Συντριβή Φάντομ: Νεκρός ο 29χρονος συγκυβερνήτης Μάριος Τουρούτσικας – Αγωνία για τον 31χρονο κυβερνήτη

0

Λίγο πριν από τις 16:00 εντοπίστηκε νεκρός ο συγκυβερνήτης του μοιραίου αεροσκάφους, υποσμηναγός Μάριος-Μιχαήλ Τουρούτσικας, 29 ετών, με τις έρευνες για τον κυβερνήτη, σμηναγό Ευστάθιο Τσιτλακίδη, 31 ετών, να συνεχίζονται.

Η ανακοίνωση του ΓΕΑ
«Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 10:30, διθέσιο αεροσκάφος F-4 Phantom II της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας, με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του συγκυβερνήτη, Υποσμηναγού (Ι) Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα 29 ετών. Συνεχίζονται οι έρευνες για τον κυβερνήτη, Σμηναγό (Ι) Ευστάθιο Τσιτλακίδη, 31 ετών.»

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον κυβερνήτη
Η επιχείρηση έρευνας – διάσωσης για τον εντοπισμό του αγνοούμενου κυβερνήτη του F-4 θα συνεχιστεί και κατά τις βραδινές ώρες. Στην περιοχή επιχειρούν ένα αεροσκάφος C-130, ένα ελικόπτερο Super Puma, ένα ελικόπτερο S-70 (τα ελικόπτερα θα εναλλάσσονται κατά τη διάρκεια της νύχτας) και πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Το χρονικό της μοιραίας πτήσης
Το μαχητικό αεροσκάφος εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση και πετούσε μαζί με άλλο ένα Φάντομ. Τα δύο αεροσκάφη, εκτελούσαν πτήση χαμηλής ναυτιλίας. Πετούσαν δηλαδή, σε εξαιρετικά χαμηλό ύψος, πάνω από το ανάγλυφο αλλά και πάνω από το νερό.
Οι έρευνες ξεκίνησαν μετά την ενημέρωση από τον νούμερο 1 του πρώτου Φάντομ, ότι το δεύτερο αεροσκάφος του σχηματισμού κατέπεσε ανοιχτά του Κυπαρισσιακού Κόλπου.
Όπως ανέφερε η ΕΡΤ1, ο χειριστής του πρώτου αεροσκάφους, δήλωσε πως οι δύο πιλότοι δεν πρόλαβαν να χρησιμοποιήσουν το εκτινασσόμενο κάθισμα. Ωστόσο, σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες, οι ίδιοι είχαν ενημερώσει ότι θα προβούν στην κίνηση αυτή.

Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μόλις πληροφορήθηκε το τραγικό γεγονός, στην Ιαπωνία που βρίσκεται, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα. Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει συγκλονισμένος και κάνει λόγο για ένα τραγικό δυστύχημα.
«Συγκλονισμένος πληροφορήθηκα τη συντριβή μαχητικού αεροσκάφους και την απώλεια του συγκυβερνήτη, Υποσμηναγού Μάριου-Μιχαήλ Τουρούτσικα, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του κυβερνήτη.
Πρόκειται για ένα τραγικό δυστύχημα την ώρα του καθήκοντος, υπό εξαιρετικά απαιτητικές συνθήκες εκπαίδευσης, που βυθίζει στο πένθος την Πολεμική Αεροπορία και υπενθυμίζει σε όλους μας πόσο σκληρή και επικίνδυνη είναι η μάχη που δίνουν καθημερινά οι πιλότοι μας για την προάσπιση των αιθέρων της πατρίδας μας.
Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του ιπταμένου Υποσμηναγού. Η Πατρίδα δεν θα τον ξεχάσει
».

Share.

Comments are closed.