια που έχει ψηφιστεί ο Νόμος.
Επέλεξε τον 21ο αιώνα να στεγάσει τα παιδάκια σε Κοντέινερ στους αύλειους χώρους των σχολείων.

Φίλες και φίλοι, 
Υπάρχει πραγματικά κανείς σ’ αυτό το Δήμο, που να ισχυρίζεται ότι η πόλη μας δεν έχει ανάγκη από χώρους στάθμευσης και μάλιστα στο κέντρο της;

Πιστεύω πως όλοι θα απαντήσετε όχι.
Λυπάμαι που το λέω, αλλά υπάρχει ένας άνθρωπος και αυτός είναι ο Δήμαρχος, που θεωρεί ότι οι σύγχρονες πόλεις δεν χρειάζονται πάρκινγκ στο κέντρο της πόλης τους. ΝΑΙ, αυτό που ακούσατε.
Κωφεύει μπροστά στην αγανάκτηση των πολιτών, των επαγγελματιών και των επισκεπτών με τα διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα και την έλλειψη χώρων στάθμευσης.
Αρνείται τη δημιουργία ενός μεγάλου υπόγειου χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων στο δημοτικό οικόπεδο στη συμβολή των οδών Μαντζαγριωτάκη & Εσπερίδων.
Επίσης, φέρει μεγάλες ευθύνες ο ίδιος ο Δήμαρχος, γιατί εδώ και 9 χρόνια που αποπερατώθηκε η κατασκευή ενός υπόγειου πάρκινγκ 437 θέσεων επί των οδών Δημητρακοπούλου – Σωκράτους – Ιφιγενείας σε οικόπεδο του Δήμου παραμένει κλειστό.
Όσο για την «τρύπα» του Ηλεκτρικού Σταθμού στον Ταύρο θα περιμένουμε αρκετά ακόμη, αφού ο Δήμαρχος έχει προτεραιότητα ανούσιες φωτογραφήσεις για μελλοντικά έργα που δεν απαντούν στην καθημερινότητα των πολιτών και βλέπουν τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της πόλης.
Κατέστρεψε έναν από τους ωραιότερους χώρους της πόλης μπροστά από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο για χάρη μιας Ιδιωτικής Εταιρείας. Η καθολική αντίδραση της Παράταξής μας, αλλά και των άλλων Δημοτικών Παρατάξεων απέτρεψε την καταστροφή 10 ακόμη κοινόχρηστων χώρων που είχαν αποφασίσει να δημιουργήσουν παρόμοιες Ιδιωτικές Μονάδες Ανακύκλωσης.
Λέμε ΝΑΙ στην Ανακύκλωση
Λέμε ΟΧΙ στην Αυθαιρεσία

Φίλες και φίλοι,
Το δίλημμα στο οποίο όλοι καλούμαστε να πάρουμε θέση είναι:

Θα αλλάξουμε την πόλη ή θα αφήσουμε να συνεχιστεί η παρακμή και η υποβάθμιση;
Αν δεν πάρετε την υπόθεση στα χέρια σας η πόλη θα συνεχίσει  στην ίδια λογική της αδράνειας και της κακοδιαχείρισης.
Δεν έχουμε δικαίωμα να επιτρέψουμε να συνεχιστεί η εγκατάλειψη και η παρακμή της πόλης.
Η ιστορία μου και η διαδρομή μου σε αυτή την πόλη δεν μου επιτρέπουν καμία ανοχή κανένα συμβιβασμό. Καμία ολιγωρία.
Η Καλλιθέα αξίζει ένα καλύτερο αύριο.
Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι πως θα το υλοποιήσουμε αυτό.
Αυτό που σήμερα απαιτείται είναι μία νέα προγραμματική συμφωνία, ένα νέο σύγχρονο σχέδιο για την πόλη το οποίο θα στηρίζεται σε μια Νέα Μεγάλη Συμμαχία η οποία θα ενώνει όλες τις δημιουργικές δυνάμεις ανεξάρτητα από κομματικές προτιμήσεις και αγκυλώσεις.

Μια συμμαχία που μπορεί και θέλει να πάει την πόλη μας μπροστά. Μία συμμαχία που θα βάλει τις βάσεις για να δημιουργηθεί η ομάδα στελεχών που θα οδηγήσει την πόλη τα επόμενα χρόνια. Οφείλουμε να θεμελιώσουμε από σήμερα το όραμα και το σχέδιο για την Καλλιθέα των επόμενων 20 ετών.
Προσωπικά, παραμένω σταθερά προσηλωμένος στην αναγκαιότητα της ευρύτερης δυνατής συνεργασίας στη βάση ενός πλαισίου αρχών και αξιών και ενός προγραμματικού σχεδίου.
Έχω σταθερή αντίληψη ότι η Αυτοδιοίκηση ενώνει. Είτε ως πολιτική στόχευση είτε ως αναγκαιότητα.
Για μας πάνω απ’ όλα είναι η Καλλιθέα.
Όλοι ΜΑΖΙ μπορούμε να ανταποκριθούμε στο αίτημα των συμπολιτών μας που θέλουν ένα Δήμο Δημοκρατικό, ένα Δήμο πραγματικά πρωτοπόρο, ένα Δήμο με ήθος και σεβασμό στον πολιτικό διάλογο, ένα Δήμο με κοινωνική λογοδοσία, ένα Δήμο ανοιχτό στη κοινωνία, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, ένα Δήμο με διαφάνεια και αξιοκρατία.
Το οφείλουμε στη νέα γένια.

Φίλες και φίλοι,
Αυτή είναι η χρονιά που όλοι περιμέναμε. Η χρονιά της επανεκκίνησης για την Καλλιθέα. Σας ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας.

Σας εύχομαι ξανά από καρδιάς Καλή Χρονιά.

Share.

Comments are closed.