Categories: Πολιτισμός

Παρουσίαση του βιβλίου του Κ. Αγγελή για τον Μιχαήλ Μάνο στον Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου Χαλανδρίου

Ο εκδοτικός οίκος «Historical Quest» και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου Χαλανδρίου προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου «Μιχαήλ Μάνος (1898-1944) – Η ζωή, το έργο και η θυσία ενός αληθινού πατριώτη», του Κώστα Αγγελή, την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023, στις 18:30, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ι.Ν. (Αγ. Παρασκευής 81, Χαλάνδρι).
Για τον ήρωα Μιχαήλ Μάνο, τη ζωή του, το πλούσιο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο του, τη θυσία του, το αποτύπωμα που άφησε στο Χαλάνδρι του και στην Ιστορία θα μιλήσουν:

  • Ο Βουλευτής Β’1 Βόρειου Τομέα Αθηνών Γιώργος Κουμουτσάκος.
  • Η γ.γ. του ΙΔΙΣΜΕ, επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Πόλης Ειρήνη Σαρίογλου.
  • Ο οικονομικός αναλυτής Γιώργος Μώρος, απόγονος του Μιχαήλ Μάνου.
  • Ο συγγραφέας Κώστας Αγγελής.

Συντονίζει και σχολιάζει ο δημοσιογράφος – αντιδήμαρχος Δήμου Ζωγράφου Λάμπρος Καλλαρύτης.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
Κάθε χώρα, κάθε τόπος, οφείλει να τιμά τους ήρωές του. Ανθρώπους που με τους αγώνες τους, σφράγισαν ολόκληρες ιστορικές περιόδους. Ανθρώπους που υπερασπίστηκαν με σθένος τις αξίες τους και παρέμειναν προσηλωμένοι σε αυτές. Στη μακραίωνη Ελληνική Ιστορία, οι ήρωές της, φαίνεται να αποτελούν το πολυτιμότερο και συνάμα το ατίμητο υλικό της ίδιας της ύπαρξής της.

Ο Μιχαήλ Μάνος ήταν αναμφίβολα ένας από αυτούς. Ένας αληθινός πατριώτης, ένας πραγματικός Έλληνας.
Το βιβλίο ακολουθεί βήμα-βήμα “απ’ την αρχή” τη ζωή του Μιχαήλ Μάνου. Από τα ξένοιαστα παιδικά χρόνια, στους ερημότοπους της Μικράς Ασίας και από τα αριστοκρατικά σαλόνια της Αθήνας και της Κηφισιάς και στο αγαπημένο του Χαλάνδρι. Στάθηκε όρθιος σε καιρούς χαλεπούς και αβέβαιους, με έντονες οικονομικές αναταράξεις και επικίνδυνες πολιτικές ανακατατάξεις. Ζούμε μαζί του την κοσμική Αθήνα του Μεσοπολέμου, τον συναντάμε στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και στην Κοινότητα Χαλανδρίου.
Επιλέγοντας μια ανθρωποκεντρική διαδρομή, στα χρόνια της Κατοχής, έδωσε τις δικές του άνισες, καθημερινές μάχες υπεράσπισης εκατοντάδων συντοπιτών του. Ανέλαβε την ίδρυση και λειτουργία ορφανοτροφείου, ως πρόεδρος παραρτήματος του ΕΟΧΑ, και την επίβλεψη συσσιτίων, δίχως να λογαριάζει κόπο ή χρήματα. Εκεί, όμως, παραμόνευε ο φθόνος, μια χαλκευμένη κατηγορία, μια βίαιη φυλάκιση και ένας μαρτυρικός θάνατος.
Στιγμές της ιστορίας ζωντανεύουν, μετά από ενδελεχή ερευνητική προσπάθεια μέσω προφορικών μαρτυριών, ανάδειξης άγνωστων γεγονότων και αξιοποίησης μεγάλου αρχειακού και δημοσιευμένου υλικού, δημιουργώντας την παρούσα έκδοση.
Μια έκδοση που ενώ φαινομενικά περιορίζεται στη βιογραφία αυτού του ωραίου ανθρώπου, του Μιχαήλ Μάνου, ουσιαστικά λειτουργεί σαν ερευνητική παρακαταθήκη για τον ιστορικό του μέλλοντος.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο συγγραφέας Κώστας Αγγελής γεννήθηκε στο Χαλάνδρι, όπου σήμερα ζει και δραστηριοποιείται επαγγελματικά. Από τα σπουδαστικά του χρόνια ασχολήθηκε με τα κοινά, ενώ το 2010 εκλέχθηκε για πρώτη φορά Δημοτικός Σύμβουλος Χαλανδρίου. Διετέλεσε Αντιδήμαρχος Τοπικής Ανάπτυξης, Πρόεδρος του Αετοπουλείου Πολιτιστικού Κέντρου και Υπεύθυνος Πολιτισμού του Δήμου. Έχει δημοσιεύσει άρθρα του σε εβδομαδιαίο, σε τοπικό τύπο και σε αρκετές ιστοσελίδες πολιτικού, πολιτιστικού και γενικού περιεχομένου.

Το 2017 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο «31 Στιγμές στον χρόνο – Ιστορικές διαδρομές Ορθοδοξίας στο Χαλάνδρι» από τις εκδόσεις Καλλιγράφος, καρπός μακράς έρευνας που αποτέλεσε την πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη και καταγραφή της ιστορίας των ναών του Χαλανδρίου. Το 2022 εξέδωσε το δεύτερο βιβλίο του «Μιχαήλ Μάνος (1898 – 1944) – Η ζωή, το έργο και η θυσία ενός αληθινού πατριώτη» με τον εκδοτικό οίκο Historical Quest. Η ενδελεχής έρευνά του, στηριζόμενη στις εσωτερικές του αναζητήσεις και την ανόθευτη αγάπη για τους ήχους και τα χρώματα της δικής του πόλης, τον έχει αναδείξει σε ειδικό τοπικής ιστορίας.

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Κώστας Λύρος: Θλιβερή Πανελλαδική πρωτιά η ακύρωση του προϋπολογισμού του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου

Ο πρώην Δήμαρχος της Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δημιουργική Ανατροπή» -…

8 ώρες ago

«Βριλήσσια Δήμος Δημιουργίας» – Κώστας Βαφειάδης: Προβλήματα ασφαλείας στο θέατρο «Αλίκη Βουγιουκλάκη»

Η δημοτική παράταξη «Βριλήσσια Δήμος Δημιουργίας» με επικεφαλής τον Κώστα Βαφειάδη, με ανακοίνωσή της, επισημαίνει…

11 ώρες ago

Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου: Πρόγραμμα Πολιτιστικού Καλοκαιριού 2024 Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου

Ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου ανακοινώνει με χαρά το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων για το…

12 ώρες ago

Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης: Βραδιές θερινού σινεμά για μικρούς και  μεγάλους στο προαύλιο του 1ου Λυκείου Πεύκης!

Το προαύλιο του 1ου Γενικού Λυκείου Πεύκης (Λεωφόρος Ειρήνης 34) αυτόν τον μήνα γίνεται ο…

13 ώρες ago

Χαλάνδρι: Προετοιμασία και ενημέρωση ενόψει σεισμικού κινδύνου

Το πρώτο βήμα σε μια σειρά κινήσεων που θα ακολουθήσουν απο την Πολιτική Προστασία του…

15 ώρες ago