Μανώλης Χριστοδουλάκης: Τα κόμματα υπάρχουν για να υπηρετούν τον λαό, δεν είναι παραρτήματα της ολιγαρχίας και της διαπλοκής

0

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην υπόθεση των παρακολουθήσεων ασκεί μέσα από την συνέντευξή του στο topontiki.gr και το δημοσιογράφο Ρενάτο Λέκκα, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης.
Ο πρώην Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου ερωτηθείς για την υπόθεση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη αλλά και την κατηγορία για «μονοθεματικό κόμμα» που εξαπολύει η κυβέρνηση σημειώνει: «Δεν έχει πάτο το πηγάδι της κυβερνητικής υποκρισίας προκειμένου να αποσύρει άρον άρον και δια της συστημικής μιντιακής βίας το θέμα των υποκλοπών». «Η κυβέρνηση κρύφτηκε πίσω από το απόρρητο και φυσικά εξαρχής ναρκοθέτησε με πρωτοφανές πολιτικό θράσος  την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα της εξεταστικής επιτροπής», συμπληρώνει.
Για το μήνυμα που στέλνει το ΠΑΣΟΚ για «πολιτική αυτονομία» το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου ξεκαθαρίζει: «Η πολιτική αυτονομία για εμάς δεν είναι αδειανό πουκάμισο. Δεν αποτελεί κάποια αυτοαναφορική εμμονή». Όσον για την προεδρία του Νίκου Ανδρουλάκη ο κ. Χριστοδουλάκης λέει: «Συνεχίζουμε την ιστορική παράδοση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης των μεγάλων προοδευτικών αλλαγών».
Υπήρξε στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά και ένα χρόνο μετά το θάνατό της ο Μανώλης Χριστοδουλάκης δε μπορεί να κρύψει την συναισθηματική του φόρτιση. «Η Φώφη Γεννηματά ήταν και  είναι  ένας φάρος αξιών. Δεν κράτησε απλά την παράταξη στα δύσκολα, κράτησε και όλους εμάς. Μας έμαθε ότι αξίζει να παλεύεις για αξίες, ότι η πολιτική δεν είναι συναλλαγή, διαπραγμάτευση και παρασιτισμός».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Μανώλη Χριστοδουλάκη

Πιστεύετε ότι η υπόθεση των υποκλοπών κούρασε; Η κυβέρνηση σας χαρακτηρίζει «μονοθεματικούς», ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν είναι προτεραιότητα για τους πολίτες….
Η αλήθεια δεν κουράζει, ενοχλεί όμως. Η δημοκρατία είναι θέμα μόνιμου αγώνα έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους εντεταλμένους influencers που επινόησαν σε διατεταγμένη κυβερνητική υπηρεσία τα περί κουρασμένης θεματολογίας. Δεν έχει πάτο το πηγάδι της κυβερνητικής υποκρισίας προκειμένου να αποσύρει άρον άρον και δια της συστημικής μιντιακής βίας το θέμα των υποκλοπών.  Ξεκάθαρα σας λέω ότι τα θέματα δημοκρατίας δεν μπαίνουν σε δημοσκοπική ζυγαριά. Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ για να υπηρετεί την πατρίδα και τον λαό. Αυτή είναι η ιστορική παρακαταθήκη και αποστολή που βαραίνει τα στελέχη του. Πάντοτε και με όποιο κόστος. Δεν είμαστε στην πολιτική για να κινούμαστε με όρους trend  και όπως βολεύει ή διατάσσει η ολιγαρχία της χώρας. Και φυσικά είναι ένα ακόμη κυβερνητικό ψέμα ότι  το ΠΑΣΟΚ δήθεν είναι μονοθεματικο. Όταν το ΠΑΣΟΚ διατυπώνει προτάσεις  η κυβέρνηση είτε δεν ακούει είτε τις υποκλέπτει αργότερα. Όταν δεν την βολεύει μιλά για μονοθεματικότητα.

