Ο Νότης Μαυρουδής* για τον Ανδρέα Ροδουσάκη τον διακεκριμένο κοντραμπασίστα που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή

Αυτές τις ημέρες των Χριστουγέννων, στις 28 Δεκεμβρίου 2022, έφυγε από τη ζωή ο διακεκριμένος κοντραμπασίστας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Ανδρέας Ροδουσάκης.

Ο Νότης Μαυρουδής για τον Ανδρέα Ροδουσάκη (1932-2022)
Μόλις πληροφορήθηκε αυτό το δυσάρεστο γεγονός, ο Νότης Μαυρουδής, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Η είδηση για το τελευταίο ταξίδι του σπουδαίου μουσικού Ανδρέα Ροδουσάκη με λύπησε ιδιαιτέρως
Αναφέρομαι σε έναν καλό, ενδιαφέροντα άνθρωπο, ευφυή, με ζωντάνια, καίριο χιούμορ, ενεργό πολίτη και δεινό κοντραμπασίστα, με τον οποίο συμπράξαμε σε πολλές ηχογραφήσεις στις δεκαετίες του ’60-’70-’80, τόσο σε δικά μου τραγούδια, όσο και άλλων Ελλήνων συνθετών.
Αυτή η απουσία με πλημμυρίζει με συναισθήματα και μνήμες που δεν θέλω να ξεχάσω, γιατί με συνδέουν με τη νεότητά μου σε γόνιμη δημιουργική περίοδο.
Πολλές φορές, αναρωτιόμουν γιατί ο Μάνος Χατζιδάκις, σε κάθε δίσκο του, είχε τους ίδιους μουσικούς στις ορχήστρες του, με επίμονη πολυετή συνεργασία.
Όταν συνεργάστηκα κι εγώ με κάποιους από εκείνους τους… χατζιδακικούς ερμηνευτές, τότε αντιλήφθηκα το μέγεθος της ευαισθησίας και της μουσικής ικανότητας· οι επιλογές του ΜΧ δεν ήταν τυχαίες αλλά καταστάλαγμα πνευματικής και ηχητικής επιλογής.
Θα ήταν γόνιμο να αναφερθώ στην συνεργασία των μουσικών μέσα στα στούντιο ηχογραφήσεων. Δεν ήταν απλά μόνο η δισκογραφική παραγωγή, αλλά κυρίως, η στενή επικοινωνία που αναπτυσσόταν μεταξύ των μουσικών.
Εκεί, η συνεργασία μου με τον Ανδρέα, υπήρξε βαθιά δημιουργική και διδακτική, με αποτέλεσμα να πάρω πολλά μηνύματα πάνω στο θέμα των ηχοχρωμάτων. Ο εκλιπών, έβγαζε από το κοντραμπάσο όλη την ηχητική ψυχή του!
Ήταν σημείο αναφοράς γνώσεων, ευαισθησίας, ευγένειας και εντιμότητας. Πάντα τον θεωρούσα «θ ρ ύ λ ο» καθώς, η πολύμορφη και πολύχρονη συνεργασία του με μικρά ή μεγάλα μουσικά σύνολα-ορχήστρες, τον κατέστησε μ έ ν τ ο ρ ά μας, χρήσιμο και πολιτικοποιημένο πολίτη!
Όταν φεύγουν τέτοιοι άνθρωποι, ομολογώ, νιώθω ένα μεγάλο κενό
…»

Λίγα λόγια για τον εκλιπόντα
Ο Ανδρέας Ροδουσάκης γεννήθηκε το 1932 και υπήρξε καταξιωμένο μέλος της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Μαθήτευσε στο κοντραμπάσο με τον Μάριο Σεμιτέκολο, Κορυφαίο Α΄ στην Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και Κορυφαίο Β΄ στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, ενώ από το 1951 έως το 1955 σπούδασε στο Μικρό Πολυτεχνείο. Τον Δεκέμβριο του 1957 έγινε μέλος της Ορχήστρας της ΕΛΣ, με την οποία πρωτοέπαιξε τον Ιανουάριο του 1958 στην Αΐντα, στην ιστορική πρώτη όπερα που παρουσιάστηκε στο νέο Θέατρο Ολύμπια της οδού Ακαδημίας. Την ίδια χρονιά έγινε μέλος και της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

Ως μουσικός αναβάθμισε τον ρόλο και την τεχνική του κοντραμπάσου, έδωσε ατομικά ρεσιτάλ, συμμετείχε σε δεκάδες συναυλίες και ιστορικές ηχογραφήσεις. Υπήρξε ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Μάνου Χατζιδάκι. Επιπλέον, συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες όπως τους Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Μαρκόπουλο, Νότη Μαυρουδή, Σταύρο Ξαρχάκο, Μίμη Πλέσσα, Διονύση Σαββόπουλο. Έπαιξε «νέο κύμα», ενώ συνεργάστηκε και με συνθέτες της σύγχρονης μουσικής πρωτοπορίας όπως τους Θόδωρο Αντωνίου, Γιάννη Χρήστου, Στέφανο Βασιλειάδη, Μιχάλη Αδάμη.
Σκεπτόμενος, δραστήριος, ακάματος μουσικός, διετέλεσε για πολλά χρόνια πρόεδρος του Σωματείου Μουσικών και Υπαλλήλων της ΚΟΑ και Γραμματέας του Συλλόγου Εκτελεστών Μουσικών της ΕΛΣ. Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΣ και ειδικός συνεργάτης του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της ΕΛΣ Λουκά Καρυτινού (με καθήκοντα υποδιευθυντή) για την περίοδο 1999-2006.

* Ο Νότης Μαυρουδής είναι κιθαριστής – συνθέτης

Δείτε τα 391 προηγούμενα άρθρα του Νότη Μαυρουδή

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Θλίψη στο ΠΑΣΟΚ: Πέθανε ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Β2 Αθηνών

Πέθανε ο Χάρης Μπελτεγρής, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, σε ηλικία μόλις 40 ετών. Ο Χάρης Μπελτεγρής…

35 λεπτά ago

Δήμος Βριλησσίων: Πρώτη φορά στο θέατρο τα παιδιά των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών

Δύο τμήματα των δημοτικών μας παιδικών σταθμών, τα «Σπουργιτάκια» του Α΄ Βρεφονηπιακού Σταθμού και τα…

3 ώρες ago

Τομέας Παιδείας: Διάλογος ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και Εκδοτικών Συλλόγων για το Πολλαπλό Σχολικό Βιβλίο

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με εκπροσώπους των εκδοτών βιβλίου στις 26 Απριλίου…

6 ώρες ago

Το «τελευταίο αντίο» στον πρώην δήμαρχο Χαλανδρίου Κώστα Παττακό

Το Χαλάνδρι, σε κλίμα βαθιάς θλίψης, αποχαιρέτησε τον πρώην δήμαρχο Κώστα Παττακό, ο οποίος έφυγε από…

18 ώρες ago

Παρέμβαση από την εισαγγελέα του Α. Πάγου για τη μη παραγραφή των αδικήματων – Οργή των συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας για την απόφαση

Αίτημα προς την Εισαγγελία Εφετών να ασκήσει έφεση στην απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων τόσο…

22 ώρες ago

3ο This is Athens – City Festival: Πάνω από 250 εκδηλώσεις στο μεγάλο ανοιξιάτικο Φεστιβάλ της πρωτεύουσας που διαρκεί από 1 Μαΐου έως 2 Ιουνίου

Υποδεχόμαστε την Πρωτομαγιά στην Αθήνα με ένα πρωτότυπο πικ-νικ, στο πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος, ανοίγοντας…

1 ημέρα ago