«Χαλάνδρι σε Δράση» – Σύνδεσμος «Ρίζες»: Προβολή του ντοκιμαντέρ «Τα Ηρωικά Βουρλά της Μικράς Ασίας»

0

Η δημοτική παράταξη «Χαλάνδρι σε Δράση» και ο Σύνδεσμος Μικρασιατών Κωνσταντινουπολιτών Χαλανδρίου «Ρίζες» σας προσκαλούν στην εκδήλωση-προβολή ντοκιμαντέρ «Τα Ηρωικά Βουρλά της Μικράς Ασίας» η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022 στις 18.00 στο Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου.
Τα Βουρλά ή ο Βουρλάς, Ούρλα στα τουρκικά, ήταν, μετά από τη Σμύρνη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη των μικρασιατικών παραλίων, χτισμένη κοντά στην αρχαία ελληνική πόλη των Κλαζομενών, ανατολικά της Ερυθραίας, της οποίας ήταν και πρωτεύουσα. Τα Βουρλά υπήρξαν μια από τις σημαντικότερες πόλεις του ελληνικού κόσμου στις αρχές του 20ου αιώνα, ένα οικονομικό, πνευματικό και διοικητικό κέντρο μιας εύπορης περιοχής με έντονη εμπορική και βιοτεχνική δράση και πλούσια πνευματική ζωή.
Ο Σμυρνιός νομπελίστας ποιητής μας Γιώργος Σεφέρης, αν και γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σμύρνη, στη μνήμη του μόνο τα Βουρλά έμειναν ανεξίτηλα να εκφράζουν την έννοια «της γλυκιάς πατρίδας…».
Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ εξετάζει την ιστορία των Βουρλών της Μικράς Ασίας μέσα από ποικίλες μαρτυρίες, ενώ παράλληλα εμπλουτίζεται με πλούσιο αρχειακό και φωτογραφικό υλικό.

  • Σκηνοθεσία – Σενάριο – Σχολιασμός:  Ειρήνη Σαριόγλου
  • Μουσική: Γιώργος Παπαχριστούδης
  • Αφήγηση: Αγγελική ΚαρυστινούΓιώργος Κέντρος
  • Έρευνα: Έλλη ΠολίτηΚώστας Καουνάς

Χαιρετισμούς θ’ απευθύνουν οι:

  • Κρίστη Αγαπητού, επικεφαλής του συνδυασμού «Χαλάνδρι σε δράση»,  υποψήφια δήμαρχος Χαλανδρίου και
  • Νίκος Καραμπουρνιώτης, εκπρόσωπος του ΔΣ του συνδέσμου «Ρίζες».
Share.

Comments are closed.