Εκοιμήθη ο Γέροντας Δανιήλ, ένας από τους σημαντικότερους ψάλτες του Αγίου Όρους

0

Εκοιμήθη σε ηλικία 91 ετών ο Γέροντας Δανιήλ της Αδελφότητος των Δανιηλαίων του Αγίου Όρους.

Ο μητροπολίτης Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος με βαθύτατη θλίψη έγραψε πριν λίγο για τον μακαριστό γέροντα :
«Με βαθύτατη θλίψη σας γνωρίζω ότι μετά το μεσονύκτιο κοιμήθηκε με ειρήνη σε βαθύ γήρας ο Γέροντας Δανιήλ Κατουνακιώτης, μια οσιακή φυσιογνωμία του Αγίου Όρους.
Εμείς πτωχεύουμε και πλουτίζει ο χορός των δικαίων στον ουρανό.
Σας ανακοινώνω την είδηση, διότι ήμουν με την χάρη του Θεού ο τελευταίος Επίσκοπος που τον επισκέφθηκε και αξιώθηκα να τον κοινωνήσω των Αχράντων Μυστηρίων και να λάβω την ευχή του.
Ας έχουμε την ευχή του.
Με αγάπη
+Φ.Α.»

Ο Γέρων Δανιήλ ήταν εγγονός και φερώνυμος του Οσίου Δανιήλ, του Κατουνακιώτου, αγωνίσθηκε στην έρημο και ακολούθησε πιστά τα βήματα εκείνου, που ήταν ο εκφραστής της αυτοσυνειδησίας του Αγίου Όρους.
Διακρίθηκε για το ταλέντο του στη βυζαντινή μουσική καθώς ήταν από τους σημαντικότερους ψάλτες του Αγίου Όρους.
Ο Γέροντας γεννήθηκε (1931) στο Παλαιοχώρι Καβάλας (κατά κόσμον Βασίλειος Γρανδίκης).
Βρέθηκε στο Άγιον Όρος σε νεαρή ηλικία (1949), στην Αδελφότητα των Δανιηλαίων, στη Σκήτη της Μικράς Αγίας Άννης, όπου και έγινε μοναχός (1952).
Μαθήτευσε κοντά στους καλλίφωνους μουσικούς και ψάλτες της Αδελφότητας, Γέροντες Δανιήλ και Γερόντιο, οι οποίοι ασκούσαν ήδη την ψαλτική επί μισόν αιώνα.
O ίδιος έψαλε σε όλη του τη ζωή στις μεγάλες Αγιορειτικές Αγρυπνίες και Πανηγύρεις των Κελιών και των Μοναστηριών (αλλά και εκτός Αγίου Όρους) μόνος ή με τη λοιπή ψαλτική συνοδεία των Δανιηλαίων (πατέρες Γρηγόριο, Στέφανο και Ακάκιο).

Αναστάσεως ημέρα από τον Γέροντας Δανιήλ

Αναστάσεως ημέρα, ψάλλει ο Γέροντας Δανιήλ των Δανιηλαίων από τα Κατουνάκια του Αγίου Όρους.
Aναστάσεως ἡμέρα λαμπρυνθῶμεν Λαοί, Πάσχα Κυρίου, Πάσχα· ἐκ γὰρ θανάτου πρὸς ζωήν, καὶ ἐκ γῆς πρὸς οὐρανόν, Χριστὸς ὁ Θεός, ἡμᾶς διεβίβασεν, ἐπινίκιον ᾄδοντας

Share.

Comments are closed.