Χαρά Κεφαλίδου: Σε πλήρη απαξίωση τα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ)

0

Η βουλευτής Δράμας και υπεύθυνη Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Χαρά Κεφαλίδου, κατέθεσε σήμερα Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022, αναφορά, προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως, με αφορμή δημοσιεύματα στο τύπο που αφορούν στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δημόσια ΙΕΚ, όπου «σχεδόν δύο χρόνια μετά τη νομοθετική “αναβάθμισή τους”, βρίσκονται σε δεινή κατάσταση με πολλά προβλήματα άλυτα», όπως τονίζουν οι διευθυντές τους.

Αναλυτικά η Αναφορά της κ. Κεφαλίδου
«Προς: Την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Νίκη Κεραμέως
Θέμα: «Σε πλήρη απαξίωση τα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ
Σε δημοσιεύματα στον τύπο για την παιδεία, γίνεται αναφορά στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Δημόσια ΙΕΚ, όπου «σχεδόν δύο χρόνια μετά τη νομοθετική́ “αναβάθμισή τους”, βρίσκονται σε δεινή κατάσταση με πολλά προβλήματα άλυτα», όπως τονίζουν οι διευθυντές τους.
Με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Διευθυντών Δημοσίων ΙΕΚ εκπέμπει σήμα κινδύνου και καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς «να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δώσουν λύσεις τώρα, εάν όντως τους ενδιαφέρει να εξακολουθεί να λειτουργεί η δημόσια δωρεάν κατάρτιση».
Επισημαίνουν ότι η υποχρηματοδότηση των ΙΕΚ – παρά την ψήφιση νομοσχεδίου για τη χρηματοδότησή τους και την τροπολογία για τη νομοθέτηση της ΠΑΓΙΑΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ – ενδέχεται να οδηγήσει σε «αδυναμία πραγματοποίησης τελικών εξετάσεων», και με δεδομένο ότι τα τελευταία δυο χρόνια ο αριθμός των μαθητών στα δημόσια ΙΕΚ έχει αυξηθεί σημαντικά μέσω του παράλληλου μηχανογραφικού και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Όπως τονίζουν, δεν υπάρχουν χρήματα για την κάλυψη των απαραίτητων, ήτοι: γραφική ύλη, αντισηπτικά, απολυμαντικά, υλικά καθαριότητας κλπ. και κυρίως για τα υλικά εκπαίδευσης.
Επίσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπάρχουν και σοβαρές ελλείψεις υποδιευθυντών σε πολλά δημόσια ΙΕΚ ενώ κάποια λειτουργούν χωρίς προσωπικό. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, μεγάλα ΙΕΚ λειτουργούν με 7 θέσεις προσωπικού και σε ΙΕΚ με πάνω από 500 καταρτιζόμενους, απασχολούνται μόνο 2 άτομα.
Σας επισυνάπτω τα δημοσιεύματα στον τύπο και σας ζητώ να προβείτε άμεσα στις απαραίτητες και αναγκαίες ενέργειες για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα Δημόσια ΙΕΚ.
Η αναφέρουσα βουλευτής
Χαρά Κεφαλίδου
»

Share.

Comments are closed.