Μητσοτάκης: Ντροπή και αίσχος, απίστευτο ψέμα το δημοσίευμα του Documento – Πίσω από τον Βαξεβάνη είναι ο Τσίπρας

0

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου, την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη, μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στον Νίκο Χατζηνικολάου για όλα τα φλέγοντα θέματα της επικαιρότητας, τις παρακολουθήσεις, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη στρατηγική κατά των ανατιμήσεων.
Οι ερωτήσεις φυσικά ξεκίνησαν με το κυρίαρχο θέμα της επικαιρότητας και τα όσα έγραψε η εφημερίδα Documento για τις παρακολουθήσεις.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε μια έντονη απάντηση: «Ντροπή και αίσχος το δημοσίευμα του Documento» και χαρακτήρισε «απίστευτο ψέμα» το δημοσίευμα με τη λίστα των 33 ατόμων υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο.
«Υπάρχει κανένας που πιστεύει αυτά τα 3,5 χρόνια στο ελεύθερό μου χρόνο, με όσα έχουν συμβεί, ότι παρακολουθούσα τις συζύγους υπουργών; Είναι δυνατόν να πέφτει η πολιτική ζωή του τόπου τόσο χαμηλά; Να καταγράφεται αυτό χωρίς κανένα στοιχείο; Είναι ντροπή και αίσχος να εννοεί κάποιος ότι ο πρωθυπουργός παρακολουθεί τον Υπουργό Εξωτερικών», είπε μεταξύ άλλων.
«Ζητάω από τον εισαγγελέα να ζητήσει στοιχεία. Πίσω από τον κ. Βαξεβάνη κρύβεται ο κ. Τσίπρας. Δική του στρατηγική είναι να βουλιάξει τον τόπο στη λάσπη. Και πρέπει εμείς να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
«Ο κ. Βαξεβάνης είναι εθνικά επικίνδυνος. Είναι αυτός που το 2016 εμπλέκεται στη ροή 10 εκατομμυρίων δολαρίων από Ρώσο ολιγάρχη για τηλεοπτικό σταθμό στην Ελλάδα. Δεν γίνεται η πολιτική αντιπαράθεση να πέφτει σε αυτό το επίπεδο. Να κατηγορείται ο πρωθυπουργός ότι παρακολουθεί υπουργούς του», επανέλαβε ο πρωθυπουργός.
«Δεν γίνεται η πολιτική αντιπαράθεση να πέφτει σε αυτό το επίπεδο, ουδέποτε ισχυρίστηκα πως δεν υπάρχει παρακολούθηση, και κέντρο, που χειρίζεται το κακόβουλο λογισμικό predator, αλλά είναι πολύ διαφορετικό αυτό, από το να κατηγορεί κάποιος τον πρωθυπουργό ότι ενορχηστρώνει αυτήν την παρακολούθηση. Δεν γνωρίζω από ποιον γίνονται οι παρακολουθήσεις, πρέπει να το μάθουμε, δεν είναι η ΕΥΠ, που χειρίζεται κακόβουλα λογισμικά και εγώ δεν έχω καμία ανάμειξη» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα, που θα απαγορεύσει ρητά τη χρήση κακόβουλων λογισμικών.
«Θέλω να καταλάβετε την οργή μου. Είναι δυνατόν να λένε ότι παρακολουθώ τους υπουργούς και τις συζύγους τους;», είπε σε έντονο ύφος ο κ. Μητσοτάκης.
Σε ερώτηση του κ. Χατζηνικολάου γιατί δεν πήγε στη Βουλή, είπε ότι δεν έχει αποφύγει καμία κοινοβουλευτική αναμέτρηση. Κάλεσε μάλιστα τον κ. Τσίπρα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.
«Δεν έχω αποφύγει καμία συζήτηση στη Βουλή» τόνισε, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν θέλει ο κ. Τσίπρας να αναμετρηθούμε, να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Εάν πιστεύει ότι αυτή η κυβέρνηση δεν απολαμβάνει της κοινοβουλευτικής εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας τον προκαλώ σήμερα μάλιστα να έρθει στη Βουλή να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Να συζητήσουμε εφ’ όλης της ύλης και για τα ζητήματα των παρακολουθήσεων και ταυτόχρονα να μπορέσει και η Βουλή να τοποθετηθεί εάν εξακολουθεί να εμπιστεύεται αυτή την κυβέρνηση και αυτόν θα πάρει εκκωφαντική απάντηση».
