Τομέας Παιδείας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής: Βαθιά ριζωμένη η σχέση κοινωνίας και εκπαιδευτικών!

0

Από τη μητέρα που θα στείλει για πρώτη φορά το μικρό της παιδί στο νηπιαγωγείο με αγωνία και λαχτάρα για το πως θα προσαρμοστεί στο σχολικό περιβάλλον μέχρι τον μεταπτυχιακό φοιτητή που στηριζόμενος στον πανεπιστημιακό καθηγητή ελπίζει σε μια καλή προετοιμασία για την επαγγελματική του σταδιοδρομία, αναδεικνύεται αλλά και αισθητοποιείται ταυτόχρονα μια σχέση βαθιά ριζωμένη, που εγκαθιδρύεται και αναπτύσσεται, γεμάτη όνειρα και φιλοδοξίες η ίδια, κοινή διαδρομή «οικογένειας και εκπαίδευσης», «παιδιών, νέων και εκπαιδευτικών» με όλο και πιο ανοιχτούς ορίζοντες εκτυλίσσεται, για την όμορφη και μόνιμη καλλιέργεια των Γραμμάτων
Οι εκπαιδευτικοί επιδρούν στο πιο σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας μας. Αποτελούν βασικό παράγοντα δημοκρατικού και ανθρωπιστικού μετασχηματισμού της πολιτείας. Στη διδασκαλία τους καθρεφτίζεται το μέλλον της νέας γενιάς, το αύριο του τόπου μας.
Ο εκπαιδευτικός θεμελιώνει τις βάσεις του παιδιού. Σμιλεύει τις προσωπικότητες των εφήβων και των νέων. Καλλιεργεί ανθρωπιστικές αξίες. Εμπνέει. Εμψυχώνει. Αυτή είναι η πρώτιστη παιδαγωγική ευθύνη του αλλά και η ομορφιά του επαγγέλματός του. 
Ως το κόμμα των μεγάλων μεταρρυθμίσεων στην παιδεία, αναδεικνύουμε το ρόλο των εκπαιδευτικών ως βασικό πολιτικό ζήτημα: τη διαρκή επιμόρφωσή τους, τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών τους, την αύξηση των μισθών τους, την ολόπλευρη στήριξή τους.
Η σημερινή κρίση στη χώρα μας καταδεικνύει με τον πιο εμφαντικό τρόπο τον καθοριστικό ρόλο της εκπαίδευσης. Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε διαπιστώνεται ότι το σχολείο μπορεί να υπηρετήσει τον κοινωνικό του ρόλο και την εθνική του αποστολή, όταν είναι σχολείο πολιτισμού και παιδείας, όταν διαπαιδαγωγεί, όταν κοινωνικοποιεί, όταν  εξανθρωπίζει.    
Βασική πολιτική εκπαιδευτική πρότασή μας είναι η συνεχής αναβάθμιση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας, γιατί είναι καθοριστικός παράγοντας για κοινωνική πρόοδο, για πραγματική και βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας, για συνεχή εκδημοκρατισμό της δημόσιας ζωής, για ψηφιακό μετασχηματισμό, για ενεργητική συμμετοχή της Ελλάδας στην  Ευρωπαϊκή Ένωση και στο διεθνές σκηνικό.  
Όλες οι μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση αρχίζουν και τελειώνουν στο ρόλο και στη λειτουργία των εκπαιδευτικών. Ο Εκπαιδευτικός είναι η ψυχή του Σχολείου. Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου είναι βασικός δημιουργός της Γνώσης και της Έρευνας!

Share.

Comments are closed.