Tο Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022 από τις 9:00 έως τις 17:00 θα διεξαχθούν αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, οι εκλογές για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και των μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ).
Οι εκπαιδευτικοί και τα μέλη ΕΕΠ–ΕΒΠ θα ψηφίσουν στην ψηφιακή κάλπη “ΖΕΥΣ”, το ειδικό πληροφοριακό σύστημα του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET), εποπτευόμενου φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΙΘ
Το σύστημα «ΖΕΥΣ» βασίζεται σε διεθνώς αναγνωρισμένα τεχνολογικά πρότυπα για τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών ψηφοφοριών. Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζεται τόσο το αδιάβλητο και το απόρρητο, όσο και ο εκσυγχρονισμός της διαδικασίας. Η ακεραιότητα της ψηφοφορίας είναι μαθηματικά επαληθεύσιμη μέσω της χρήσης κρυπτογραφίας και με πλήρη διασφάλιση του απορρήτου.
Περαιτέρω, η διεξαγωγή των αρχαιρεσιών το Σάββατο εξασφαλίζει την κανονική ροή των μαθημάτων, σε αντίθεση με προηγούμενες αρχαιρεσίες που πραγματοποιούνταν σε εργάσιμες ημέρες, κατά τη διάρκεια του σχολικού ωρολογίου προγράμματος, προκαλώντας αναστολή της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Οι εφορευτικές επιτροπές έχουν ήδη ενημερώσει τους εκλογείς για τη διαδικασία διεξαγωγής των ηλεκτρονικών εκλογών. Ειδικότερα, σε κάθε εκπαιδευτικό έχει αποσταλεί ηλεκτρονικό μήνυμα που περιλαμβάνει την εξατομικευμένη διαδικτυακή διεύθυνση (URL) μέσω της οποίας ο εκλογέας μπορεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, καθώς και οδηγίες για τη χρήση της πλατφόρμας. Τα αποτελέσματα των εκλογών θα αποσταλούν ηλεκτρονικά αυθημερόν, με τη λήξη της ψηφοφορίας, στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και θα ανακοινωθούν εντός των επόμενων ημερών.
Πώς διασφαλίζεται το απόρρητο της ψήφου;
Η προστασία του απορρήτου διασφαλίζεται αφενός λόγω της κρυπτογράφησης της ψήφου στο μηχάνημα του ψηφοφόρου και αφετέρου μέσω της μίξης των κρυπτογραφημένων ψηφοδελτίων. Η μίξη παράγει τα ανωνυμοποιημένα ψηφοδέλτια και διασφαλίζει ότι καμία ψήφος δεν θα αντιστοιχιστεί στον ψηφοφόρο που την κατέθεσε.
Έχασα το μήνυμα (email) με τον σύνδεσμο για την ψηφοφορία.
Ο ψηφοφόρος θα πρέπει να επικοινωνήσει με τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής των εκλογών για να του αποστείλουν εκ νέου το μήνυμα με το μοναδικό υπερσύνδεσμο.
Θα υπάρχει λευκό ψηφοδέλτιο;
Η επιλογή «Λευκή ψήφος» θα εμφανίζεται αυτόματα σε κάθε κάλπη.
Τα λευκά ψηφοδέλτια θα προσμετρηθούν ως άκυρα στα τελικά αποτελέσματα.
Πατώντας στο σύνδεσμο της ψηφοφορίας εμφανίζεται το μήνυμα: «Προέκυψε σφάλμα. Please logout to access this view».
Ο ψηφοφόρος μπορεί να κάνει κάποιες από τις ακόλουθες ενέργειες για να αντιμετωπίσει το θέμα:
Πόσες ψηφιακές αποδείξεις ψήφου λαμβάνει ο ψηφοφόρος;
Ο ψηφοφόρος λαμβάνει «ψηφιακή απόδειξη καταχώρισης της ψήφου» για κάθε ψήφο που υποβάλλει ανά κάλπη.
Τι γίνεται σε περίπτωση που ψηφίσω παραπάνω από μία φορές;
Κάθε ψηφοφόρος δικαιούται να ψηφίσει όσες φορές επιθυμεί εντός του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος διεξαγωγής της ψηφοφορίας. Επειδή η υποβολή της ψήφου δε γίνεται σε κάποιο εκλογικό κέντρο με ελεγχόμενο παραπέτασμα, μπορεί κάποιος να μην είναι βέβαιος ότι ψήφισε χωρίς καμία εξωτερική επιρροή. Ακόμα και αν συμβεί αυτό, ο ψηφοφόρος μπορεί στη συνέχεια να ξαναψηφίσει με τρόπο που εκφράζει ελεύθερα και ανεπηρέαστα τις επιλογές του. Κάθε νέα ψήφος διαγράφει αυτομάτως την προηγούμενη, ενώ το αποδεικτικό της ακύρωσης της προηγούμενης ψήφου περιλαμβάνεται και στην ψηφιακή απόδειξη καταχώρισης ψήφου που αποστέλλεται στον ψηφοφόρο.
Το μήνυμα που έλαβα και το οποίο με καλεί να ψηφίσω αναφέρει κάποιους «κωδικούς ελέγχου». Τι είναι αυτοί;
Πρόκειται για προχωρημένη δυνατότητα του συστήματος «Ζευς» η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί αν ο χρήστης έχει την υποψία ότι ο υπολογιστής του έχει προσβληθεί από κακόβουλο λογισμικό. Οι κωδικοί αυτοί είναι απαραίτητοι για τη Διαδικασία ελέγχου ψήφου.
Τι είναι η «Ψήφος ελέγχου»;
Η «Ψήφος ελέγχου» είναι μια διαδικασία μέσω της οποίας ο χρήστης δύναται να επιβεβαιώσει ότι το μηχάνημά του δεν έχει μολυνθεί από κακόβουλο λογισμικό το οποίο μπορεί να μεταβάλλει τη ψήφο του.
Εάν ο ψηφοφόρος υποψιάζεται ότι το μηχάνημά του έχει μολυνθεί, μπορεί να επιλέξει έναν τυχαίο υποψήφιο στο ψηφοδέλτιο (θα πρέπει να απομνημονεύσει την επιλογή του) και να πατήσει «Υποβολή Ψήφου Ελέγχου». Στο πεδίο «Εισάγετε κωδικό» ο ψηφοφόρος έχεις δύο επιλογές:
Προσοχή: η ψήφος ελέγχου είναι προαιρετική διαδικασία και δεν είναι απαραίτητη για την υποβολή έγκυρης ψήφου.
Για τη διευκόλυνση των εκλογέων εκπαιδευτικών ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Σερρών Εμμανουήλ Παπάς ετοίμασε ένα πολύ κατατοπιστικό βίντεο με αναλυτικές οδηγίες για την ηλεκτρονική ψηφοφορία για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, μέσω του συστήματος ΖΕΥΣ
Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης,…
H διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία την κλιμάκωση στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας μετά και τη…
Η δρομολόγηση κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση των πολιτικών πρόληψης στον…
Τις προηγούμενες ημέρες, με αφορμή το “4th Parliamentarian Forum: Strategies Against the Far Right” του…
Ανακοίνωση εξέδωσε ο δήμος Αθηναίων, σχετικά με το σιντριβάνι της πλατείας Συντάγματος και τις εργασίες καθαρισμού και συντήρησής…
Τη δημιουργία μιας αξιόπιστης εναλλακτικής έναντι της Νέας Δημοκρατίας έθεσε ως προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ ο…