ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Η Υπουργός Παιδείας είναι υπεύθυνη για την τήρηση της νομιμότητας στα ιδιωτικά σχολεία

0

Την επίσημη αντίδραση του Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας κ. Ν. Κεραμέως, σύμφωνα με τις οποίες «οι πτυχές της δραστηριότητας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ανήκουν στο Υπουργείο …Εργασίας»!
Ο Τομέας Παιδείας του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι τα φαινόμενα ανομίας στα ιδιωτικά σχολεία αυξάνονται συνεχώς, ενώ την ίδια ώρα το Υπουργείο Παιδείας αρνείται να ασκήσει τον εποπτικό του ρόλο, υποθάλποντας έτσι την εργοδοτική παρανομία. Στην ανακοίνωση, τέλος, τονίζεται πως θα πρέπει να ασκηθούν σοβαροί έλεγχοι στα ιδιωτικά σχολεία και να υπάρχει σεβασμός στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

«Τα φαινόμενα παρανομίας στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης αυξάνουν συνεχώς. Μεταξύ άλλων, καταγγέλλονται από την ΟΙΕΛΕ:

  • Μη καταβολή νόμιμου μισθού,
  • Υπερωριακή απασχόληση χωρίς πληρωμή,
  • Εργασία (φύλαξη) κατά τις ημέρες των χριστουγεννιάτικων διακοπών χωρίς πληρωμή,
  • Σε συνεντεύξεις που προσέρχονται νέοι συνάδελφοι τούς ανακοινώνεται ότι θα εργάζονται για εννιά (!) μήνες, θα απολύονται Ιούνιο και θα επαναπροσλαμβάνονται Σεπτέμβριο, γεγονός παράνομο καθώς οι εκπαιδευτικές θέσεις πρέπει να είναι καλυμμένες καθ’ όλη τη διάρκεια του διδακτικού έτους και οι απολυμένοι θα πρέπει άμεσα να αντικαθίστανται,
  • Παράνομη απόλυση στη διάρκεια της 18μηνης προστασίας μητρότητας,
  • Υποχρέωση ειδικά στις / στους νηπιαγωγούς να ασκούν και άλλα καθήκοντα πέραν των τυπικών τους – ακόμα και καθαριότητα!

Και η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αντί να ασκεί τον θεσμικό του ρόλο και έλεγχο όσον αφορά την τήρηση της νομιμότητας, αφίσταται των καθηκόντων της και ουσιαστικά υποθάλπει τις παραβατικές πρακτικές.
Η κ. Κεραμέως δήλωσε με περισσή ανευθυνότητα ότι «εφόσον (οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί) ανήκουν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι πτυχές της δραστηριότητάς τους είναι στο Υπουργείο Εργασίας», παραβλέπει το γεγονός ότι  «οι πτυχές της δραστηριότητας» των εκπαιδευτικών ορίζονται αποκλειστικά και μόνο από την εκπαιδευτική νομοθεσία.
Παραβλέπει ότι η εκπαιδευτική νομοθεσία ελέγχεται από το Υπουργείο Παιδείας και αφορά το σύνολο της λειτουργίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, όπως τις διδακτικές ώρες, το ωράριο παραμονής, το καθηκοντολόγιο, το περιεχόμενο της διδασκαλίας, τις μισθολογικές απολαβές, την προαγωγή σε μισθολογικά κλιμάκια κλπ.
Ζητάμε από το Υπουργείο Παιδείας να ασκεί τους απαραίτητους ελέγχους με τις αρμόδιες υπηρεσίες του. Το καλό κλίμα, που έχουν ανάγκη τα ιδιωτικά σχολεία, συναρτάται και από την τήρηση της νομιμότητας και από τις θεσμικά κατοχυρωμένες εργασιακές σχέσεις.»

Share.

Comments are closed.