Βρετανία: Οι εκπαιδευτικοί προχωρούν σε απεργίες μεγαλώνοντας τον πονοκέφαλο της κυβέρνησης Σούνακ

0

Οι εκπαιδευτικοί στην Αγγλία και την Ουαλία που ανήκουν στο Εθνικό Συνδικάτο Εκπαίδευσης, National Union of Teachers (NUT) , ανακοίνωσαν χθες ότι και αυτοί προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, μετά τους νοσηλευτές, τους εργαζόμενους στον σιδηροδρομικό τομέα κι άλλους, αυξάνοντας τον πονοκέφαλο για την κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ.
Συγκεκριμένα για την Αγγλία στο ερώτημα που τέθηκε: «Είστε έτοιμοι να ξεκινήστε απεργία για την προώθηση αυτής διεκδίκησης;» το 90,44% ψήφισε ΝΑΙ σε ποσοστό συμμετοχής 53,27% και στην Ουαλία το 92,28% ψήφισε ΝΑΙ σε ποσοστό συμμετοχής 58,07%, έτσι το αποτέλεσμα της κάλπης ξεπερνά τα περιοριστικά όρια που έχει θέσει η κυβέρνηση για απεργιακή δράση, δηλαδή το ποσοστό συμμετοχής στην κάλπη να είναι άνω του 50% και να συμφωνεί επίσης άνω του 50% των ψηφισάντων.

Πότε απεργούν οι εκπαιδευτικοί της NEU;
Οι απεργίες των εκπαιδευτικών θα πραγματοποιηθούν τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, τόσο στα σχολεία όσο και στα κολέγια έκτης μορφής.

Η δράση θα πραγματοποιηθεί τις ακόλουθες ημέρες:

  • 1η Φεβρουαρίου: Όλα τα σχολεία σε Αγγλία και Ουαλία
  • 14 Φεβρουαρίου: Όλα τα σχολεία σε Ουαλία
  • 28 Φεβρουαρίου: Βόρεια και βορειοδυτική Αγγλία, Γιορκσάιρ και Χούμπερ
  • 1η Μαρτίου: Ανατολικά Μίντλαντς, Δυτικά Μίντλαντς και ανατολική περιοχή της NEU
  • 2 Μαρτίου: Νοτιοανατολική και νοτιοδυτική Αγγλία και Λονδίνο
  • 15 και 16 Μαρτίου: Διήμερη απεργία όλων των σχολείων της Αγγλίας και της Ουαλίας

Οι αυξήσεις που δίνει η κυβέρνηση
Ο Σούνακ δέχεται ολοένα και μεγαλύτερες πιέσεις να διευθετήσει διαφορές για το μισθολογικό με εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους έπειτα από μήνες απεργιακών κινητοποιήσεων που έχουν προκαλέσει εκτεταμένη αναταραχή.

Με τον πληθωρισμό να κυμαίνεται σε περισσότερο από 10%, οι εργαζόμενοι σε πολλούς τομείς αξιώνουν υψηλότερους μισθούς.
Το NEU ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προσέφερε στα μέλη του αύξηση 5% στους μισθούς, η οποία σύμφωνα με το ίδιο δεν εξισορροπεί τη μείωση μισθού που οφείλεται στην αύξηση των τιμών. Οι χαμηλές αποδοχές για τους εκπαιδευτικούς έχουν επίσης ωθήσει πολλούς να εγκαταλείψουν το επάγγελμα, σύμφωνα με το συνδικάτο.
Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι δεν μπορεί να προβεί σε μεγάλες αυξήσεις μισθών και έχει προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε μεγάλη αύξηση των μισθών θα επιδεινώσει το πρόβλημα πληθωρισμού της χώρας.
Οι εκπαιδευτικοί στην Σκωτία έχουν ήδη κάνει απεργίες, οι οποίες προκάλεσαν το κλείσιμο πολλών σχολείων. Σήμερα άρχισαν κυλιόμενες απεργίες 16 ημερών.

