Categories: Πολιτική

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Ομίλου Πολιτικής Σκέψης και Δράσης ΑΚΤΙΔΑ με θέμα: «ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ  ΚΑΙ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022 η διαδικτυακή εκδήλωση – συζήτηση, που διοργάνωσε ο όμιλος πολιτικής σκέψης και δράσης ΑΚΤΙΔΑ, με θέμα ” Υποκλοπές και Δημοκρατία ” εξαιτίας των σχετικών γεγονότων, που απασχολούν την πολιτική συζήτηση, την κοινωνία και γενικότερα τον δημόσιο χώρο.
Στην πρόσκληση για την εκδήλωση, ο όμιλος έθεσε τα εξής ερωτήματα προβληματισμού για το όλο θέμα: 

  • Γιατί, ενώ η τεχνολογία των κακόβουλων λογισμικών καλπάζει, οι θεσμικές εγγυήσεις έναντι των αρνητικών συνεπειών τους αποδυναμώνονται, με νομοθετικές παρεμβάσεις των Κυβερνήσεων, τα τελευταία χρόνια;
  • Πως μπορεί να συνεχιστεί ομαλά η πολιτική ζωή μετά την παραδοχή από την Κυβέρνηση, ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον πρόεδρο του τρίτου κόμματος;
  • Τι σημαίνει ανάληψη πολιτικής ευθύνης, που συνοδεύεται απλά από παραιτήσεις δύο στενών συνεργατών του Πρωθυπουργού;
  • Το νέο νομοσχέδιο διορθώνει την κατάσταση σε αυτήν την δυσώδη υπόθεση;

Στην εκδήλωση, που συντόνισε ο ειδικός γραμματέας της ΑΚΤΙΔΑΣ καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας Δημήτρης Κοτρόγιαννος, αντιπαράθεσαν τις απόψεις των ίδιων και των κομμάτων τους : Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Χρήστος Σπίρτζης και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος.
Συνοπτικά:

  • Ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε, ότι οι νόμιμες παρακολουθήσεις που γίνονται από την ΕΥΠ δεν αποτελούν σκάνδαλο, ακόμη και αν εμπεριέχουν λανθασμένες επιλογές ( επομένως, κατά την άποψη του, δεν έπρεπε να παραιτηθούν οι κ.κ. Δημητριάδης και Κοντολέων ). Ότι οι υποκλοπές με κακόβουλα λογισμικά συμβαίνουν παντού στον κόσμο, είναι παράνομες και πρέπει να κολάζονται. Ότι οι σχετικές δημόσιες καταγγελίες είναι αστήρικτες, αναπόδεικτες και μη σοβαρές. Ότι όλα ερευνώνται από την δικαιοσύνη. Και ότι το νομοσχέδιο για την λειτουργία της ΕΥΠ αντιμετωπίζει τα προβλήματα αυτά και θωρακίζει επαρκώς τις σχετικές διαδικασίες.
  • Ο κ. Σπίρτζης υποστήριξε, ότι όσα έχουν αποδειχθεί ( π.χ. η παρακολούθηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής ) αλλά και όσα έχουν δημόσια καταγγελθεί δείχνουν την ύπαρξη παράνομων μηχανισμών υποκλοπών, που συντονίζονται από το Μαξίμου και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ο οποίος γι αυτό πρέπει να παραιτηθεί. Ότι γίνεται συστηματική προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου από την Κυβέρνηση. Ότι το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ είναι εξαμβλωματικό και ότι όλη αυτή η δυσώδης κατάσταση πλήττει την Δημοκρατία στην χώρα μας.
  • Ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε, ότι η λειτουργία της ΕΥΠ είναι προβληματική και η θεσμική θωράκιση απέναντι στα κακόβουλα λογισμικά είναι ανύπαρκτη. Ότι η αποδεδειγμένη παρακολούθηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής άνοιξε τον ασκό του αιόλου. Ότι οι ευθύνες για τις υποκλοπές, όποιους και όσο ψηλά αφορούν, πρέπει να ερευνηθούν από την δικαιοσύνη. Ότι κάθε Κυβέρνηση προσπαθεί να ελέγχει τις μυστικές υπηρεσίες. Ότι το νομοσχέδιο που προωθεί η Κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι απόλυτα ακατάλληλο και δεν ενδυναμώνει την θεσμική προστασία της Δημοκρατίας και ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να συμβάλλουν στην καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού προβλήματος για την Δημοκρατία.

Παρακολουθήστε το video της εκδήλωσης

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Μανώλης Χριστοδουλάκης: Καταρρέει το αφήγημα της ΝΔ ότι μόνο αυτή μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα [Βίντεο]

«Το 63% των πολιτών θεωρεί ότι η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την αποσταθεροποίηση της χώρας…

1 ώρα ago

Ζωή Κάλτσου*: Σύσταση νέων οργανικών θέσεων νηπιαγωγών – Παρά την υποχρεωτική φοίτηση στα Νηπιαγωγεία χιλιάδες κενά καλύπτονται από αναπληρωτές!!!

Έχουν περάσει επτά χρόνια από τη θέσπιση της δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης στο Νηπιαγωγείο (Ν. 4521,…

15 ώρες ago

ΔΟΕ: Οι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζονται ως εργαζόμενοι β΄ κατηγορίας και στα εργασιακά θέματα και στις υπηρεσιακές μεταβολές.

Το Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Δ.Ο.Ε.) στην τελευταία συνεδρίασή του συζήτησε, για μια ακόμη…

21 ώρες ago

Νίκος Φασφαλής: Μεταθέσεις 2025

Με ανακοίνωσή του ο αιρετός του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΠΕ), με την παράταξη…

21 ώρες ago

Νίκος Τσούλιας*: Η Φυσική, Χημεία, η Βιολογία, η Γεωλογία δεν είναι μόνο μαθήματα

Η σχέση μας με τα μαθήματα της εκπαίδευσης είναι κάπως ιδιότυπη. Είναι μια σχέση θεσμική,…

23 ώρες ago

Βρέθηκε πρώτη φορά από τους επιστήμονες από τις αιτίες του Πάρκινσον και ίσως πρόκειται για μια τεράστια ανακάλυψη

Καθοριστική για τον άνθρωπο μπορεί να αποδειχθεί μια νέα ανακάλυψη που έκαναν επιστήμονες σχετικά με…

23 ώρες ago