Ποια είναι τα συμπεράσματα που βγάλατε από την Υπόθεση των Παρακολουθήσεων; Γιατί είναι υπεύθυνος ο Κυριάκος Μητσοτάκης;
Επειδή με ρωτήσατε για δημοσκοπήσεις σας απαντώ με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που σε συντριπτικό ποσοστό δείχνουν, όχι μόνο τις κυβερνητικές ευθύνες, αλλά και την εκτίμηση του κόσμου ότι ο κ. Μητσοτάκης γνώριζε για όλα. Δεν απαντήθηκε ούτε ένα κρίσιμο ερώτημα. Η κυβέρνηση κρύφτηκε πίσω από το απόρρητο και φυσικά εξαρχής ναρκοθέτησε με πρωτοφανές πολιτικό θράσος  την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα της εξεταστικής επιτροπής. Ξεκάθαρος στόχος της ήταν η απόδραση από τις ευθύνες της και η απόκρυψη της αλήθειας. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ περιέγραψαν λεπτομερώς στο πόρισμά τους τις κυβερνητικές ευθύνες και τα κενά του συστήματος. Δεν θα περάσει στην κοινωνία η προσπάθεια για την πλήρη αντιστροφή της αλήθειας. Ωστόσο αυτό που προσωπικά κρατώ  από την υπόθεση των υποκλοπών όπως εξελίχτηκε  από την στιγμή που αποκαλύφτηκε είναι – εκτός των άλλων – οι πρωτοφανείς κυβερνητικές αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και  η καιροσκοπική εργαλειοποιηση θεσμών και προσώπων. Πραγματικά, έπεσε οριστικά το δήθεν φιλελεύθερο και μετριοπαθές προσωπείο της κυβέρνησης Μητσοτάκη.  Γύρισε το ρολόι της ιστορίας δεκαετίες πίσω.

Μπορείτε να μας εξηγήσετε πώς εννοείται την «Δημοκρατική Ανατροπή»; Μήπως η «πολιτική αυτονομία» είναι απλά μία ρητορική θεώρηση;
Η πολιτική αυτονομία για εμάς δεν είναι αδειανό πουκάμισο. Δεν αποτελεί κάποια αυτοαναφορική εμμονή. Είναι η ουσία της αξιοπιστίας, της αυτονομίας  του πολιτικού συστήματος. Τα κόμματα υπάρχουν για να υπηρετούν τον λαό, δεν είναι παραρτήματα της ολιγαρχίας και της διαπλοκής. Αυτό λοιπόν σε μια σκοτεινή  εποχή μιντιακού σιωπητηρίου είναι ήδη μια μεγάλη δημοκρατική ανατροπή, είναι μια πολιτικά ριζοσπαστική ανατρεπτική στάση.

Σε ποιον ιδεολογικό χώρο τοποθετείτε πολιτικά το ΠΑΣΟΚ με αρχηγό τον Νίκο Ανδρουλάκη;
Συνεχίζουμε την ιστορική παράδοση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης των μεγάλων προοδευτικών αλλαγών. Η ιστορική αποστολή της παράταξης είναι να σπάει συντηρητικά κατεστημένα, καθεστωτικές δομές και στεγανά στην κοινωνία, στους θεσμούς, στην οικονομία. Αυτή είναι η ιστορική μας ευθύνη  στην οποία θα ανταποκριθούμε. Μακριά από τον λαϊκισμό, με συνέπεια, σοβαρότητα αλλά και μακριά από απολίτικα, ελιτίστικα στρογγυλέματα που δεν ακουμπάνε καμία κοινωνική φλέβα.  Αν αυτά ακούγονται θεωρητικά υπάρχει και η βιωματική εμπειρία για την παράταξη μας. Θα σας το διατυπώσω όπως θα το έλεγα σε ένα καφενείο στις Αχαρνές, σε ένα κατάστημα της Ραφήνας, σε ένα εστιατόριο στον Ωρωπό, σε ένα μανάβικο στο Μαρκόπουλο όταν με ρωτούν ποιο είναι το ΠΑΣΟΚ σήμερα: “Προερχόμαστε από εσάς, κάναμε μεγάλα πράγματα μαζί σας, κάναμε λάθη και τα πληρώσαμε. Είμαστε πάλι εδώ, δυνατοί και έτοιμοι γιατί είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που κυλά στο αίμα της ελληνικής κοινωνίας. Είμαστε σάρκα από τη σάρκα της. Πέσαμε, αντέξαμε και αναγεννούμαστε όπως η ελληνική κοινωνία».

Σας ανησυχεί η τουρκική προκλητικότητα; Εμπιστεύεστε την κυβέρνηση στους χειρισμούς της;
Η Τουρκία είναι ο ταραξίας της περιοχής και αυτό είναι πια αντιληπτό από όλους. Η χώρα μας με όπλο το διεθνές δίκαιο πρέπει να κινηθεί στον άξονα: ισχυρή αποτροπή και ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της χώρας – διεθνοποίηση της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας – διαμόρφωση ισχυρών συμμαχιών. Από εκεί και πέρα η δεδομένη εθνική ενότητα πρέπει να σφυρηλατηθεί και με θεσμικό τρόπο, και εδώ έχει ευθύνη η κυβέρνηση. Αλλά για εμάς, στα εθνικά ζητήματα δεν χωράει μικροπολιτική. Στέλνουμε ισχυρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, πως όπως δεν διεκδικούμε τίποτα από κανέναν γείτονα μας, έτσι ούτε μισό χιλιοστό από την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα δεν είναι υπό διαπραγμάτευση.

