Νίκος Ανδρουλάκης: Οι αλλαγές που προτείνει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής για τον επανασχεδιασμό του ΕΣΥ [Φωτο]

0

«Χρειαζόμαστε ένα δημόσιο σύστημα υγείας ευέλικτο, αποτελεσματικό, ανταγωνιστικό και πρωτοπόρο. Τονίζω, δημόσιο σύστημα. Αυτή είναι η ευθύνη μας απέναντι στους πολίτες. Ένα ΕΣΥ αναγεννημένο και ισχυρό, που σπάει ανισότητες, που καλύπτει την πλειοψηφία της κοινωνίας μας σε κάθε γωνιά της πατρίδας. Ένα ΕΣΥ όπως αρμόζει στην ιστορία, στην ταυτότητα και τις αξίες της παράταξης μας. Όπως το οραματίστηκε ο Γιώργος Γεννηματάς και για την ενίσχυση του οποίου αγωνίστηκε η Φώφη Γεννηματά. Η πολιτική παρακαταθήκη της θα είναι φωτεινός φάρος στην πορεία μας προς το μέλλον»
Τα παραπάνω υπογράμμισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας απόψε σε εκατοντάδες στελέχη του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, στην ειδική προγραμματική εκδήλωση για το ΕΣΥ, με την οποία ολοκληρώθηκε το τριήμερο δράσης με αφορμή τον ένα χρόνο από την απώλεια της Φώφης Γεννηματά. Ο ίδιος εκθείασε την πολιτική της διαδρομή και τις επιλογές της, που είχαν πάντα επίκεντρο τον άνθρωπο καθώς κι ότι «ανέλαβε την παράταξη στα πολύ δύσκολα και την κράτησε όρθια μεγαλώνοντάς την και βάζοντας τις βάσεις για το μεγάλο άλμα που τώρα επιχειρούμε», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Ανδρουλάκης θύμισε τι έλεγε η Φώφη Γεννηματά για το ΕΣΥ: «Μέσα στην πανδημία αναδείχθηκε ιδιαίτερα η αξία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Προστάτης και στήριγμα όλων μας. Αισθανόμαστε υπερήφανοι και δικαιωμένοι, γιατί το ΕΣΥ φέρει την σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ».

Κριτική Ανδρουλάκη στην κυβέρνηση
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, επανέλαβε τη κριτική του για τη κυβερνητική πολιτική που αυξάνει τις ανισότητες. «Ο πληθωρισμός και η ενεργειακή ακρίβεια ενισχύουν περαιτέρω τις κοινωνικές ανισότητες» είπε και κατηγόρησε τη κυβέρνηση για εμμονή στην άρνηση να μειώσει τον ΦΠΑ σε βασικά αγαθά. Επίσης ήταν επικριτικός για τη κυβερνητική πολιτική σχετικά με την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, επαναλαμβάνοντας τη πρόταση για επιβολή κλιμακωτού πλαφόν στη λιανική τιμή, ώστε και οι πολίτες να είναι προστατευμένοι, αλλά και οι παραγωγοί και οι πάροχοι να συμμετέχουν στο κόστος, και να μην επιβαρύνονται μόνο οι καταναλωτές και το κράτος.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ υπογράμμισε ότι το κόμμα του προτείνει «δίκαιες πολιτικές, χωρίς να συσσωρεύουμε χρέη στις επόμενες γενιές και βιώσιμη ανάπτυξη, ανθεκτική για τις παγκόσμιες αλλαγές με πολλές και καλές θέσεις. Αυτή είναι η μεγάλη αξιακή διαφορά της σοσιαλδημοκρατικής προσέγγισης από το δημοσιονομικό λαϊκισμό, ο οποίος δημιουργεί καταστροφικά αποτελέσματα, γιατί έχει πάντα ορίζοντα τις επόμενες εθνικές εκλογές», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.
Ειδικά για το ΕΣΥ, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε, ότι μέσα στην πανδημία ανταποκρίθηκε σε μεγάλο βαθμό στις απαιτήσεις της κρίσης, χάρις όμως στην αυτοθυσία του προσωπικού του και στην ανθεκτικότητα των δομών του. Ταυτόχρονα ωστόσο, υπογραμμίστηκαν και οι παθογένειές του.
Κατέκρινε τη ΝΔ υποστηρίζοντας ότι δεν έμαθε τίποτα από την πανδημία και προωθεί ένα ακόμα πλήγμα για το ΕΣΥ: «Επιχειρεί με το τελευταίο σχέδιο νόμου να υπονομεύσει μια βασική αρχή του ΕΣΥ: Η ουσιαστική κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των ιατρών του ΕΣΥ, οδηγεί στην μετατροπή ενός δημόσιου και κοινωνικού αγαθού, σε αντικείμενο της ιδιωτικής αγοράς» κατήγγειλε ο κ. Ανδρουλάκης.

