Ανδρουλάκης για υποκλοπές: Να γίνουν εκλογές σε καθαρό τοπίο, χωρίς σκιές – Η ευρωπαϊκή θεσμική κανονικότητα είναι για εμάς ο φάρος [Βίντεο]

0

Ο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης και ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος παραχώρησαν σήμερα το πρωί της Δευτέρας συνέντευξη Τύπου, με τους δικηγόρους του, δίνοντας θεσμική απάντηση μετά τις νέες αποκαλύψεις για τις υποκλοπές
«Όχι» σε εκλογές με το θέμα των υποκλοπών ανοιχτό είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης και ζήτησε από όλους όσοι φέρονται ότι παρακολουθήθηκαν να επιλέξουν-όπως ο ίδιος- τον θεσμικό δρόμο της δικαιοσύνης.
«Με τις ενέργειές μας αποκαλύφθηκε ο συγχρονισμός ΕΥΠ και Predator» είπε, υποστηρίζοντας ότι «η ευθύνη του Πρωθυπουργού δεν μπορεί πλέον να κρυφθεί».
Ο Ν. Ανδρουλάκης άσκησε κριτική στο σχέδιο νόμου που φέρνει η κυβέρνηση για τις αλλαγές στην ΕΥΠ, υποστηρίζοντας ότι εάν και έχει κάποια θετικά «δεν θίγει τα κακώς κείμενα» και ζήτησε από την κυβέρνηση να πάμε ομαλά στις εκλογές. Να ενημερωθεί ο πολίτης για το τι ακριβώς έχει συμβεί «ώστε να επιλέξει με αξιοκρατικά κριτήρια ποια πολιτική δύναμη είναι αυτή που μπορεί να εξασφαλίσει ισχυρή δημοκρατία» όπως είπε.
Τέλος ο Νίκος Ανδρουλάκης προχώρησε σε μία σειρά προτάσεων, όπως:

  • την κατάργηση της τροπολογίας που δεν επιτρέπει ενημέρωση του παρακολουθούμενου μετά την λήξη της νόμιμης επισύνδεσης του
  • πλήρη αιτιολόγηση του αιτήματος της άρσης του απορρήτου
  • απομάκρυνση της ΕΥΠ από το πρωθυπουργικό γραφείο
  • η άρση του απορρήτου να γίνεται από τριμελές συμβούλιο Εφετών με την σύμφωνη γνώμη της ΑΔΑΕ

