Τουρκία και Λιβύη υπέγραψαν δύο στρατιωτικές συμφωνίες – Τι προβλέπουν αυτές οι συμφωνίες

0

Η Λιβύη και η Τουρκία υπέγραψαν σήμερα δύο στρατιωτικές συμφωνίες που προβλέπουν συγκεκριμένα τον εκσυγχρονισμό της λιβυκής πολεμικής αεροπορίας από την Άγκυρα, τρεις εβδομάδες μετά τη σύναψη συμφωνίας για την εξερεύνηση υδρογονανθράκων στα ύδατα της Λιβύης, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Τρίπολης.
Οι συμφωνίες αυτές υπογράφηκαν στην Κωνσταντινούπολη από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης της Τρίπολης Αμπντελχαμίντ Ντμπέιμπα, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Τουρκία για να παραστεί σε μια έκθεση Άμυνας.


Το γεγονός αυτό συνέβη τρεις εβδομάδες μετά τη σύναψη συμφωνίας για την εξερεύνηση υδρογονανθράκων στα ύδατα της Λιβύης, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Τρίπολης.
Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της κυβέρνησης Ντμπέιμπα, η πρώτη συμφωνία αφορά «τη βελτίωση των ικανοτήτων της Πολεμικής Αεροπορίας της Λιβύης χάρη στην τουρκική τεχνογνωσία στον τομέα αυτόν».
Η δεύτερη συμφωνία «περιλαμβάνει αρκετές συμβάσεις εφαρμογής που σχετίζονται με τη συμφωνία ασφαλείας που υπογράφηκε το 2019» από την Άγκυρα και την πρώην κυβέρνηση της Τρίπολης, ταυτόχρονα με μια αμφιλεγόμενη συμφωνία για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, η οποία είχε προκαλέσει την οργή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.


Σε αντάλλαγμα των διμερών συμφωνιών του 2019, η Τουρκία είχε βοηθήσει την κυβέρνηση της Τρίπολης να αποκρούσει τον Ιούνιο του 2020 την επίθεση των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, για την κατάληψη της πρωτεύουσας Τρίπολης στη δυτική Λιβύη, με τη χώρα να μαστίζεται από τις μάχες για την εξουσία μεταξύ της ανατολικής και της δυτικής της πλευράς.
Η Άγκυρα είχε στείλει στη Λιβύη στρατιωτικούς συμβούλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, κάτι που είχε οδηγήσει σε μια σειρά από ήττες στις πύλες της Τρίπολης για τις δυνάμεις του στρατάρχη Χάφταρ, ο οποίος είχε την υποστήριξη της Ρωσίας και των αντιπάλων της Άγκυρας στην περιοχή, συγκεκριμένα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Αιγύπτου.
Από τον Μάρτιο, δύο κυβερνήσεις ερίζουν για την εξουσία στη Λιβύη, η οποία έχει βυθιστεί στο χάος μετά την εξέγερση που οδήγησε στην πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Οκτωβρίου, η Λιβύη και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία για την εξερεύνηση υδρογονανθράκων στα ύδατα της Λιβύης, συμφωνία που κατήγγειλαν η Ελλάδα και η Αίγυπτος.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner