Διευθυντές Σχολείων: Αναμένεται η υπογραφή της απόφασης μέσα στην εβδομάδα για την έναρξη των διαδικασιών επιλογής

0

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως να υπογράψει την απόφαση για την διαδικασία και τις ημερομηνίες κατάθεσης των αιτήσεων των υποψηφίων Διευθυντών Σχολείων, καθώς το Σάββατο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η τροπολογία με την οποία δίνεται η δυνατότητα και στους νεοδιόριστους  εκπαιδευτικούς , που δεν έχουν μονιμοποιηθεί, να βάλουν υποψηφιότητα.
Με την τροπολογία αφενός παρέχεται η δυνατότητα σε δόκιμους εκπαιδευτικούς και μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.), να είναι υποψήφιοι και να συμμετέχουν σε διαδικασίες επιλογής για θέσεις στελεχών της εκπαίδευσης, υπό προϋποθέσεις, ενώ ρυθμίζονται και ειδικότερα ζητήματα σχετικά με τη συγκρότηση του Τοπικού Συμβουλίου Επιλογής. Πατήστε εδώ για να δείτε τις νομοθετικές ρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων
Η απόφαση θα σταλεί στις 13 Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι  Προκηρύξεις Επιλογής Διευθυντών Σχολείων ανά Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Στο μεταξύ δεν έχουν συγκροτηθεί μέχρι σήμερα τα Τοπικά Συμβούλια Επιλογής σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας καθώς υπάρχει δυσκολία εύρεσης εκπαιδευτικών για να να στελεχώσουν.
Πάντως η ηλεκτρονική πλατφόρμα, η κατασκευή της οποία κόστισε 72.000 ευρώ, είναι έτοιμη να δεχθεί αιτήσεις από τους υποψηφίους Διευθυντές.

Η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης Διευθυντών σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Για το θέμα της συγκρότησης των Τοπικών Συμβούλιων Επιλογής αυστηρή ήταν και η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης Διευθυντών σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης η οποία με τίτλο  «Όχι σε κρίσεις Δ/ντών-Δ/ντριών με αναξιόπιστα και χωρίς κύρος Συμβούλια Επιλογής» σημειώνει τα παρακάτω:
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης Διευθυντών/ντριών Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με αφορμή τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει κατά τη διαδικασία συγκρότησης των Τοπικών Συμβουλίων Επιλογής νέων Δ/ντών-Δ/ντριών,  και ενόψει της έκδοσης της Υπουργικής Απόφασης που θα ρυθμίζει θέματα σχετικά  με τη διαδικασία επιλογής και τοποθέτησης των νέων Δ/ντών-Δ/ντριών Σχολικών Μονάδων, έχει να επισημάνει τα εξής:
Σε πολλά από τα Τοπικά Συμβούλια Επιλογής Δ/ντών-Δ/ντριών σχολικών μονάδων απουσιάζουν εντελώς οι Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου και  αποτελούνται από έναν(1) Διευθυντή Εκπ/σης και τέσσερις(4) εκπαιδευτικούς με μοναδικό κριτήριο επιλογής τους  τα χρόνια υπηρεσίας, και ανύπαρκτη διοικητική εμπειρία.
Είναι προφανές, πως τα Συμβούλια αυτά δεν έχουν το απαραίτητο κύρος και αξιοπιστία για να πραγματοποιήσουν την επιλογή των νέων Δ/ντών-Δ/ντριών Σχολικών Μονάδων, θα αμφισβητούνται από όλους, και θα προκαλέσουν χιλιάδες ενστάσεων από τους/τις  υποψήφιους/ες Δ/ντές-Δ/ντριες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Με βάση τα παραπάνω, καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ., έστω και την ύστατη αυτή στιγμή, να καταργήσει τα παραπάνω Τοπικά Συμβούλια Επιλογής, ώστε να μην οδηγηθούμε σε αμφισβητούμενες κρίσεις για Δ/ντές-Δ/ντριες Σχολικών Μονάδων, διασώζοντας το κύρος θεσμών και διαδικασιών.
Προτείνουμε οι κρίσεις για Δ/ντές-Δ/ντριες Σχολικών Μονάδων, να γίνουν με τα Συμβούλια Επιλογής που προβλέπονται από το άρθρο 37 του ν. 4823/2021,  αφού πρώτα ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής και τοποθέτησης των Συμβούλων Εκπ/σης».

Δυσκολία εύρεσης εκπαιδευτικών για τα Τοπικά Συμβούλια Επιλογής
Μέχρι σήμερα από τις 13 Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Τοπικά Συμβούλια Επιλογής Διευθυντών Σχολείων συγκρότησαν μόνο οι εξής επτά :

  1. Η ΠΔΕ Ηπείρου(σ.σ. συγκρότησε 7 από τα 8 Συμβούλια, παρά τις τρεις επαναλαμβανόμενες προσκλήσεις)
  2. Η ΠΔΕ Αν. Μακεδονίας – Θράκης
  3. Η ΠΔΕ Πελοποννήσου
  4. Η ΠΔΕ Στ. Ελλάδας
  5. Η ΠΔΕ Θεσσαλίας
  6. Η ΠΔΕ Ιονίων Νήσων
  7. Η ΠΔΕ Β. Αιγαίου
Share.

Comments are closed.