Το παράδοξο με την εκλογή των βουλευτών των ομογενών και η αλλαγή που σκέφτεται η κυβέρνηση

0

Αλλαγές στην εκλογή των βουλευτών Επικρατείας που προέρχονται από την Ομογένεια σκέφτεται η κυβέρνηση. Η αιτία είναι ο μικρός αριθμός ψηφοφόρων που έχουν εγγραφεί μέχρι τώρα στους σχετικούς καταλόγους. Γεγονός που προκαλεί προβληματισμό στο κυβερνητικό επιτελείο. Μέχρι τώρα οι εγγεγραμμένοι είναι λιγότεροι από 4 χιλιάδες και δεν αναμένεται τους επόμενους λίγους μήνες να αυξηθεί δραματικά αυτός ο αριθμός.
Αιτία που προκαλεί αυτό το πρόβλημα είναι οι αυστηρές προϋποθέσεις που υπάρχουν, ώστε να ασκήσει κάποιος το δικαίωμα του να ψηφίσει στη χώρα που κατοικεί και τούτο οφείλεται στην ανάγκη συναίνεσης της αντιπολίτευσης, που επιζητούσε η κυβέρνηση και η οποία αντιπολίτευση  έθετε διαρκώς εμπόδια κατά την ψήφιση του νόμου το 2019. Ενώ, στην προσπάθεια που ξαναέγινε το 2021 από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη να βελτιωθούν οι διατάξεις με την άρση των περιορισμών ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία, εναντιώθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ αποχωρώντας από τη Βουλή. Έτσι, οδηγούμαστε στο σημερινό παράδοξο, με βάση το νόμο του 2019, μόλις 4 χιλιάδες ψηφοφόροι να εκλέγουν έως 3 βουλευτές, καθώς αυξάνονται οι βουλευτές Επικρατείας από 12 σε 15, ώστε τις τρεις θέσεις να τις καλύψουν υποψήφιοι από τους κατοίκους του εξωτερικού.
Ο νόμος αναφέρει συγκεκριμένα ότι κάθε κόμμα τοποθετεί υποχρεωτικά έναν υποψήφιο που προέρχεται από τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού σε μία από τις τρεις πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Με βάση την δύναμη των κομμάτων όπως αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις και το εκλογικό μέτρο, τρεις ή περισσότερους βουλευτές Επικρατείας θα εκλέξουν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΠΑΣΟΚ θα έχει έως δύο. Αυτό σημαίνει ότι θα εκλεγούν 2 βουλευτές από τους ομογενείς, αν το ΠΑΣΟΚ βάλει τον δικό του υποψήφιο στην τρίτη θέση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητείται φόρμουλα ώστε να επιτευχθεί η απαραίτητη συναίνεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την αλλαγή της σχετικής διάταξης καθώς απαιτείται να συγκεντρώσει 200 ψήφους. Στις σκέψεις που υπάρχουν είναι να απαιτείται ελάχιστος αριθμός εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού ώστε να εκλέγεται βουλευτής Επικρατείας από την ομογένεια. Αν επέλθει αυτή η αλλαγή, τότε δεν θα επηρεαστούν οι έδρες στην Α’ Αθήνας, την Αχαΐα και τον Νότιο τομέα της Αθήνας, τις περιφέρειες από τις οποίες αφαιρείται μία έδρα για να προστεθούν αυτές των ομογενών. 

Share.

Comments are closed.