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, επισήμανε ότι η μάχη που δίνει η παράταξη όλο το προηγούμενο διάστημα είναι μάχη λογικής και συναισθήματος. Έδειξε τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ για το τοξικό κλίμα και επέμεινε ότι μόνος δρόμος είναι η Δικαιοσύνη. «Καλώ όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται σε αυτά τα ζητήματα, να κάνουν ό,τι και εγώ. Τι φοβούνται; Δεν έχω δεσμεύσεις. Να πάνε στη δικαιοσύνη, που είναι το μόνο καταφύγιο ενός πολίτη σε μια φιλελεύθερη δημοκρατία για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του. Να πάρουν αυτή την πρωτοβουλία και να πάνε στη δικαιοσύνη. Να αφήσουμε τα δηλητηριώδη υπονοούμενα ή τις υπεκφυγές».
«Στεκόμαστε αξιακά, γι’ αυτό ο λόγος μας για θέματα θεσμών, δημοκρατίας και διαφάνειας παραμένει ίδιος και επί εποχής των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου και επί εποχής του κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Μητσοτάκης άλλαξε το λόγο του, όχι το ΠΑΣΟΚ. Τα ίδια που λέγαμε για νοσηρές υποθέσεις της προηγούμενης περιόδου, τα ίδια λέμε και για νοσηρές υποθέσεις αυτής.Δεν μας κάνει το τιμόνι της εξουσίας να αλλάζουμε στάση στα πράγματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχει μια στρατηγική:Μέσα από αυτή την υπόθεση να ξεχαστούν οι αμαρτίες του για το πρόσφατο κυβερνητικό του παρελθόν. Εμείς εδώ είμαστε, να αναδεικνύουμε τις αμαρτίες όλων» ανέφερε ο κ.Ανδρουλάκης κληθείς να σχολιάσει τη στάση της Κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.
«Κάποιοι προσπαθούν να εργαλειοποιήσουν μια υπόθεση, όμως αυτή η υπόθεση δεν εργαλειοποιείται για έναν απλό λόγο: Όλη η Ευρώπη, πολιτικά κόμματα, το Κοινοβούλιο, ΜΜΕ, ξαφνικά ρίχνουν τους προβολείς τους στη χώρα μας. Γιατί; Γιατί δε θέλουν οι φιλελεύθερες δημοκρατίες να κινδυνεύουν στο μέλλον από αυτά τα λογισμικά. Καταλαβαίνουν το μέγεθος του κινδύνου. Ο κίνδυνος είναι τεράστιος. Κανείς δε θέλει να φαντάζεται ότι πρέπει να έχει ειδική εκπαίδευση το παιδί του για να μη βρεθεί θύμα μιας τέτοιας υπόθεσης» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης.
Σχετικά με την στάση του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής κατά την ψήφιση του σχεδίου νόμου της Κυβέρνησης ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε: «Τα είδαμε τα πειράματα του κ. Μητσοτάκη, του δήθεν επιτελικού, συγκεντρωτικού κράτους του Μαξίμου. Ευρωπαϊκή κανονικότητα, διάχυση των λειτουργιών των θεσμών, διαφάνεια και βέβαια θεσμοί διακριτοί και ενίσχυση των ανεξάρτητων αρχών. Δε μπορεί να υπονομεύονται οι ανεξάρτητες αρχές και να με ρωτάτε αν θα το ψηφίσουμε. Υπονομεύεται ο ρόλος της ΑΔΑΕ. Δε μπορούμε να το ψηφίσουμε αν υπονομεύεται ο ρόλος της ΑΔΑΕ. Δε μπορούμε να ψηφίσουμε να είναι η ενημέρωση ταυτισμένη με τον εκλογικό κύκλο. Τί σημαίνει τριετία; Δηλαδή να μάθουμε κατά τη διακυβέρνηση της επόμενης κυβέρνησης, τι έκανε η προηγούμενη. Όχι κ. Μητσοτάκη, ευχαριστούμε, δε θα πάρουμε. Άρα ευρωπαϊκή θεσμική κανονικότητα είναι για εμάς ο φάρος ώστε η χώρα μας να μην αντιμετωπίσει ξανά τέτοια νοσηρά φαινόμενα.
Οι βουλευτές της ΝΔ στην εξεταστική επιτροπή υπάκουσαν στις επιλογές του Μεγάρου Μαξίμου και προστάτευσαν όλα τα πολιτικά εμπλεκόμενα πρόσωπα και όσους φέρονται ως ιδιοκτήτες ή χρήστες αυτών των παράνομων λογισμικών. Εύχομαι αυτήν τη φορά να ακούσουν τη συνείδηση τους, να σκεφτούν το μέλλον των παιδιών τους και να πιέσουν την κυβέρνηση να φέρει ένα κανονικό νομοσχέδιο που θα προστατεύσει και την ιδιωτικότητα, τους δημοκρατικούς θεσμούς και τα θέματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας. Η ευημερία με το σεβασμό των θεσμών, τα ανθρώπινα δικαιώματα με την ασφάλεια, δεν είναι έννοιες αντικρουόμενες».
Σχετικά με την πρόταση του προς τον Πρόεδρο της Βουλής να δημιουργηθεί αντίστοιχη δομή ελέγχου των κινητών των βουλευτών με αυτή που λειτουργεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κ. Ανδρουλάκης ευχήθηκε «να αξιοποιηθεί από όλους αυτούς που με κατήγγειλαν ότι τους έτρωγα τον ελεύθερο χρόνο, τους κούρασα.Να πάνε σε αυτές τις δομές για να δούμε αν έχουν ίχνη στα κινητά τους. Ένα σημαντικό στοιχείο δεν είναι να αποκτήσει η Βουλή αυτές τις δομές, είναι αν θα πάνε να ελέγξουν τα κινητά τους. Και αυτό είναι ένα πολύ κρίσιμο στοιχείο».

