Χάρης Ρώμας: Ο χυδαίος λαϊκισμός δεν θα περάσει

0

Με νέα ανακοίνωσή του ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού & Αθλητισμού και υποψήφιος δήμαρχος Χαλανδρίου, Χάρης Ρώμας, απαντά στην τελευταία ανακοίνωση του Δήμου Χαλανδρίου, που τον κατηγορεί ότι έχει «πλήρη η άγνοια για τα θέματα της πόλης», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι:
«
Όσο και να προσπαθήσουν με χυδαίο λαϊκισμό να πουλήσουν το καινούργιο τους αφήγημα: “Ο Ρώμας είναι άσχετος με τα θέματα του Χαλανδρίου” θα πείσουν τελικά μόνο τους ιδεοληπτικούς, φανατικούς οπαδούς τους, οι οποίοι θα πειθόντουσαν ακόμη κι αν τους έλεγαν ότι είμαι Αρειανός!
Όπως γνωρίζει η συντριπτική μερίδα των Ελλήνων δεν είμαι χαζός. Συνεπώς, δεν θα μπορούσα να αναφέρομαι σε κανένα έργο που εκπονείται στο Χαλάνδρι πριν το μελετήσω προσεκτικά με τους εξειδικευμένους επιστημονικούς συνεργάτες μου.
»

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Ρώμα

«Ο ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ
Όσο και να προσπαθεί να με λοιδορήσει ο Δήμαρχος και σύσσωμο το τρομοκρατημένο επιτελείο του (αυτοί που έχουν γαντζωθεί από τις καρέκλες της εξουσίας) ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΦΟΒΑΜΑΙ.
Όσο και να προσπαθήσουν με χυδαίο λαϊκισμό να πουλήσουν το καινούργιο τους αφήγημα: “Ο Ρώμας είναι άσχετος με τα θέματα του Χαλανδρίου” θα πείσουν τελικά μόνο τους ιδεοληπτικούς, φανατικούς οπαδούς τους, οι οποίοι θα πειθόντουσαν ακόμη κι αν τους έλεγαν ότι είμαι Αρειανός!
Όπως γνωρίζει η συντριπτική μερίδα των Ελλήνων δεν είμαι χαζός. Συνεπώς, δεν θα μπορούσα να αναφέρομαι σε κανένα έργο που εκπονείται στο Χαλάνδρι πριν το μελετήσω προσεκτικά με τους εξειδικευμένους επιστημονικούς συνεργάτες μου.
Ο κόσμος του Χαλανδρίου βλέπει την αλήθεια. Βλέπει, ας πούμε, ότι ουδέποτε αναφέρθηκα στο πρόγραμμα Cultural Hidrant.
AΣ ΥΠΟΔΕΙΞΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟ ΣΗΜΕΙΟ ΟΠΟΙΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΜΟΥ ΠΟΥ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΩ.
Είναι δυνατόν να μην έχω μελετήσει ένα από τα δυο-τρία πράγματα που θεωρούν προνομιακό τους πεδίο οι τσάμπα μάγκες; Φυσικά και έχω μελετήσει τα πάντα για την 5η πρόσκληση των Αστικών Καινοτόμων δράσεων και φυσικά ξέρω ότι ο Δήμος Χαλανδρίου είχε κερδίσει το 2020 την χρηματοδότηση των τριών περίπου εκατομμυρίων συν την συγχρηματοδότηση του ενός εκατομμυρίου από το πράσινο ταμείο. ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΠΑ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ (άσχετα του ότι θα περιμένω να δημοσιοποιήσουν πόσα έχουν απορροφήσει μέχρι τώρα από αυτούς τους πόρους)!
Δεν θα μπορούσα, πάντως, να είμαι αδαής για κάτι που έτσι κι αλλιώς διαφημίζουν πρωί-μεσημέρι-βράδυ. Όλοι μας τους έχουμε ακούσει να επαίρονται. Όλοι μας έχουμε διαβάσει τις δεκάδες αναρτήσεις τους. Και στο ραδιόφωνο ακόμη άκουσα τον Δήμαρχο, που γενικώς δεν τον λες και επικοινωνιακό, να μιλάει για το “επίτευγμά” του.
Και δεν θα είχα καμία αντίρρηση να δώσω κι εγώ συγχαρητήρια για όσα κατάφεραν σε αυτό το θέμα, αν είχαν την γενναιότητα και τα κότσια να αναγνωρίσουν ότι η πλήρης αξιοποίηση θα επέλθει ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΧΩΡΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΔΡΙΑΝΕΙΟ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ. Ποτέ δεν μίλησαν στους δημότες του Χαλανδρίου για το πλήρες σχέδιο. Οι επενδύσεις αυτές προτάθηκαν στον φάκελο προς ένταξη στη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2021-2027. Τις μελέτες εκπονεί πράγματι η ΕΥΔΑΠ αλλά και κατά μέγιστο ποσοστό η “Νέα Μητροπολιτική Αττική”, ο αναπτυξιακός οργανισμός της Περιφέρειας Αττικής.
Κύριο μέλημα της χωρικής ανάδειξης του Ανδριάνειου Υδραγωγείου είναι η αξιοποίηση των υδάτινων πόρων του μέσα από την μέγιστη δυνατή άρδευση  του υδροφόρου ορίζοντα (αφού το νερό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πόσιμο) και την κάλυψη άλλων αναγκών των δήμων από τους οποίους διέρχεται.
Ας σημειωθεί ότι ο δήμος Μεταμόρφωσης ήδη αξιοποιεί τους υδάτινους πόρους του, ενώ αν αξιοποιηθούν τελικά οι υδάτινοι πόροι του Αδριάνειου Υδραγωγείου (ΜΕ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΧΩΡΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ) εκτιμάται ένα συνολικό ετήσιο όφελος για τον Χαλάνδρι που ξεπερνά τα 170.000 ευρώ!
Μια ιδιαίτερη σημαντική συνεργασία που εξασφάλισε η “Νέα Μητροπολιτική Αττική” είναι αυτή με τον Κέντρο Ανθεκτικότητας του Atlantic Council το οποίο επεξεργάζεται στοιχεία που συνθέτουν το “θερμικό” προφίλ των περιοχών που διέρχεται το Αδριάνειο. Ουσιαστικά έχει αναλάβει την μελέτη του φαινομένου της ζέστης κατά μήκος της διαδρομής του. Θα υπηρετήσει, δηλαδή, ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΙΚΡΟΚΛΙΜΑΤΟΣ που είναι τόσο απαραίτητη στην εποχή μας.
Παράλληλα, έχουν δρομολογηθεί ενέργειες με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρίαόχι παίζουμε/ urban Dig Project” η οποία ασχολείται με το Αδριάνειο Υδραγωγείο από τον Σεπτέμβριο του 2019 με σχεδιασμό σε τρεις άξονες:
Α) Πολιτισμός (μνημείο)
Β) Περιβάλλον (νερό)
Γ) Κοινωνία (δικτύωση κοινοτήτων)
Εν ολίγοις ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ που θα αξιοποιήσει στο έπακρο το ρωμαϊκό αθέατο πολιτιστικό μνημείο, την ανεκμετάλλευτη φλέβα νερού υπόγειας διαδρομής και την σύνδεση μεταξύ φαινομενικά “ασύμπτωτων” περιοχών όπως το Κολωνάκι και το Μενίδι.