Δήλωση μελών του Εθνικό Συνδικάτο Εκπαίδευσης
Η Δρ Mary Bousted και ο Kevin Courtney, Κοινοί Γενικοί Γραμματείς της Εθνικής Εκπαιδευτικής Ένωσης, δήλωσαν:

«Έχουμε διατυπώσει συνεχώς τις ανησυχίες μας σε διαδοχικούς γραμματείς εκπαίδευσης σχετικά με τις αμοιβές των εκπαιδευτικών και του βοηθητικού προσωπικού και τη χρηματοδότησή τους στα σχολεία και τα κολέγια, αλλά αντί να επιδιώκουν να επιλύσουν το ζήτημα, κάθισαν με τα χέρια σταυρωμένα. Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση προτιμά να μιλά για ακόμη πιο δρακόντεια αντιαπεργιακή νομοθεσία, αντί να συνεργαστείτε μαζί μας για την αντιμετώπιση των αιτιών της απεργιακής δράσης.
Δεν πρόκειται για αύξηση μισθών αλλά για διόρθωση ιστορικών μειώσεων μισθών σε πραγματικούς όρους. Οι εκπαιδευτικοί έχουν χάσει 23% σε πραγματικούς όρους από το 2010 και το προσωπικό υποστήριξης 27% την ίδια περίοδο. Η μέση αύξηση 5% για τους εκπαιδευτικούς φέτος είναι περίπου 7% πίσω από τον πληθωρισμό.
Οι δάσκαλοι φεύγουν σωρηδόν, το ένα τρίτο έφυγε μέσα σε πέντε χρόνια. Πρόκειται για σκανδαλώδη σπατάλη ταλέντων και χρημάτων των φορολογουμένων, ωστόσο η κυβέρνηση δεν το βλέπει Οι λόγοι για την κρίση προσλήψεων και διατήρησης δεν αποτελούν μυστήριο· οι αναφορές της τελευταίας εβδομάδας από το IFS και το NFER επιβεβαιώνουν το επιχείρημα της NEU.
Η κυβέρνηση πρέπει να γνωρίζει ότι θα πρέπει να γίνει διόρθωση στις αμοιβές των εκπαιδευτικών. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το σχολικό προσωπικό υποστήριξης χρειάζεται αύξηση μισθών
Εάν δεν το κάνουν, τότε οι συνέπειες είναι σαφείς για τους γονείς και τα παιδιά. Η έλλειψη αφοσιωμένων δασκάλων μαθηματικών, για παράδειγμα, σημαίνει ότι 1 στους 8 μαθητές ετοιμάζεται και αξιολογείται από άτομα που δεν διαθέτουν τα προσόντα στη διδασκαλία των μαθηματικών. Όποιος εκτιμά την εκπαίδευση θα πρέπει να μας στηρίξει σε αυτή τη διαμάχη, γιατί αυτό υπερασπιζόμαστε. Δεν είμαστε εμείς που πρέπει να κάνουμε τα στραβά μάτια στις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής στα σχολεία και τα κολέγια.
Συνεχίζει να είναι η φιλοδοξία της NEU και των μελών της να επιλυθεί αυτή η διαφορά χωρίς προσφυγή σε απεργία. Λυπούμαστε που πρέπει να ξεκινήσουμε απεργία και είμαστε πρόθυμοι να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις ανά πάσα στιγμή, οπουδήποτε, αλλά αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Συναντηθήκαμε με την Gillian Keegan την περασμένη εβδομάδα και θα χαρούμε να το ξανακάνουμε, αλλά δεν δόθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για τις αμοιβές των δασκάλων ή του βοηθητικού προσωπικού».

  • Αναλυτικότερο ρεπορτάζ από τη δημοσιογράφο Vanessa ClarkeΤου BBC με τίτλο «Teachers to strike in England and Wales», στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.