Με τη σειρά του ο Ομότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Νίκος Αλιβιζάτος σχολιάζοντας τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας με τις παρακολουθήσεις από τα παράνομα κακόβουλα λογισμικά, προσδιόρισε ως τη μεγάλη αντινομία το γεγονός ότι «ενώ η τεχνολογία τα τελευταία χρόνια καλπάζει, οι εγγυήσεις για να προφυλάξουμε τα δικαιώματα του πολίτη περιορίζονται. Το αντίθετο ακριβώς που συμβαίνει σε πάρα πολλές χώρες. Να θυμίσω ότι το Pegasus, το Predator είναι προϊόντα της τελευταίας δεκαετίας. Ήδη, όπως μας πληροφόρησε ο Πρόεδρος, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν ειδοποιηθεί ότι υπάρχει η τελευταία εκδοχή του Predator που δεν χρειάζεται να πέσεις στην παγίδα και να πατήσεις το κουμπί, αλλά γίνεται η σύνδεση απευθείας. Ο ιδρυματικός εισαγγελέας, δηλαδή ο πλήρους απασχόλησης εισαγγελέας τοποθετείται στην ΕΥΠ με τον νόμο Παυλόπουλου της Νέας Δημοκρατίας το 2008. Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό. Βάλτε το χέρι στην καρδιά και σκεφτείτε την προσωπική σας εμπειρία. Κάποιος είναι δίπλα σας και είστε 24 ώρες το 24ωρο μαζί. Τρώτε μαζί, τα λέτε για την οικογένεια σας. Είναι δυνατόν να είναι ανεξάρτητος απέναντί σας; Μπορεί να σας ελέγξει σοβαρά, όταν του κλείσουν το μάτι και του πουν ότι “είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και πρέπει να παρακολουθήσουμε τον άλλον”;» σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι «ο ιδρυματικός εισαγγελέας είναι ένας περιορισμός της εγγυήσεως της δικαστικής αρχής που επιβάλει το Σύνταγμα για τις νόμιμες επισυνδέσεις».
«Υπήρχε, όμως, και ο δεύτερος εισαγγελέας, ο εισαγγελέας Εφετών, τον οποίο κατάργησε με νόμο του ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018. Γιατί; Γιατί υπήρχε τότε ο εισαγγελέας – δυστυχώς μακαρίτης – ο κ. Λιόγας, ο οποίος αρνείτο να υπογράφει τα σωρηδόν αιτήματα επισυνδέσεων που του έστελνε κάθε μέρα ο κ. Ρουμπάτης. Καταργήθηκε, λοιπόν, ο δεύτερος εισαγγελέας και πλέον η μόνη εγγύηση ήταν ο ιδρυματικός», ανάφερε ο Νίκος Αλιβιζάτος.
Στη συνέχεια, ο κ. Αλιβιζάτος ανάφερε ότι «η υποκλοπή από ιδιώτη με το νέο Ποινικό Κώδικα το 2019, του ΣΥΡΙΖΑ, από κακούργημα έγινε πλημμέλημα» και περιέγραψε την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τα προσόντα του Διοικητή της ΕΥΠ σημειώνοντας ότι «για να γίνεις Διοικητής της ΕΥΠ – έλεγε ο παλαιός νόμος Παυλόπουλου – έπρεπε να είσαι πτυχιούχος και να έχεις αποδεδειγμένη επαγγελματική πείρα. Κι έγινε «ή» διαζευκτικό τον Αύγουστο του ’19. Κι η επαγγελματική πείρα έγινε ‘’στον ιδιωτικό ή στον δημόσιο τομέα’’. Έτσι, κάποιος άγνωστος, με μια θητεία σε μια εταιρεία security έγινε διοικητής της ΕΥΠ χωρίς κανένα άλλο προσόν. Απλώς ήταν φίλος, αν όχι του πρωθυπουργού, του στενού επιτελείου του».
