Στο Μαξίμου οι τρεις γιοι του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου – Θα ταφεί ως ιδιώτης στο Τατόι την Δευτέρα

0

Στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να διαπραγματευτούν με την κυβέρνηση, αναφορικά με την τελετή της κηδείας και της ταφής του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, βρέθηκαν οι τρεις γιοι του, Παύλος, Νικόλαος και Φίλιππος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γιοι του τέως βασιλιά συναντήθηκαν με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, ενώ το θέμα της συζήτησης ήταν ο ναός από τον οποίο θα ψαλεί η εξόδιος ακολουθία, αλλά και το αν θα υπάρξει λαϊκό προσκύνημα, κάτι που απορρίπτει η κυβέρνηση.

Οι αποφάσεις της διυπουργικής για την κηδεία του τέως
Την ταφή του ως ιδιώτη κοντά στους προγόνους του στο Τατόι αποφάσισε μεταξύ άλλων, για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο η διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Όπως αναφέρει συγκεκριμένα η σχετική ανακοίνωση: 

  • Ο τέως Βασιλιάς θα ταφεί ως ιδιώτης.
  • Η ταφή θα πραγματοποιηθεί κοντά στους προγόνους του στο Τατόι.
  • Σε συνεννόηση της κυβέρνησης με την οικογένεια θα οριστεί ο Ναός στον οποίο θα πραγματοποιηθεί η Εξόδιος Ακολουθία*.
  • Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην κηδεία η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη,
  • Θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό, που θα παραστούν στην κηδεία.

* Η οικογένεια ζητάει να γίνει χρήση της Μητρόπολης, αίτημα που γίνεται μεν αποδεκτό, αλλά απορρίπτεται η χρήση του παρεκκλησίου για λαϊκό προσκύνημα
Όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές, εάν επιλεγεί τελικά η Μητρόπολη Αθηνών για την εξόδιο ακολουθία- αυτό είναι το πιθανότερο, αφού είναι επιθυμία της οικογένειας- δεν θα υπάρχει λαϊκό προσκύνημα.

«Ναι» του Ιερώνυμου για κηδεία στη Μητρόπολη
Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην Αρχιεπισκοπή, η οικογένεια Γλύξμπουργκ απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Ιερώνυμο να παραστεί στην εξόδιο ακολουθία καθώς και σε όλους τους συνοδικούς μητροπολίτες.

Πηγές τις ΔΙΣ έλεγαν πριν από την συνεδρίαση ότι δεν είχε λόγο η Αρχιεπισκοπή να πει «όχι» στο αίτημα της οικογένειας Γλύξμπουργκ για να τελεστεί η εξόδιος ακολουθία στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών, αλλά και ούτε να μην πρωτοστατήσει κι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Μάλιστα, μετά το πέρας της συνεδρίασης, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος (ΔΙΣ) εξέδωσε και ανακοίνωση: «Σήμερα ο Μακαριώτατος και οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί εξέφρασαν τα θερμά τους συλλυπητήρια προς την οικογένεια του εκδημήσαντος τέως Βασιλέως Κωνσταντίνου Β’, η οποία και τους προσκάλεσε στην τέλεση της Εξοδίου Ακολουθίας κατά τα προβλεπόμενα υπό της εκκλησιαστικής τάξεως και εθιμοτυπίας».

Share.

Comments are closed.