Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel κατέβασε το άρθρο του αναφορικά με την υπόθεση των 38 προσφύγων από τη Συρία, οι οποίοι είχαν παγιδευτεί σε νησίδα στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο.
Σε διευκρίνισή του, η οποία ανέβηκε στην θέση άρθρου για τους 38 πρόσφυγες όπου χαρακτήριζε τα ευρωπαϊκά σύνορα ως «παγίδα θανάτου», το γερμανικό μέσο επικαλείται αμφιβολίες σχετικά με την αξιοπιστία του αρχικού ρεπορτάζ.
Πλέον στην ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού αναφέρεται το εξής μήνυμα: «Σε αυτό το σημείο υπήρχε δημοσίευμα για την τύχη μιας ομάδας προσφύγων στον ελληνοτουρκικό ποταμό Έβρο το καλοκαίρι του 2022. Υπάρχουν πλέον αμφιβολίες για την προηγούμενη περιγραφή του τι συνέβη εκείνη την εποχή. Ως εκ τούτου, έχουμε αφαιρέσει προσωρινά αρκετές αναρτήσεις σχετικά με αυτό το θέμα από τον ιστότοπό μας. Εξετάζουμε τις αναφορές μας και, μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα, αποφασίζουμε εάν θα αναδημοσιεύσουμε ή όχι τα άρθρα σε διορθωμένη και ενημερωμένη μορφή».
Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση των «38» μονοπωλούσε την πολιτική συζήτηση για καιρό, με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη να φτάνει το θέμα μέχρι και τον Άρειο Πάγο, καταθέτοντας στοιχεία με ανακολουθίες που υπήρχαν σε σχετικές καταγγελίες που σχετίζονταν με την υπόθεση.
Οι αντιπολίτευση εξαπέλυε καθημερινά «πυρά» αναφορικά με την υπόθεση, ζητώντας εξηγήσεις από την κυβέρνηση. Για το συγκεκριμένο θέμα είχε τοποθετηθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αλλά και ο Γιώργος Κατρούγκαλος ο οποίος με αναρτήσεις του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter υιοθετούσε πλήρως τις κατηγορίες εις βάρος της Ελλάδας περί νεκρού παιδιού, αλλά και πως βρέθηκαν οι 38 σε ελληνικό έδαφος και αφέθηκαν αβοήθητοι.
Ψέματα για τις υποκλοπές, ψέματα για τους «ανύπαρκτους» του Έβρου.
Ψέματα ακόμα και για το νεκρό 5χρονο παιδί.
Κυβερνούν με ψέματα και παράνομες παρακολουθήσεις.
Αλλά τάχα τα σύνορα δεν μπορούσαν να τα «παρακολουθήσουν».
Και σήμερα ούτε συγγνώμη. Καμιά τύψη, καμιά νύξη ανθρωπιάς.— Αλέξης Τσίπρας – Alexis Tsipras (@atsipras) August 16, 2022
Στο ένα tweet ο κ. Κατρούγκαλος δημοσίευε τη λίστα της HumanRights360 που κατατέθηκε στο Στρασβούργο, ενώ σε δεύτερο έδειχνε χάρτη με τη νησίδα στον Έβρο επισημαίνοντας πως αυτή βρίσκεται εντός ελληνικής επικράτειας και μάλιστα είναι καταγεγραμμένη στο κτηματολόγιο.
Η κα @Sofia_voultepsi στο Open,ανάμεσα σε άλλα ψεύδη, ενδεικτικά των τραγικών αδιεξόδων κ αντιφάσεων της κυβέρνησης, αμφισβήτησε ότι οι 38 πρόσφυγες του πρόσφατου δράματος ήταν οι ίδιοι που πήραν αποφάσεις ασφαλιστικών από το ΕΔΔΑ.
Ιδού τα ονόματα. Με αρ.36 το νεκρό κοριτσάκι. pic.twitter.com/aVwmDmA1xW
— George Katrougalos (@gkatr) August 19, 2022
«Η περιοχή που επικαλούνται με συγκεκριμένο ΚΑΕΚ Κτηματολογίου», «αποκαλύπτει» η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, «δεν περιλαμβάνει καμία νησίδα».
Η μηχανή του Μαξίμου κ τα φιλικά ΜΜΕ αναπαράγουν πια ψεύδη, ακόμη κ όταν αυτά διαψεύδονται αμέσως κ πανηγυρικά από δημόσια έγγραφα. #Εβρος pic.twitter.com/foZZBiJMH1— George Katrougalos (@gkatr) August 19, 2022
Ωστόσο στις 15/9 ο ιδρυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Human Rights 360°, Επαμεινώνδας Φαρμάκης είχε δηλώσει ότι «εσφαλμένα θεωρήσαμε ελληνικό έδαφος τη νησίδα στον Έβρο όπου βρέθηκαν αρχικά οι 38 πρόσφυγες», ζητώντας ουσιαστικά συγγνώμη, παραδεχόμενος ότι η νησίδα στον Έβρο δεν ήταν ελληνικό έδαφος.
«Η μη κυβερνητική οργάνωση «HumanRights360», ζήτησε συγγνώμη και παραδέχθηκε ότι η νησίδα στον Έβρο δεν ήταν ελληνικό έδαφος. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κύριος Τσίπρας, μήπως ήρθε η ώρα να το παραδεχτούν και εκείνοι και να ζητήσουν επιτέλους συγγνώμη από τους Ακρίτες, την Ελληνική Αστυνομία και τον Στρατό που φυλάττουν τα σύνορα μας;», είχε αναρωτηθεί σε ανάρτησή του στο Facebook ο υπ. Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.
— Τάκης Θεοδωρικάκος (@theodorikakosp) September 15, 2022