Πού θέλω να καταλήξω με αυτή την ανάρτηση;
Στο ότι ένα μικρό έργο της τάξεως των τριών εκατομμυρίων το ανέλαβε η Περιφέρεια και το έκανε ένα ολοκληρωμένο αφήγημα. Όχι μόνο γεωγραφικά, δεδομένου ότι συμπεριέλαβε και τους 8 δήμους από τους οποίους διέρχεται αλλά και τομεακά ενσωματώνοντας
Α) Πολιτικές Πολιτισμού
Β) Ήπιων αστικών παρεμβάσεων (διαδρομές περπατήματος-ποδηλατόδρομοι)
Γ) Πλήρη βιώσιμη αξιοποίηση υδάτινων πόρων (πολιτική κυκλικής οικονομίας)
Δ) Βελτίωση μικροκλίματος
Το κυριότερο είναι ότι όλο αυτό το πακέτο ολοκληρωμένων παρεμβάσεων ΚΑΤΕΓΡΑΦΗ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΑ ΩΣ “ΑΔΡΙΑΝΕΙΟ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ ΟΧΕ” στο πρόγραμμα που υπέβαλε η Περιφέρεια Αττικής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ 2022 με αποτέλεσμα να αναμένεται χρηματοδότηση η οποία θα κυμανθεί μεταξύ 40 και 50 εκατομμυρίων!!! (https://pepattikis.gr/, Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής, σελ. 218).

Χαίρομαι που υπάρχει Αδριάνειο Υδραγωγείο και στο Χαλάνδρι μας και θα κάνω ό, τι μπορώ από το πόστο που θα βρεθώ μελλοντικά για να απολαμβάνουν οι δημότες το Χαλανδρίου ΟΛΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ του μεγαλύτερου, εν λειτουργία, στην Ευρώπη αειφόρου έργου της αρχαιότητας.
Θα τα κάνω όλα με την αμέριστη βοήθεια της Περιφέρειας Αττικής και όχι παριστάνοντας τον αυτόφωτο Μεσσία.
Θα αναφέρω και μια ιδέα που έχω για περαιτέρω πολιτιστική αξιοποίηση:
ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΕΝΑ, ΣΧΕΤΙΚΟ ΜΕ ΤΟ ΑΔΡΙΑΝΕΙΟ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ, ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΕΡΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΟΝΟΜΑΣΟΥΜΕ ΥΔΡΑΓΩΜΟΥΣΕΙΟ!
Κλείνω επισημαίνοντας ότι δεν μηδενίζω τίποτα απ’ ότι έχει γίνει. Η πολιτική, άλλωστε, ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ συνέχεια. Απλώς αυτά που έχουν γίνει μέχρι σήμερα είναι πολύ-πολύ λίγα μπροστά σε αυτά που θα γίνουν στο μέλλον!

Χάρης Ρώμας
Αντιπεριφεριάρχης Πολιτισμού και

Αθλητισμού Περιφέρειας Αττικής
και υποψήφιος Δήμαρχος Χαλανδρίου»

Share.

Comments are closed.