Categories: Εκπαίδευση

Παράνομη και η απεργία-αποχή της ΑΔΕΔΥ για τον μέντορα και ενδοσχολικό συντονιστή, μετά από προσφυγή στα δικαστήρια της Ν. Κεραμέως

Παράνομη κρίθηκε από  το  Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών , μετά από  αγωγή της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και η απεργία-αποχή των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από τις διαδικασίες και καθήκοντα του μέντορα και ενδοσχολικό συντονιστή, την οποία κήρυξε ΑΔΕΔΥ, μετά από αίτημα της ΔΟΕ.
Με την αγωγή η υπουργός Παιδείας ζήτησε την εφαρμογή του νόμου που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων και ειδικότερα τα άρθρα 92 και 93 του ν. 4823/2021 που αφορούν στον Ενδοσχολικό Συντονιστή και τον Παιδαγωγικό Σύμβουλο-Μέντορα, αίτημα το οποίο έκανε δεκτό το δικαστήριο.
Μετά την απόφαση του δικαστηρίου όποια αποχή ή απεργία κηρυχθεί -σχετικά με τους μέντορες κι ενδοσχολικούς συντονιστές– από τους εναγόμενους (ΔΟΕ και ΑΔΕΔΥ)  επισύρει ποινή η οποία προβλέπεται στις δύο αποφάσεις  (σ.σ. για η ΔΟΕ προβλέπεται ποινή 5.000 ευρώ).

Η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως , σχετικά έκανε το ακόλουθο σχόλιο:
«Παράνομη κρίθηκε από το Πρωτοδικείο και η απεργία της  ΑΔΕΔΥ -όπως και η πανομοιότυπη της ΔΟΕ-για το νέο θεσμό του μέντορα που υποστηρίζει τους νέους εκπαιδευτικούς.Οι προσπάθειές μας όλες έχουν ένα στόχο: την αναβάθμιση της εκπαίδευσης στη χώρα μας. Η Παιδεία αλλάζει  στην Πράξη».

Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Σεπτεμβρίου  το  Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών είχε κρίνει παράνομη, μετά από  αγωγή της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως η απεργία-αποχή των δασκάλων και νηπιαγωγών από την εφαρμογή αποφάσεων για τον Ενδοσχολικό Συντονιστή και τον Παιδαγωγικού Συμβούλου-Μέντορα , την είχε κηρύξει η ΔΟΕ.
Έτσι η ΑΔΕΔΥ, μετά από αίτημα της ΔΟΕ, προκήρυξε   απεργία -αποχή  των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από τις διαδικασίες και καθήκοντα που προβλέπονται στις με αρ.Φ12/102913/ΓΔ4/2022 και Φ12/102919/ΓΔ4/2022 υπουργικές αποφάσεις (Β΄ 4509/2022) ως εξής:
α) απεργία – αποχή από κάθε καθήκον που σχετίζεται με τον ορισμό (άρ.3 της υπ’ αρ. Φ12/102913/ΓΔ4/2022 «Ενδοσχολικός Συντονιστής» Υπουργικής Απόφασης), την άσκηση καθηκόντων και αρμοδιοτήτων εκ μέρους των Ενδοσχολικών Συντονιστών (όπως αυτά περιγράφονται στο άρθρο 2 της ως άνω αποφάσεως) και εν γένει από κάθε διαδικασία, δραστηριότητα, αρμοδιότητα ή έργο, που συνδέεται ή σχετίζεται ή απορρέει από την ως άνω Υπουργική Απόφαση,
(β) απεργία – αποχή από κάθε καθήκον, που σχετίζεται με τον ορισμό (άρ.3 της υπ’ αρ. Φ12/102919/ΓΔ4 «Παιδαγωγικός Σύμβουλος – Μέντορας στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» Υπουργικής Απόφασης), την άσκηση καθηκόντων και αρμοδιοτήτων εκ μέρους των Παιδαγωγικών Συμβούλων – Μεντόρων (όπως αυτά περιγράφονται στο άρθρο 2 της ως άνω αποφάσεως) και εν γένει από κάθε διαδικασία, δραστηριότητα, αρμοδιότητα ή έργο, που συνδέεται ή σχετίζεται ή απορρέει με την ως άνω Υπουργική Απόφαση, παρέχοντας με τον τρόπο αυτό πλήρη συνδικαλιστική κάλυψη στους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Τομέας Παιδείας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Να στηριχτεί η εκπαίδευση στο Καστελλόριζο και στις «ανάλογες»  περιοχές

Το Καστελλόριζο και όλες οι περιοχές, που βρίσκονται σε δύσκολη «διασύνδεση» με τα αστικά κέντρα…

12 ώρες ago

Politico: Tο κλίμα πόλωσης στη Σλοβακία οδήγησε στην απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού Φίτσο

Το αμερικανικό περιοδικό Politico με ανάλυσή του επιχειρεί να αναδείξει τα αίτια που οδήγησαν στην…

12 ώρες ago

Στον Mr Survivor, Ατζούν Ιλίτζαλι η ΠΑΕ Παναθηναϊκός και το 45% του ΣΚΑΪ;

Ο Γιάννης Αλαφούζος βρίσκεται σε συζητήσεις με τον Τούρκο επιχειρηματία της showbiz, Ατζούν Ιλίτζαλι (Acun Ilıcalı), για…

12 ώρες ago

Super League: Tο πρωτάθλημα το πάρει ο ΠΑΟΚ ή η ΑΕΚ; Όλα τα σενάρια – Τι ισχύει σε περίπτωση ισοβαθμίας – Τι ισχύει για την 3η και την 4η θέση

Ο τίτλος του πρωταθλητή στο φετινό πρωτάθλημα της  Super League θα κριθεί στην τελευταία αγωνιστική…

18 ώρες ago

Ολυμπιακός: Πώς θα διατεθούν τα εισιτήρια για τον τελικό του Conference League με την Φιορεντίνα

Ο Ολυμπιακός εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τον τρόπο προμήθειας εισιτηρίων για τον τελικό του Conference League…

20 ώρες ago

Έτοιμη η γέφυρα του Ευήνου στο Ευηνοχώρι

Ολοκληρώθηκε η νέα γέφυρα στον Ευήνο ποταμό που επανασυνδέει την παλιά Ε.Ο. Αντιρρίου-Ιωαννίνων. Έτοιμη είναι…

2 ημέρες ago