Ένας χρόνος χωρίς την Φώφη Γεννηματά: Αύριο το μνημόσυνο στο Α’ Νεκροταφείο, τη Δευτέρα προγραμματική εκδήλωση

0

Αύριο η οικογένεια της Φώφης Γεννηματά τελεί το ετήσιο μνημόσυνο της στις 11:45 το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων στο Α’ Κοιμητήριο Αθηνών.
Μετά το μνημόσυνο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης θα μεταβεί στα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη όπου θα βρίσκεται η κινητή μονάδα μαστογράφου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, διενεργώντας δωρεάν μαστογραφικό έλεγχο προκειμένου να ευχαριστήσει τον πρόεδρο της, Ευάγγελο Φιλόπουλο, για την προσφορά του στη μνήμη της Φώφης Γεννηματά, η οποία συνέδραμε πάντα τις προσπάθειες της Εταιρείας για την ευαισθητοποίηση και πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Άλλες εκδηλώσεις
Τη Δευτέρα στις 18.30 θα πραγματοποιηθεί η προγραμματική εκδήλωση με τίτλο «Τιμούμε την παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά σχεδιάζοντας το ΕΣΥ του μέλλοντος», στο ξενοδοχείο «Caravel» με κεντρικό ομιλητή τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη. Παρεμβάσεις θα κάνουν οι καθηγητές Ιατρικής Χρήστος Λιονής, Στέφανος Τριαρίδης και Μίλτος Κροκίδης και ο ιατρός-νευρολόγος, πρώην πρόεδρος ΟΠΑΔ-ΤΥΔΚΥ, Μιχάλης Κούτρας. Παράλληλα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Χαριλάου Τρικούπη, την επόμενη εβδομάδα κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ θα επισκεφτούν νοσοκομεία και δομές πρόνοιας πανελλαδικά, προκειμένου να καταγράψουν προβλήματα, δυσλειτουργίες και ανάγκες.

Μανώλης Χριστοδουλάκης*: Φάρος αξιών
Η Φώφη Γεννηματά ήταν και είναι ένας πολιτικός φάρος αξιών και αρχών σε μια άγρια εποχή πολιτικού κυνισμού, σκοταδισμού και λαϊκισμού. Το πολιτικό παράδειγμα ύφους και ήθους αποτελεί μια ριζοσπαστική πολιτική πράξη από μόνη της. Ότι η πολιτική δεν είναι καιροσκοπισμός, συναλλαγή, διαπραγμάτευση, παρασιτισμός αλλά είναι ευθύνη, συνέπεια, σοβαρότητα, ανθρωπιά. Ότι στην πολιτική αξίζει να υπάρχεις όταν παλεύεις για αξίες. Να μην κάνεις ποτέ πίσω στις αρχές σου, να μην υποχωρείς ποτέ από την ευθύνη σου. Μας ενέπνευσε με το όραμά της για την πατρίδα και την κοινωνία. Στήριξε στην πράξη τους νέους γιατί πίστευε σε αυτούς. Μια πολιτικός που είχε πυξίδα τις ιδεολογικές αρχές της και τις προοδευτικές αξίες, όχι τον τυχοδιωκτικό τακτικισμό που αποφέρει πρόσκαιρα δανεικά οφέλη. Η σχέση με τους πολίτες, αδιαμεσολάβητη και γνήσια. Αυτή τελικά είναι και η διαφορά των πολιτικών που χάνονται στη λήθη της Ιστορίας και των πολιτικών που μένουν για πάντα στις καρδιές των ανθρώπων.
* μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ, πρώην γραμματέας Κεντρικής Επιτροπής

Ζέφη Δημαδάμα*: Το μικρότερο λάθος ως «πρωτάκι»…
Η Φώφη ήταν η γυναίκα «της διπλανής πόρτας», ήταν μια γυναίκα όπως όλες εμείς. Το ένιωθες, το αισθανόσουν από την πρώτη επαφή μαζί της. Μπορούσες να της μιλήσεις οποιαδήποτε στιγμή, να την καλέσεις στο τηλέφωνο, να ζητήσεις τη γνώμη της, τη βοήθειά της. Δεν ήταν ένας άνθρωπος υπερφίαλος αλλά δοτικός που πάντα χαμογελούσε. Χαμογελούσε όταν της έκαναν κριτική, ακόμη και κακοπροαίρετη κριτική, χαμογελούσε όταν γίνονταν λάθη ή αστοχίες, ήταν αυτή που θα έπαιρνε πάνω της την ευθύνη «βάζοντας πλάτη» ειδικά στους νεότερους και στις νεότερες. Θυμάμαι χαρακτηριστικά, την πρώτη εβδομάδα που ανέλαβα αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝ.ΑΛΛ.-ΠΑΣΟΚ, ενώ έπρεπε να συνεννοηθώ με έναν δημοσιογράφο για μια δήλωση που θα έκανε κάποιος βουλευτής μας, έκανα λάθος. Μπέρδεψα το όνομα και τηλεφώνησα σε άλλον, κανόνισα τα σχετικά και όταν της το ανέφερα μου χαμογέλασε και μου είπε: «Μάλλον θα πρέπει να κάνουμε κάποια αλλαγή στο πρόγραμμα των δηλώσεων…». Όταν ρώτησα γιατί, μου είπε ότι η συνεννόησή μας ήταν τελείως διαφορετική… αλλά αυτά συμβαίνουν, κάθε εμπόδιο για καλό! Γέλασε και χαριτολογώντας ανέφερε ότι αυτό ήταν το μικρότερο λάθος που θα μπορούσα να είχα κάνει ως «πρωτάκι» στη θέση του εκπροσώπου

* μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ και αντιπροέδρος γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος

Share.

Comments are closed.