Ο Ερντογάν σχεδιάζει πολέμους για να διασωθεί, εκτιμά το Politico

«Αφού συνέτριψε την τουρκική οικονομία και φτωχοποίησε τη μεσαία τάξη, που πλούτισε επί των ημερών του, ο Ερντογάν σέρνει τώρα τη χώρα του σε έναν αχρείαστο πόλεμο και χειραγωγεί τα δικαστήρια κατά των αντιπάλων του», τονίζει σημερινό άρθρο γνώμης στο Politico από τον Paul Taylor.
Ο αρθρογράφος σχολιάζει ότι οι προγραμματισμένες εκλογές του Ιουνίου στη γείτονα θα είναι οι πιο σημαντικές για φέτος στον κόσμο και θα κρίνουν αν το έθνος των 85 εκατομμυρίων πολιτών θα συνεχίσει να κινείται στο δρόμο για να γίνει μια αυταρχική, επεκτατική δύναμη ή αν θα επιλέξει έναν πιο φιλελεύθερο, πλουραλιστικό δρόμο.
Το δημοσίευμα σχολιάζει ότι για πρώτη φορά από τότε που το συντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν ανέλαβε την εξουσία το 2002, υπάρχει μια σοβαρή προοπτική πολιτικής αλλαγής. Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε πάνω από 80% ετησίως, η τουρκική λίρα έχει πέσει κατακόρυφα έναντι του δολαρίου και η δημοτικότητα της κυβέρνησης έχει βυθιστεί καθώς οι οικονομικές δυσκολίες έχουν αυξηθεί.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Ερντογάν — ο οποίος κυβέρνησε με ολοένα και πιο αυταρχικό τρόπο μετά την τροποποίηση του συντάγματος για να δημιουργήσει ένα προεδρικό σύστημα— αντιμετωπίζει σοβαρά πολιτικά προβλήματα, με το AKP να λαμβάνει μόλις το 30% υποστήριξη, επισημαίνει ο αρθρογράφος.
Παρά τις αντιδράσεις τόσο από την Ουάσιγκτον όσο και από τη Μόσχα, ο Ερντογάν έχει εντείνει τις προετοιμασίες για αποστολή τανκς στη Συρία, επιδιώκοντας να απομακρύνει τις κουρδικές πολιτοφυλακές που συμμάχησαν με τη Δύση στον αγώνα κατά των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, αλλά που η Άγκυρα θεωρεί ότι συνδέεται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). Φαίνεται αποφασισμένος να ολοκληρώσει μια ουδέτερη ζώνη στην άλλη πλευρά των νότιων συνόρων της Τουρκίας, σημειώνει το δημοσίευμα του Politico.
Αναφορά κάνει και στις απειλές του Τούρκου προέδρου κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, αν και όπως εκτιμά το διεθνές οικονομικό και πολιτικό κόστος οποιασδήποτε τέτοιας πράξης την καθιστά αρκετά απίθανη.
Ταυτόχρονα καταγγέλλει την προσπάθεια χειραγώγησης της δικαιοσύνης, με αφορμή την περίπτωση του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.
Οι επόμενοι μήνες θα είναι έτσι γεμάτοι πολεμικές χειρονομίες, κυρίως για να σηματοδοτήσουν την 100η επέτειο από την ίδρυση μιας σύγχρονης, κοσμικής δημοκρατίας από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ πάνω από τις στάχτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, εκτιμά ο αρθρογράφος.

  • Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο της δημοσιογράφου Paul Taylor του αμερικάνικου περιοδικού Politico με τίτλο «Erdoğan plots war, crackdown to save his skin» στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Τομέας Παιδείας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Να στηριχτεί η εκπαίδευση στο Καστελλόριζο και στις «ανάλογες»  περιοχές

Το Καστελλόριζο και όλες οι περιοχές, που βρίσκονται σε δύσκολη «διασύνδεση» με τα αστικά κέντρα…

17 ώρες ago

Politico: Tο κλίμα πόλωσης στη Σλοβακία οδήγησε στην απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού Φίτσο

Το αμερικανικό περιοδικό Politico με ανάλυσή του επιχειρεί να αναδείξει τα αίτια που οδήγησαν στην…

17 ώρες ago

Στον Mr Survivor, Ατζούν Ιλίτζαλι η ΠΑΕ Παναθηναϊκός και το 45% του ΣΚΑΪ;

Ο Γιάννης Αλαφούζος βρίσκεται σε συζητήσεις με τον Τούρκο επιχειρηματία της showbiz, Ατζούν Ιλίτζαλι (Acun Ilıcalı), για…

17 ώρες ago

Super League: Tο πρωτάθλημα το πάρει ο ΠΑΟΚ ή η ΑΕΚ; Όλα τα σενάρια – Τι ισχύει σε περίπτωση ισοβαθμίας – Τι ισχύει για την 3η και την 4η θέση

Ο τίτλος του πρωταθλητή στο φετινό πρωτάθλημα της  Super League θα κριθεί στην τελευταία αγωνιστική…

23 ώρες ago

Ολυμπιακός: Πώς θα διατεθούν τα εισιτήρια για τον τελικό του Conference League με την Φιορεντίνα

Ο Ολυμπιακός εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τον τρόπο προμήθειας εισιτηρίων για τον τελικό του Conference League…

1 ημέρα ago

Έτοιμη η γέφυρα του Ευήνου στο Ευηνοχώρι

Ολοκληρώθηκε η νέα γέφυρα στον Ευήνο ποταμό που επανασυνδέει την παλιά Ε.Ο. Αντιρρίου-Ιωαννίνων. Έτοιμη είναι…

2 ημέρες ago