Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας είναι «απόλυτα έτοιμη» να εξομαλύνει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, που διακόπηκαν το 2019, δήλωσε χθες Κυριακή ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο.
Η Βενεζουέλα είναι «απόλυτα έτοιμη» να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ.
«Η Βενεζουέλα είναι έτοιμη, απόλυτα έτοιμη, να κατευθυνθεί προς διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων, διπλωματικών, προξενικών, πολιτικών, με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και όσες άλλες μπορεί να ακολουθήσουν», είπε ο κ. Μαδούρο κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον Ισπανό δημοσιογράφο Ιγκνάσιο Ραμονέ (Ignacio Ramonet Miguez) και στο επίγειο και δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο ειδήσεων TeleSUR της Λατινικής Αμερικής με έδρα το Καράκας της Βενεζουέλας που χρηματοδοτείται από τις κυβερνήσεις της Βενεζουέλας, της Βολιβίας , της Κούβας και της Νικαράγουας
#ENVIVO | El presidente de #Venezuela, @NicolasMaduro, da un balance del año 2022, entrevistado por el periodista y catedrático #IgnacioRamonet
https://t.co/tqMKHfly0C pic.twitter.com/yiktSDGr6V
— teleSUR TV (@teleSURtv) January 2, 2023
Η κυβέρνηση του σοσιαλιστή προέδρου Μαδούρο διέκοψε τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ το 2019, τη χρονιά που η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε τον αντιπολιτευόμενο Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας. Στην προσπάθειά της να επιτύχει την εκδίωξη του κ. Μαδούρο από την εξουσία, η Ουάσιγκτον εξαπέλυσε ομοβροντίες κυρώσεων σε βάρος του Καράκας, συμπεριλαμβανομένου εμπάργκο στο πετρέλαιο της Βενεζουέλας.
Αν και ο Αμερικανός νυν πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνεχίζει επισήμως να μην αναγνωρίζει τον κ. Μαδούρο ως πρόεδρο της Βενεζουέλας, κρίνοντας ότι εξελέγη με «απάτη» στις εκλογές του 2018 από τις οποίες απείχε η αντιπολίτευση, η πετρελαϊκή κρίση που πυροδότησε ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε προσπάθειες αναθέρμανσης των σχέσεων.
Ο Λευκός Οίκος έστειλε το 2022 απεσταλμένους στο Καράκας για διαπραγματεύσεις, ενώ χαλάρωσε τις κυρώσεις σε βάρος της Βενεζουέλας έπειτα από κάποια πρόοδο στις συνομιλίες της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση, επιτρέποντας ιδίως στον αμερικανικό πετρελαϊκό κολοσσό Chevron να δραστηριοποιηθεί στο κράτος της Λατινικής Αμερικής καταρχήν τους επόμενους έξι μήνες.
«Είμαστε έτοιμοι για διάλογο στο υψηλότερο επίπεδο, για σχέσεις με σεβασμό, κι ελπίζω πως μια αχτίδα φωτός θα οδηγήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες της βόρειας Αμερικής να γυρίσουν σελίδα, να αφήσουν κατά μέρος την εξτρεμιστική πολιτική και να υιοθετήσουν πιο πραγματιστικές πολιτικές έναντι της Βενεζουέλας», είπε ο κ. Μαδούρο.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας δήλωσε ακόμη ότι «τα πράγματα προχωράνε καλά» με την Ευρωπαϊκή Ένωση κι ότι διεξάγεται «διαρκής διάλογος» με τον επικεφαλής της διπλωματίας των 27, τον Ζοζέπ Μπορέλ.
- Αναλυτικά η συνέντευξη του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, στον δημοσιογράφο Ιγκνάσιο Ραμονέ (Ignacio Ramonet Miguez) του τηλεοπτικό δίκτυοειδήσεων TeleSUR της Λατινικής Αμερικής με τίτλο «Entrevista al presidente de Venezuela, Nicolás Maduro, por Ignacio Ramonet», στα ισπανικά, πατώντας ΕΔΩ