Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου: Αυξημένη ετοιμότητα των υπηρεσιών εν όψει της κακοκαιρίας «EVA»

0

Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ι.Π Μεσολογγίου ενημερώνει  ότι σύμφωνα με την πρόγνωση της μετεωρολογικής υπηρεσίας, μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός από σήμερα Παρασκευή 4-11-2022 και από τα βορειοδυτικά, με φαινόμενα που το Σάββατο 5-11-2022 θα ενταθούν και θα επεκταθούν σε όλα τα δυτικά με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τους ισχυρούς νότιους ανέμους και την έντονη κεραυνική δραστηριότητα.
Καλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση, ειδικότερα τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τις ώρες αιχμής των φαινομένων, να αποφεύγουν την έκθεση στο καιρό αλλά σε στοιχεία της φύσης όπως η θάλασσα, ποτάμια που χαρακτηρίζονται από ρευστό και ευμετάβλητο περιβάλλον. Να αποφεύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, αναρτημένες πινακίδες και ελαφρά αντικείμενα που μπορεί να αποκολληθούν.

Σε περίπτωση πλημμυρικών φαινομένων οι πολίτες καλούνται:
α) Να ασφαλίσουν πόρτες και παράθυρά ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να εγκαταλείψουν υπόγειους χώρους και να μετακινηθούν σε ασφαλή υψηλότερα σημεία του σπιτιού.

β) Μην επιχειρούν να διασχίσουν χείμαρρους πεζή ή με το αυτοκίνητο τους, καταστάσεις οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο τους εαυτούς τους και τις οικογένειες τους και απασχολούν σημαντικές διασωστικές μονάδες που ενδεχομένως να κληθούν να αντιμετωπίσουν ακόμη πιο σοβαρά συμβάντα.
γ) Να εγκαταλείψουν τα οχήματα τους αν ακινητοποιήθηκαν και ενδέχεται να παρασυρθούν ή να πλημμυρίσει.
δ)  Να μην πλησιάζουν σε περιοχές, όπου έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις.
Οι Υπηρεσίες του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου θα παραμείνουν σε επιφυλακή και επιχειρησιακή ετοιμότητα με 24ωρη επιφυλακή προσωπικού από Σάββατο 05-11-2022 μέχρι και Κυριακή 06-11/2022.  Ενώ μετά από συνεννόηση του Δήμου σε επιφυλακή βρίσκεται και η Εθελοντική Ομάδα Έρευνας Διάσωσης (Ε.Ο.Ε.Δ).
Σε περίπτωση κινδύνου, πτώσης, σύγκρουσης, εγκλωβισμού ή άλλων προβλημάτων λόγω της κακοκαιρίας, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199112 ή την Αστυνομία στο 100.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Share.

Comments are closed.