Το ρεπορτάζ σας θέλει υποψήφιο στην Ανατολική Αττική. Έχουμε δει και πολλές δράσεις σας στην περιοχή. Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι; Τι σας λένε;
Είναι μια περιφέρεια με τεράστιες δυνατότητες, προκλήσεις αλλά και προβλήματα. Λέω συχνά ότι υπάρχει ένα παράδοξο. Είναι  τόσο κοντά στο κέντρο αλλά τόσο παρατημένη από τα κέντρα εξουσίας.  Οι  κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν την στήριξαν στην πράξη αλλά την επέλεξαν πολλές φορές ως ένα βολικό σκηνικό για στημένα σόου επισκέψεων και ανεκπλήρωτων εξαγγελιών. Όλα αυτά την ώρα που ο τόπο αυτός έχει μετατραπεί πολλές φορές σε σκηνικό ανθρώπινης αλλά και οικολογικής τραγωδίας. Για μένα τα διακυβεύματα είναι ξεκάθαρα. Η διασύνδεση των μεταγωγικών υποδομών της Ανατολικής Αττικής με το κέντρο της πόλης αλλά και την νησιωτική Ελλάδα και η οικιστική ανάπτυξη με έργα βασικών και περιβαλλοντικών υποδομών θα πρέπει να είναι ψηλά στην ατζέντα. Την ίδια ώρα, βέβαια, πρέπει να στηρίξουμε κάτοικους, επαγγελματίες και παραγωγούς της Ανατολικής Αττικής, όσους  δηλαδή αποτελούν το σημαντικότερο κεφάλαιο ανάπτυξης. Μαζί με αυτά, σοβαρά θέματα εγκληματικότητας και ασφαλείας που πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα στον αγώνα για κοινωνική ευημερία, ζητήματα ευκαιριών και κοινωνικής προστασίας σε λαϊκές γειτονιές, θέματα που αφορούν την αξιοπρεπή παροχή υπηρεσιών υγείας, το οδικό δίκτυο, τα μέσα σταθερής τροχιάς, τις συγκοινωνίες, θέματα όπως το οικιστικό, το χωροταξικό και το δασικό. Και βέβαια μην ξεχνάμε  – όπως ανέφερα ήδη – ότι σε αυτή την περιφέρεια ηττήθηκε κατά κράτος και επανειλημμένα ο κεντρικός σχεδιασμός της πολιτικής προστασίας. Στην καρδιά της Αττικής, οι συμπολίτες μας θέλουν να νιώσουν ότι δεν υπάρχουν περιοχές και πολίτες δύο ταχυτήτων. Ότι είμαστε ξανά δίπλα τους, ότι υπάρχει λόγος να εμπιστευτούν ξανά την πολιτική.

Ένας χρόνος από τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά. Ήσασταν από τους πιο στενούς της συνεργάτες. Τι κρατάτε από τη σχέση σας;
Υπάρχει ακόμα και τώρα μια συναισθηματική φόρτιση σε όλους όσοι βρεθήκαμε πολύ κοντά της. Έχουμε χρέος να μιλήσουμε γι’ αυτήν. Της το χρωστάμε και της το χρωστάω. Η Φώφη Γεννηματά ήταν και  είναι  ένας φάρος αξιών. Δεν κράτησε απλά την παράταξη στα δύσκολα, κράτησε και όλους εμάς. Μας έμαθε ότι αξίζει να παλεύεις για αξίες, ότι η πολιτική δεν είναι συναλλαγή, διαπραγμάτευση και παρασιτισμός. Να μην κάνεις ποτέ πίσω στις αρχές σου, να μην υποχωρείς ποτέ από την ευθύνη σου. Μας ενέπνευσε με το ήθος της, την συνέπεια της, το όραμα της για την πατρίδα και την κοινωνία. Ήταν αυτή η στόφα που κάνει την διαφορά μεταξύ των οραματιστών πολιτικών που μένουν για πάντα στις καρδιές των ανθρώπων και αυτών που τσουβαλιάζονται στη λήθη της Ιστορίας.

Share.

Comments are closed.