Παύλος Γερουλάνος: Ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ, ΠΑΣΟΚ βγαίνει

0

Tα φώτα της πολιτικής σκηνής στρέφονται στο Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα. Έχει νέο αρχηγό, φέρνει προτάσεις που άλλα κόμματα αντιγράφουν, είχε μια εξαιρετικά σοβαρή παρουσία στη ΔΕΘ και κατάφερε το σημαντικότερο πλήγμα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ενεργώντας με σοβαρότητα και απόλυτο σεβασμό στους θεσμούς. Είναι τα σωστά βήματα για να διεκδικήσει την επαναφορά του στην εξουσία. Είναι απόλυτα λογικό, στο κρίσιμο ερώτημα των επερχόμενων εκλογών «ποιο από τα δυο κόμματα θα στηρίξεις;» ο Πρόεδρος να απαντά «ποιος θα στηρίξει τη δική μου σοσιαλδημοκρατική πρόταση;».
Στις γειτονιές της Αθήνας, συναντώντας παλιούς ψηφοφόρους του κόμματος και νέους που ψηφίζουν για πρώτη φορά, το ΠΑΣΟΚ αποτελεί πάλι επιλογή. Απογοητευμένοι με τις αποδόσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, ψάχνουν λόγο να επανέλθουν.
«Γιατί να ψηφίσω ΠΑΣΟΚ;»  Τους απαντώ με τα προφανή διλήμματα:

  1. Δημοκρατία ή Αυθαιρεσία; Ψηφίζω ΠΑΣΟΚ γιατί θέλω να λειτουργεί η δημοκρατία. Την πολιτική δύναμη που θέλει την εξουσία να ελέγχεται (Διαύγεια, ανεξάρτητες αρχές), να αποσυγκεντρώνεται (αυτοδιοίκηση) και να είναι αξιοκρατική (ΑΣΕΠ). Στόχος ο πολίτης να συμμετέχει ενεργά (OpenGov, ηλεκτρονική διαβούλευση) και να εξυπηρετείται σωστά (gov.gr). Ο έλεγχος από έναν κομματικό μηχανισμό ή έναν ανεξέλεγκτο Πρωθυπουργό δεν αρμόζει σε μια σύγχρονη δημοκρατία και οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θέλουν να ζουν σε μια σύγχρονη δημοκρατία. Ζητούν συνεργασίες για να ελεγχθεί η εξουσία και να πάει ο τόπος μπροστά.
  2. Νέο ή Παλιό; Τώρα που όλοι κυβέρνησαν, το ΠΑΣΟΚ εκφράζει ξανά, το νέο απέναντι στον σημερινό δικομματισμό. Έχει επικεφαλής ένα νέο πρόσωπο, που εκ των πραγμάτων φέρνει φρέσκες ιδέες, εμποτισμένες με σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία μέσω της πολυετούς θητείας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτές οι ιδέες, με επίκεντρο την κοινωνική πολιτική, το «όλοι μπροστά, κανείς δεν μένει πίσω», είναι η καλύτερη απάντηση πανευρωπαϊκά στην άνοδο του ακροδεξιού ρεύματος.
  3. Για τους πολίτες ή για τις καρέκλες; Το χαρακτηριστικό της παρουσίας ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ, ήταν η λογική της καρέκλας. Μόνη επιθυμία των αρχηγών τους, η παραμονή ή η επαναφορά τους στο Μέγαρο Μαξίμου και ο έλεγχός του. Αντίθετα, αυτό που χαρακτήρισε την παρουσία ΠΑΣΟΚ στη ΔΕΘ ήταν η άρνηση στην παραπάνω λογική, η υπενθύμιση σε όλους να μη σεναριολογούν πριν μιλήσει η κάλπη και η επιμονή του να μιλάει για πολιτική ατζέντα.

Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ολοκληρωμένη πρόταση για στέγη με βιώσιμα ενοίκια για χιλιάδες ζευγάρια, επιδότηση των πρώτων υλών των αγροτών, ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, πραγματική προστασία πρώτης κατοικίας, υποστήριξη του εκδημοκρατισμού της ενέργειας.
Αν υπάρχει άλλωστε ένα δίπολο που χαρακτηρίζει την διαφορά του ΠΑΣΟΚ από τους άλλους, είναι η διαχρονική του απάντηση στο Πρόοδος ή Συντήρηση.
Προοδευτικά είναι τα κόμματα που είναι δημοκρατικά, οραματικά, αισιόδοξα. Πιστεύουν στην Ελληνίδα και τον Έλληνα, στην απίστευτη δυνατότητα της χώρας να μεγαλουργήσει αν απελευθερώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου από τους βραχνάδες που αντιμετωπίζουν. Αν προικίσουμε ένα κοινωνικό κράτος που στηρίζει κάθε πολίτη για να γίνει αυτό που θέλει και μπορεί να είναι.
Προοδευτικά είναι τα κόμματα που πιστεύουν ότι η εξουσία ελέγχεται από τον λαό και ότι μια μικρή κομματική νομενκλατούρα δεν πρέπει να έχει όλη την εξουσία στα χέρια της.
Μόνο τέτοια κόμματα μπορούν να σταματήσουν την ανάπτυξη της Ακροδεξιάς.
Και για κάποιον που παρακολουθεί και συμμετέχει στην πολιτική ζωή του τόπου σήμερα, είναι προφανές ότι τέτοιο κόμμα είναι μόνο το ΠΑΣΟΚ. Η ιστορία του και η πολιτική του παρουσία στη σημερινή σκηνή, διασφαλίζει ότι η Ελλάδα θα έχει πάντα απάντηση στο προχωρούμε μπροστά ή πάμε πίσω.
Για αυτό να είστε σίγουροι, όταν ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ, ΠΑΣΟΚ θα βγει.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Documento

Share.

Comments are closed.