Ζέφη Δημαδάμα*: Κάποιος  να νοιαστεί για το παιδί

0

Με αυτόν τον τίτλο «Κάποιος  να νοιαστεί για το παιδί» η Φώφη Γεννηματά αρθρογραφούσε τον Μάιο του 2021. Διαβάζοντας τις τραγικές ειδήσεις για τους παιδοβιασμούς που συμβαίνουν από τη Δραπετσώνα έως τον Κολωνό, από τη Βόρεια Ελλάδα και τα νησιά, θυμήθηκα αυτή τη φράση της αείμνηστης Φώφης: «Κάποιος  να νοιαστεί για το παιδί».
Όπως και με την ραγδαία αύξηση της κακοποίησης των γυναικών και τις γυναικοκτονίες έτσι και η κακοποίηση των παιδιών γιγαντώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η οποία έριξε φως στα φρικτά αυτά φαινόμενα.
Τα στοιχεία είναι σοκαρίστηκα καθώς μόνο μέσα σε έναν χρόνο η  Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων στην Ασφάλεια Αττικής ερευνά 50-70 υποθέσεις αποπλάνησης ανηλίκων και 15 περίπου υποθέσεις βιασμών. Επίσης, τα στοιχεία αναφέρουν ότι κάθε χρόνο στην Ελλάδα καταγράφονται περίπου 300 υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης (ανάμεσα σε αυτές και βιασμοί) ανηλίκων και πορνογραφίας. Μην μας διαφεύγει ότι αυτά αφορούν περιπτώσεις που εχουν καταγγελθεί, και όχι αποσιωπηθεί. Γιατί πολλά παιδιά δεν μιλούν ποτέ από φόβο, άγχος, απειλές ή δεν καταγγέλλονται περιστατικά και από το οικογενειακό τους περιβάλλον.
Και η φρίκη συνεχίζεται καθώς 1 στα 6 παιδιά θα δεχθεί κάποια μορφή σεξουαλικής βίας, 1 στα 30 θα έχει μια εμπειρία βιασμού ή απόπειρας, ενώ στο διαδίκτυο το 41% των παιδιών γίνεται αποδέκτης  αιτημάτων φιλίας από άγνωστους  και το 21% των παιδιών έχει συναντηθεί με κάποιον από αυτούς!

Σε αυτό το πλαίσιο αναλάβαμε στο ΠΑΣΟΚ σχετική πρωτοβουλία  να συζητηθεί και να οργανωθεί Εθνική Στρατηγική για την παιδική προστασία με  ένα ουσιαστικό πλαίσιο πρόληψης, ευαισθητοποίησης και προστασίας.
Η αντιμετώπιση των φαινόμενων κακοποίησης των παιδιών και των παιδοβιασμών δεν μπορεί να έχει ούτε κομματική απόχρωση, ούτε να είναι πεδίο στείρας αντιπαράθεσης αλλά πρέπει να αποτελέσει εθνική προτεραιότητα.
Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αποτύχει να δημιουργήσει ένα ασφαλές πλαίσιο για τα παιδιά με έλλειψη συντονισμού των υπηρεσιών αλλά και με μεγάλες καθυστερήσεις στη λήψη μέτρων.
Αξιοποιώντας τη Διεθνή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και καλές πρακτικές από άλλες χώρες οφείλουμε να θωρακίσουμε τα παιδιά και τις οικογένειες από κάθε μορφή εκμετάλλευσης και κακοποίησης.
Απαιτείται ενημέρωση, εκπαίδευση και εκσυγχρονισμός των  κοινωνικών και δικαστικών αρχών, των εκπαιδευτικών, της τοπικής αυτοδιοίκησης με αυστηρούς ελέγχους και πρωτόκολλα σε κεντρικό, περιφερειακό επίπεδο.
Πρέπει να κατανοήσουμε ότι έχουμε όλοι και όλες ευθύνη για όσα συμβαίνουν στα παιδιά μας για αυτό και πρέπει να μάθουμε τα σημάδια της κακοποίησης, να τα αναγνωρίζουμε και να τα καταγγέλλουμε χωρίς δεύτερη σκέψη.  Όχι άλλα παιδιά βορά σε αδίστακτους παιδοβιαστές και μαστροπούς.

* Η Ζέφη Δημαδάμα είναι διδάσκουσα στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών,  αντιπρόεδρος γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος, μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, πρόεδρος της ΕΓΕ Αθήνας

Δείτε τα 76 προηγούμενα άρθρα και συνεντεύξεις της Ζέφης Δημαδάμα

Share.

Comments are closed.