Ζέφη Δημαδάμα*: Μια ακόμη απογοήτευση…

0

Θύελλα ξέσπασε στο Ευρωκοινοβούλιο. Η διαφθορά στην καρδιά της Ευρώπης κλονίζει το θεσμό, τους αξιωματούχους και όλους και όλες εμάς.
Όπως φαίνεται, η διαπλοκή και η διαφθορά καλά κρατούν, ενώ μένει να αποδειχθεί πόσο βαθιές ρίζες έχουν στις Βρυξέλλες αλλά και σε άλλες χώρες αυτά τα φαινόμενα. Η Ελλάδα για μια ακόμη φορά, μαζί με την Ιταλία, ο «τεμπέλης Νότος» βρεθήκαμε πάλι στο στόχαστρο. Με μια ΜΚΟ, η οποία είχε τον ευρηματικό και προφητικό τίτλο «Μάχη κατά της ατιμωρησίας!» βρεθήκαμε εμπλεκόμενοι σε ένα σκάνδαλο διαφθοράς -όπως ακούγεται- για λογαριασμό του Κατάρ. Με βάση τα στοιχεία που η βελγική εισαγγελική αρχή μελετούσε και διερευνούσε αποτυπώνεται μια ζοφερή πραγματικότητα με εκατομμύρια ευρώ να αλλάζουν χέρια. Δώρα, ρολόγια, βαλίτσες με χιλιάδες ποσά έφταναν στις τσέπες Ευρωπαίων αξιωματούχων – καλοθελητών εν μέσω κρίσεων, πανδημίας, πολέμου, ενεργειακής αβεβαιότητας, φτώχειας…
Who cares (Σ.Σ. Ποιός νοιάζεται)… αν εσύ έχεις εξασφαλίσει χρήματα για να ζήσεις τουλάχιστον 3-4 ζωές;
Ρόλο και μάλιστα σημαντικό σε όλη αυτήν την κατάσταση φαίνεται ότι διαδραμάτιζε η Ελληνίδα ευρωβουλευτίνα Εύα Καιλή, προβεβλημένο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ και του ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου!
Δεν θα υπερασπιστώ ούτε μια στιγμή την ίδια. Το τεκμήριο της αθωότητας είναι σεβαστό, αλλά και η απογοήτευση και η θλίψη μεγάλη για όλες εμάς που συνυπήρξαμε στο κόμμα και μοιραστήκαμε αγωνίες και προβληματισμούς.
Συζητώ και λαμβάνω μηνύματα από όλη την Ελλάδα από ανθρώπους που στήριξαν την Εύα με την ψήφο τους, με την αγάπη τους και με την δύναμή τους ελπίζοντας ότι μια νέα γυναίκα ανοίγει έναν καινούριο δρόμο… Η απογοήτευση μεγάλη, η αίσθηση της προδοσίας επίσης.
Όμως η Εύα Καιλη είχε «δώσει αφορμές». Από την εκλογή της ως Αντιπρόεδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε ξεκινήσει σταθερά τη διαφοροποίησή της και κρατούσε αποστάσεις από το κόμμα. Παραδείγματα, η διαφορετική γραμμή για τις υποκλοπές και ειδικά στην περίπτωση του Νίκου Ανδρουλάκη Πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ που μπλόκαρε αντί να διευκολύνει τις έρευνες, αλλά και στους ύμνους που διατύπωνε για το Κατάρ και τις καινοτομίες και τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί μέχρι τις εξαίρετες εργασιακές συνθήκες στη χώρα.
Θυμίζω τα σοκαριστικά στοιχεία που αποκαλύπτουν ότι στα έργα για το Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ. αναφορικά με τους μετανάστες που έχουν χάσει τη ζωή τους. Περισσότεροι από 6.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στα έργα που ξεκίνησαν από το 2010, οι πιο πολλοί από αυτούς ήταν από την Ινδία, το Νεπάλ, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και η Σρι Λάνκα.
Τα παραπάνω δεν θα έπρεπε να είναι ανεκτά ούτε από τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές, ούτε από το ΠΑΣΟΚ, και θα έπρεπε η ευρωβουλευτής μας, χωρίς δεύτερη κουβέντα, να έχει διαγραφεί.
Θλίβομαι, λυπάμαι, απογοητεύομαι και θα ήθελα να μην επιβεβαιωθούν όσα ακούγονται, τις κατηγορίες εναντίον της για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά.
Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο ανοχής σε υποθέσεις που αφορούν την παραβίαση της πολιτικής ηθικής, δεν είμαστε όλοι ίδιοι, δεν θα απολογούμαστε εμείς για αυτούς που έχουν διαφθαρεί, για αυτούς και αυτές που διαχρονικά έβαζαν το προσωπικό πάνω από την παράταξη και κυρίως τη χώρα…

* Η Ζέφη Δημαδάμα είναι διδάσκουσα στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών,  αντιπρόεδρος γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος, μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, πρόεδρος της ΕΓΕ Αθήνας

Δείτε τα 77 προηγούμενα άρθρα και συνεντεύξεις της Ζέφης Δημαδάμα

Share.

Comments are closed.