«Χαλάνδρι σε Δράση» – Κρίστη Αγαπητού: Γι’ ακόμη μια χρονιά αυξήσεις στα δημοτικά τέλη από τη διοίκηση Ρούσσου

0

Η δημοτική παράταξη «Χαλάνδρι σε Δράση» με επικεφαλής την Κρίστη Αγαπητού, σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «η διοίκηση του Σ. Ρούσσου πρότεινε αυξήσεις στα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού στις επιχειρήσεις του Δήμου Χαλανδρίου για το 2023» και ζητά να μην υπάρξει «καμία αύξηση στα τέλη για τις επιχειρήσεις, αφού μπορεί να προκληθούν νέα λουκέτα στη χειμαζόμενη αγορά και κατά συνέπεια να έχουμε αύξηση της ανεργίας» καθώς και «μείωση κατά 0,15% των τελών για τις οικίες στο Χαλάνδρι (επιστροφή στο 2021), ώστε να υπάρξει μία –μικρή έστω- ανακούφιση για τα νοικοκυριά τον δύσκολο χειμώνα, που ξεκινά, κι’ ενώ το τσουνάμι ακρίβειας τα πλήττει βάναυσα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της παράταξης «Χαλάνδρι σε Δράση»
«Αυξήσεις στα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού στις επιχειρήσεις του δήμου Χαλανδρίου για το 2023 είναι η πρόταση της Διοίκησης του κου Σίμου Ρούσου.
Όταν οι περισσότερες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά προβλήματα λόγω της ενεργειακής κρίσης, ο κ. Ρούσσος προχωράει σε αύξηση αντί μείωσης των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.
Τη στιγμή, δηλαδή, που ο δήμος θα έπρεπε να στηρίξει τους επιχειρηματίες του Χαλανδρίου, οι οποίοι στη μεγάλη τους πλειονότητα είναι ΜμΕ, ώστε να ξεπεράσουν τον σκόπελο της ακρίβειας και να τους βοηθήσει, για να διατηρήσουν τις τιμές σε φυσιολογικά επίπεδα για τους καταναλωτές, ο δήμαρχος κάνει το ακριβώς αντίθετο.
Αξίζει να σημειωθεί και το εξής: Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τη τετραετία 2020-2023 οι συντελεστές φόρων ηλεκτροδοτούμενων χώρων (Φ.Η.Χ) θα έχουν αυξηθεί 100%!
Χαρακτηριστικά για τους στεγασμένους χώρους το 2020 ήταν 0,50 ευρώ/τμ, το 2021 0,70ευρώ/τμ, το 2022 0,88 ευρώ/τμ και το 2023 θα φθάσουν στο 0,98ευρώ/τμ.
Για τους μη στεγασμένους, αντίστοιχα το 2020 ήταν 0,25%ευρω/τμ, το 2021 0,35ευρώ/τμ, το 2022 0,44ευρώ/τμ και το 2023 θα ανέλθει στα 0,49 ευρώ/τμ.
Οι αυξήσεις, που φέρνει ο κ. Ρούσσος μπορεί να φαίνεται, ότι είναι της τάξης των 50 και 30 λεπτών ανά τμ αλλά με δεδομένο, ότι η φορολογητέα επιφάνεια για επαγγελματική χρήση το 2023 σε ολόκληρο το δήμο Χαλανδρίου θα είναι 1.217.380τμ, αντί 1.134.902τμ το 2022,  εύκολα κανείς καταλήγει στο μαθηματικό συμπέρασμα, ότι η επιβάρυνση για τους επιχειρηματίες θα φθάσει σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ!
Κι’ όλα αυτά, πριν οι επιχειρήσεις της πόλης μας προλάβουν να συνέλθουν από το σοκ της πανδημίας, που τις κράτησε σχεδόν δύο χρόνια κλειστές. 
Πάλι καλά, που ο δήμαρχος Χαλανδρίου δεν προχώρησε και σε αυξήσεις για τις οικίες των δημοτών και τα διατήρησε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Βέβαια, αυτό είχε φροντίσει να το κάνει το 2022 , ανεβάζοντας τα προαναφερόμενα τέλη από το 1,10ευρώ/τμ, στο 1,25ευρώ/τμ.
Η δημοτική παράταξη «Χαλάνδρι σε Δράση» και η επικεφαλής της Κρίστη Αγαπητού πρότειναν στο Δημοτικό Συμβούλιο τα εξής:

  • Καμία αύξηση στα τέλη για τις επιχειρήσεις, αφού μπορεί να προκληθούν νέα λουκέτα στη χειμαζόμενη αγορά και κατά συνέπεια να έχουμε αύξηση της ανεργίας.
  • Μείωση κατά 0,15% των τελών για τις οικίες στο Χαλάνδρι (επιστροφή στο 2021), ώστε να υπάρξει μία –μικρή έστω- ανακούφιση για τα νοικοκυριά τον δύσκολο χειμώνα, που ξεκινά, κι’ ενώ το τσουνάμι ακρίβειας τα πλήττει βάναυσα
Share.

Comments are closed.