Αργυρό μετάλλιο για την ελληνική ομάδα στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής – Robocores: [Βίντεο]

0

Το αργυρό μετάλλιο και την δεύτερη θέση κατέκτησε η ελληνική ομάδα Robocores στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής (WRO 2022) που πραγματοποιήθηκε στο Ντόρτμουντ της Γερμανίας, στις 17-19 Νοεμβρίου. 
Η ομάδα συμμετείχε με το σύστημα Pop2See Smart Class, που στοχεύει στην ένταξη των παιδιών με απώλεια όρασης στη σχολική τάξη και μετά από έναν διήμερο απαιτητικό αγώνα, κατάφερε να κερδίσει το ενδιαφέρον των κριτών και να κατακτήσει τη δεύτερη θέση ανάμεσα σε 34 ομάδες από όλο τον κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διάκριση της Ελληνικής ομάδας είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς οδήγησε την Ελλάδα να αναδειχθεί 1η ευρωπαϊκή δύναμη στη ρομποτική και 4η στον κόσμο, σύμφωνα με το WRO Hellas.
Σύμφωνα με την αχαϊκή ιστοσελίαδ thebest.gr, η ομάδα ξεκίνησε πριν από περίπου 14 μήνες όταν η 18χρονη Αλίκη Ράγκου (διαβάστε τη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο thebest.gr εδώ), πρωτοετής φοιτήτρια πλέον, και ο 17χρονος Κωνσταντίνος Μαζαράκης, μαθητής της 3ης λυκείου αποφάσισαν να ξεκινήσουν ένα project που να αφορά τη ζωή των τυφλών μαθητών στο σχολείο. Στην ομάδα πλέον έχει προστεθεί και ο 15χρονος Γιάννης Ράγκος, μαθητής της 1ης λυκείου, ενώ την ομάδα συντονίζει ο Κερκυραίος Σπύρος Τσουκαλάς, που ασχολείται με το χώρο των startups.

Τα μέλη της ομάδας μίλησαν στο thebest.gr για την εμπειρία τους αλλά και για τη σημαντική θέση που κατέκτησαν.

Ο Κωνσταντίνος, ο οποίος θέλει να σπουδάσει στο τμήμα μηχανικών υπολογιστών & πληροφορικής, δήλωσε «είμαι πολύ χαρούμενος για την νίκη μας. Μετά από 1.5 χρόνο δουλειάς οι κόποι μας ανταμείφθηκαν. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια σε όλες τις ομάδες για τα υπέροχα project τους».

Ο Σπύρος ανέφερε, «είναι συγκλονιστική η συνειδητοποίηση πως όλο αυτό το ταξίδι ξεκίνησε πριν 14 μήνες! Το να βλέπεις τα παιδιά να μεγαλώνουν ενώ μεγαλώνεις και εσύ μαζί τους, να πετυχαίνουν τους στόχους τους και να φτάνουν σε τέτοιου είδους επιτυχίες είναι το εντονότερο βίωμα που έχω βιώσει στην ενήλικη ζωή μου».

Η Αλίκη τόνισε πως, «παρά τα άγχη και τις αγωνίες μας, τα συναισθήματα που βιώσαμε είναι ανεπανάληπτα. Ήταν  ανεπανάληπτα. Δε θα ξεχάσω ποτέ τη στιγμή με τη μικρή μας “οικογένεια” πάνω στο βάθρο με την ελληνική σημαία».

Τέλος, το μικρότερο μέλος της ομάδας λέει στο thebest: «Ήμουν υπεύθυνος για την εφαρμογή του Pop2See. Η δημιουργία της και η βελτίωσή της δεν ήταν σε καμία περίπτωση τόσο δύσκολες όσο η παρουσίαση μπροστά στους κριτές. Και όλα αυτά αποτελούν μία μοναδική εμπειρία που δε θα ξεχάσω ποτέ».

Να σημειώσουμε ότι νωρίτερα μέσα στη χρονιά η ομάδα κατέκτησε την 1η θέση στον Εθνικό Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων του Υπουργείου Παιδείας, και εκπροσώπησε τη χώρα μας στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων (EUCYS 2022), που διεξήχθη στην Ολλανδία.

Το Pop2See αποτελείται από δύο συσκευές. Η κύρια συσκευή, η οποία μοιάζει με πληκτρολόγιο, εξυπηρετεί την διαδικασία της πληκτρολόγησης και της ανάγνωσης στον κώδικα Braille, ενώ η δεύτερη συσκευή είναι μία κάμερα συνδεδεμένη με έναν μικροϋπολογιστή που τραβάει φωτογραφίες από οποιαδήποτε επιφάνεια με κείμενο, για παράδειγμα σχολικό πίνακα, βιβλία ή σημειώσεις, και τις μετατρέπει ψηφιακά σε κείμενο και ήχο.
Το σύστημα αυτό των συσκευών πλαισιώνει μία εφαρμογή που ενώνει τον μαθητή, τους γονείς και τον εκπαιδευτικό, διευκολύνοντας έτσι την αλληλεπίδρασή τους. Η ομάδα θέλησε να ευχαριστήσει θερμά όλους όσους συνέβαλαν στις προσπάθειές τους, και ειδικά τις οικογένειές τους οι οποίες «ήταν σαν να αγωνίζονται μαζί τους όλο αυτόν τον καιρό».

Η τεχνολογική πρωτοβουλία Pop2See Smart Class, έχει τεθεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και του υφυπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστου Δήμα, καθώς και της γενικής γραμματείας Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Δείτε το βίντεο με την απονομή των μεταλλίων

Share.

Comments are closed.