Ακόμη, ο Ομότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου ανέδειξε το ψαλίδισμα της ΑΔΑΕ καθώς ο Πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων δεν είχε δικαίωμα να μπαίνει στα αρχεία της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής.
«Αφήστε να πιθανολογήσω- δεν είμαι σίγουρος, η ίδρυση του Κέντρου Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας, στο πλαίσιο της ΕΥΠ το 2020 – εκεί μόνο ο Διοικητής της ΕΥΠ μπορούσε να αποσπά υπαλλήλους από τον κύριο κορμό της ΕΥΠ (και απ’έξω) και να συγκροτούν αυτή την ΚΥΠ μέσα στην ΚΥΠ. Η σύμπτωση είναι ανατριχιαστική με το χθεσινό ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου. Δηλαδή η είσοδος του Predator στην Ελλάδα συμπίπτει με τη δημιουργία αυτού του κέντρου. Αν αποδειχθεί το χθεσινό ρεπορτάζ του Β.Λαμπρόπουλου αληθές, είναι προφανές ότι ιδρύθηκε μέσα στην ΕΥΠ ένα στεγανό που στεγαζόταν σε άλλο κτήριο – στην Αγία Παρασκευή απ΄ότι είδαμε στις χθεσινές εφημερίδες και όχι στην Κατεχάκη – που λειτουργούσε για αυτόν τον σκοπό, δηλαδή για τη λειτουργία του Predator. Επαναλαμβάνω, με κάθε επιφύλαξη γιατί δεν έχει φυσικά αποδειχθεί», συμπλήρωσε.
Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η ευθύνη είναι διαχρονική, αλλά και διακομματική. «Εντούτοις, η ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας με καθαρά επιστημονικά κριτήρια είναι ακόμη μεγαλύτερη. Τι σημαίνει η πρώτη δήλωση του πρωθυπουργού; ‘’Δεν γνώριζα. Αν γνώριζα, δεν θα είχε συμβεί’’. Σημαίνει ότι αν έδινε το ΟΚ ο ίδιος θα είχε γίνει η παρακολούθηση του Ανδρουλάκη κανονικά. Δεν είναι δυνατόν σε μια ευνομούμενη χώρα, να εξαρτάται από τον πρωθυπουργό της χώρας η δυνατότητα παρακολούθησης ενός πολιτικού του αντιπάλου», επισήμανε.
Επανερχόμενος στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις παρακολουθήσεις, ο κ. Αλιβιζάτος έθιξε το ζήτημα της αναδρομικότητας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν προβλέπεται τίποτα για την αναδρομικότητα, για αυτά που έχουν συμβεί ως τώρα. Δεν είναι δυνατόν να πάμε σε εκλογές έτσι. Να υπάρχει βαθύτατη σκιά ότι κάποιος υποψήφιος πρωθυπουργός παρακολουθείται για λόγους εθνικής ασφαλείας. Είναι αδιανόητο. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί σε μια ευρωπαϊκή χώρα».
«Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι θα νιώθαμε πολύ μεγάλη ανακούφιση αν το ειδικό για αυτά τα θέματα – ευρωπαϊκό όργανο – όχι ένα φιλαράκι μας στην Κομισιόν – που είναι η Επιτροπή της Βενετίας καλείτο να βγάλει επείγουσα γνώμη για το εκκρεμές νομοσχέδιο, κάτι μπορεί να γίνει σε δύο μήνες», τόνισε ο κ. Αλιβιζάτος.

Στη συνέντευξη Τύπου βρέθηκαν και οι νομικοί εκπρόσωποι του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης Βελεγράκης, Μιχάλης Καλαντζόπουλος και Χρήστος Κακλαμάνης.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη τύπου για τις παράνομες παρακολουθήσεις

Share.

Comments are closed.