Οι αλλαγές που προτείνει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ πρότεινε 8 μεγάλες αλλαγές για τον επανασχεδιασμό του ΕΣΥ. Συγκεκριμένα πρότεινε:

1η παρέμβαση: Ανάπτυξη του τομέα της δημόσιας υγείας, ως ολοκληρωμένης δημόσιας υπηρεσίας, με ισχυρές δομές σε κάθε Περιφέρεια της χώρας.
2η παρέμβαση: Ενιαίο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας υπό δημόσια εποπτεία.
3η παρέμβαση: Σύγχρονα και λειτουργικά δημόσια νοσοκομεία.
4η παρέμβαση: Δημιουργία σύγχρονων και καινοτόμων μονάδων περίθαλψης εκτός νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
5η παρέμβαση: Αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ.
6η παρέμβαση: Ειδικά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι γιατροί.
7η παρέμβαση: Η Υγεία στα νησιά.
8η παρέμβαση: Λειτουργία ανεξάρτητου μηχανισμού αξιολόγησης.
9η παρέμβαση: Ψηφιακός μετασχηματισμός της υγείας.

Οι παρεμβάσεις των προσκεκλημένων ομιλητών στην προγραμματική εκδήλωση

  • Στο πλαίσιο της προγραμματικής εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής «Τιμούμε την παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά σχεδιάζοντας το ΕΣΥ του μέλλοντος» ο κ. Χρήστος Λιονής, Καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης  και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων της ΕΕ για την επένδυση στην υγεία μίλησε για τον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
    Ο κ. Λιονής σημείωσε ότι χρειάζεται μια πολιτική συμφωνία προκειμένου να συνομολογηθεί ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έχει ευρύτερο περιεχόμενο. Ανέπτυξε τη δομή ενός ενιαίου, ολοκληρωμένου, συντονισμένου και αποκεντρωμένου συστήματος υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και σημείωσε ότι ο θεσμός του προσωπικού γιατρού πρέπει να απαντά στις ανάγκες για ιατρικές υπηρεσίες της εκάστοτε τοπικής κοινωνίας, να τυγχάνει συνεχούς εκπαίδευσης και να έχει πρόσβαση σε σύγχρονη τεχνολογία.
  • Από την πλευρά του ο Στέφανος Τριαρίδης, Καθηγητής Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, επισήμανε ότι κάθε τέσσερα με οχτώ χρόνια τα Εθνικά Συστήματα Υγείας μετασχηματίζονται. Αντίθετα, το δικό μας παραμένει όπως σχεδιάστηκε πριν χρόνια. Προσδιόρισε μάλιστα την υγειονομική κρίση ως ευκαιρία για μία νέα αρχή για ένα αναβαθμισμένο ΕΣΥ. Τεχνηέντως, όπως υπογράμμισε, παραμένουν τα μεγάλα Νοσοκομεία της χώρας ως Νοσοκομεία αναφοράς covid προκειμένου να διοχετεύονται στον ιδιωτικό τομέα χειρουργεία, που στο δημόσιο είναι σε μεγάλες λίστες αναμονής.
  • Ο κ. Μίλτος Κροκίδης, Επ. Καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ ανέλυσε το ζήτημα της στελεχιακής  ανανέωσης του ΕΣΥ. Αμοιβές εγγύτερα  στα ευρωπαϊκά δεδομένα, η ασφάλεια της μονιμότητας, η αξιοκρατία και η συνεχής εξέλιξη μέσα στο σύστημα υγείας αποτελούν βασικές παραμέτρους για τον επαναπατρισμό Ελλήνων επιστημόνων, σύμφωνα με τον κ. Κροκίδη.
  • Τέλος ο κ. Μιχάλης Κούτρας, MD MSc, Ιατρός Νευρολόγος, πρ. Πρόεδρος ΟΠΑΔ-ΤΥΔΚΥ που εισηγήθηκε την ιδέα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ανέφερε ότι 12 χρόνια μετά – διάστημα που τεχνολογικά μοιάζει με αιώνα -, αυτό το πρωτοποριακό ψηφιακό εργαλείο δεν έχει ενσωματώσει «στοιχειώδη ψηφιακή ευφυΐα».

Δείτε φωτογραφικό υλικό του www.fourtounis.gr από την εκδήλωση

Share.

Comments are closed.