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν αποδέχεται τις προϋποθέσεις, που έθεσε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, όπως είπε ο ίδιος, κατηγορώντας τον ότι αμφισβητεί ένα από τα σημαντικότερα κεκτημένα της Μεταπολίτευσης, αυτό της ομαλής εναλλαγής στην εξουσία.
«Ακολουθεί την ίδια τακτική με τους λαϊκιστές σε άλλα μέρη του κόσμου», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και επέμεινε: «Υποχρέωσή μου είναι να οδηγήσω τη χώρα με ασφάλεια προς τα εμπρός και να μην επιτρέψω να βουλιάξει στο βούρκο».
Σε ερώτηση, δε, κατά πόσον επισπεύδονται οι πολιτικές εξελίξεις απάντησε ότι «οι εκλογές θα γίνουν όπως το έχω πει το 2023, στο τέλος της 4ετίας» προειδοποιώντας ότι «δεν θα συρθώ σε πολιτικές εξελίξεις από επαγγελματίες εκβιαστές, η χώρα έχει σύνταγμα».
Αναφορικά με την υπόθεση Πάτση, ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε πως «προφανώς η διαδικασία επιλογής στο συγκεκριμένο πρόσωπο ήταν προβληματική» προαναγγέλλοντας πως στο μέλλον θα διασφαλιστούν αυστηρότερα φίλτρα. Τάχθηκε, μάλιστα, υπέρ της αναμόρφωσης του συστήματος πόθεν έσχες στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του.
Σε ό,τι αφορά στις χθεσινοβραδινές δηλώσεις του μέλους του ΔΣ της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Γιάννη Βρέντζου μετά τον ποδοσφαιρικό αγώνα ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, ο πρωθυπουργός διερωτήθηκε «πού ήταν η εγκληματική οργάνωση» στην οποία αναφέρθηκε ο ερυθρόλευκος παράγοντας, όταν η ομάδα κατακτούσε με ευδιάκριτες διαφορές το πρωτάθλημα τα τρία προηγούμενα χρόνια.
Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι «κάποιοι έχουν μπλέξει τους ρόλους τους, κάποιοι θεωρούν πως επειδή έχουν μία ομάδα, ή επειδή ελέγχουν κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης ή και τα δύο ότι μπορούν να εκβιάζουν, να υπαγορεύουν στην κυβέρνηση και να υπονομεύουν. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως οι ρόλοι του καθενός είναι απολύτως ξεκαθαρισμένοι: η κυβέρνηση έχει λαϊκή νομιμοποίηση, εκλεγόμαστε από το λαό, θέλουμε τους επιχειρηματίες συμμέτοχους στην πρόοδο της χώρας, δεν είναι όμως ούτε υποβολείς μας, ούτε είναι φορείς των δικών τους συμφερόντων που πιέζουν την κυβέρνηση για να γίνει το δικό τους χατίρι. Άρα το μήνυμα το οποίο στέλνω προς κάθε κατεύθυνση είναι ότι η κυβέρνηση και εγώ ούτε δεχόμαστε πιέσεις, ούτε και γινόμαστε αντικείμενα εκβιασμού και δεν απευθύνομαι μόνο στη συγκεκριμένη περίπτωση, απευθύνομαι συνολικά».
Αναφορικά με την ακρίβεια, που μαστίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε πως αυτή είναι εισαγόμενη.
«Είναι ακρίβεια Πούτιν και όχι Μητσοτάκη», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά απαντώντας στις σχετικές κατηγορίες της αντιπολίτευσης. Για το καλάθι του νοικοκυριού ο πρωθυπουργός τόνισε πως εισήχθη για να βοηθήσει τα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια και πως έως τώρα έχει θετικό αντίκτυπο στην αγορά.
Σε ερώτηση δε γιατί η κυβέρνηση δεν προχωρά στη μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένα είδη πρώτης ανάγκης, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως η κυβέρνηση δεν προκρίνει το συγκεκριμένο μέτρο, καθώς, όπως είπε, «κανείς δεν μας εγγυάται ότι η μείωση θα καταλήξει στον καταναλωτή», σημειώνοντας επίσης πως μία τέτοια εξέλιξη θα επιβράβευε και όλους όσοι δεν την έχουν πραγματικά ανάγκη.
Σε ερώτηση για το κατά πόσον επίκειται κυβερνητική παρέμβαση για τη μείωση της τιμής του πετρελαίου κίνησης, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Δεν είμαι έτοιμος να σας πω, θα δούμε ποιες δυνατότητες έχουμε, οτιδήποτε κάνουμε θα γίνει πολύ προσεκτικά και μετρημένα, καθώς δεν μπορούμε να παρεκκλίνουμε από τον προϋπολογισμό. Όταν είμαστε έτοιμοι θα το μάθετε από τα αρμόδια όργανα».
«Αυξήσεις στις συντάξεις άνω του 7% θα έχουμε στις αρχές του 2023», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στο σκέλος των εθνικών θεμάτων, και δη των ελληνοτουρκικών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε πως δεν μπαίνει σε μία λογική καθημερινής φραστικής αντιπαράθεσης με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Έχουμε εκφράσει τις θέσεις μας με στιβαρότητα και σαφήνεια, τα είπα στον κ. Ερντογάν και στην Πράγα, όλο αυτό έχει και μία εσωτερική διάσταση εν όψει των τουρκικών εκλογών, υπάρχει, ωστόσο και αναθεωρητισμός, ο οποίος απαντάται με αυστηρότητα και συνέπεια μέσω του Διεθνούς Δικαίου, της οικοδόμησης συμμαχιών και της ενίσχυσης της αποτρεπτικής μας δυνατότητας».
Για πιθανή επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια νοτίως της Κρήτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «θα το κάνουμε όποτε και όταν το κρίνουμε, τη στιγμή, που θα το κρίνουμε» συμπληρώνοντας ότι «όλοι αυτοί που μας ασκούν κριτική δεν έχουν κάνει τίποτε επ αυτού».
Για το τουρκολιβυικό μνημόνιο σημείωσε πως ουδείς το αναγνωρίζει και επιβεβαίωσε πως η Αθήνα θέλει να κάνει άνοιγμα προς τη Λιβύη για να οριοθετήσουμε τη μεταξύ μας ΑΟΖ, ώστε να διερευνήσουμε την προοπτική από κοινού εκμετάλλευσης πλουτοπαραγωγικών πόρων με τη Λιβύη.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι πολύ σύντομα, σε μία – δύο ημέρες, όπως είπε χαρακτηριστικά, ξεκινούν σεισμικές έρευνες για την εξόρυξη φυσικού αερίου στα δύο οικόπεδα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης από την exxon mobil, κάτι, που θα συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής. Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε, δε, ότι ματαιώνεται η διαδικασία πώλησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, καθώς εξ αιτίας της μεγάλης στρατηγικής του σημασίας κρίθηκε πως πρέπει να παραμείνει υπό τον έλεγχο του Δημοσίου.
Σε ό,τι αφορά στη θέση της χώρας για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η στάση μας υπέρ του αμυνόμενου στέλνει μήνυμα σε όλους όσοι διατηρούν αυτοκρατορικές φαντασιώσεις.
Τέλος, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν πιστεύει στην απλή αναλογική και πως αυτή είναι μία βόμβα αστάθειας. Εξέφρασε, δε την αισιοδοξία του ότι από τις δεύτερες κάλπες μπορεί να προκύψει μία αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία, όπως είπε, δεν θα είναι μονοκομματική. «Μπροστά ή πίσω είναι το δίλημμα, τίποτε από όσα έχουμε επιτύχει δεν είναι δεδομένο» είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε βίντεο με ολόκληρη τη συνέντευξη:

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner