Τραγωδία στην Ινδονησία: 129 νεκροί και 180 οι τραυματίες από αιματηρά επεισόδια σε αγώνα σε ποδοσφαιρικό γήπεδο [Βίντεο]

0

Τουλάχιστον 129 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους (νωρίτερα υπήρχαν αναφορές για πάνω από 174 νεκρούς) και 180 τραυματίστηκαν στα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν μετά από αγώνα ποδοσφαίρου, πρωταθλήματος στην Ινδονησία.
Σε ανακοίνωσή της την Κυριακή, η αστυνομία είπε ότι υποστηρικτές της Arema FC εισέβαλαν στο γήπεδο σε ένα στάδιο στην περιφέρεια Malang, στην Ανατολική Ιάβα της Ινδονησίας g, μετά την ήττα της Arema με 3-2 από την Persebaya Surabaya το βράδυ του Σαββάτου.
Συγκεκριμένα  οι οπαδοί της ηττημένης ομάδας εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο και οι αρχές έκαναν χρήση δακρυγόνων, με αποτέλεσμα το πλήθος να ποδοπατηθεί και καταπλακωθεί και να υπάρξουν περιπτώσεις ασφυξίας, δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Ανατολικής Ιάβας, Νίκο Αφίντα.
34 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους επί τόπου στο στάδιο Kanjuruhan και οι υπόλοιποι αφού μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ενώ 180 τραυματίστηκαν, είπε. Μεταξύ των νεκρών ήταν και δύο αστυνομικοί.
Πολλοί άνθρωποι καταπλακώθηκαν και πέθαναν από ασφυξία καθώς έτρεξαν προς μία έξοδο, είπε ο Αφίντα.


Εκπρόσωπος της αστυνομίας προσδιόρισε αργότερα τον αριθμό των νεκρών σε 129, σε ένα από τα πιο θανατηφόρα δυστυχήματα σε αθλητικά γήπεδα στον κόσμο. Διευθυντής νοσοκομείου δήλωσε στην τοπική τηλεόραση ότι ένα θύμα ήταν ηλικίας πέντε ετών.
Ο επικεφαλής υπουργός ασφαλείας της Ινδονησίας, ο Μαχφούντ MD (Mohammad Mahfud Mahmodin), δήλωσε ότι ο αριθμός των θεατών ξεπερνούσε τη χωρητικότητα του σταδίου Kanjuruhan.
Ο ίδιος ανέφερε σε ανάρτησή του στο Instagram την Κυριακή ότι είχαν εκδοθεί 42.000 εισιτήρια για ένα στάδιο που είχε χωρητικότητα 38.000 ατόμων και ότι ο αγώνας έπρεπε να γίνει απόγευμα και όχι βράδυ, όπως έγινε
Επιπλέον ξεκαθάρισε ότι:
« η τραγωδία του Kanjuruhan δεν ήταν μια σύγκρουση μεταξύ των υποστηρικτών της Persebaya και της Arema. Επειδή σε εκείνο τον αγώνα οι οπαδοί της Persebaya δεν είχαν δικαίωμα να παρακολουθήσουν. Υποστηρικτές στο γήπεδο είναι μόνο από την πλευρά του Αρέμα. Ως εκ τούτου, τα θύματα πέθαιναν γενικά λόγω συγκρούσεων, με αποτέλεσμα το πλήθος να ποδοπατηθεί και καταπλακωθεί, καθώς και λόγω ασφυξίας. Δεν υπήρξαν θύματα ξυλοδαρμού ή κακομεταχείρισης μεταξύ οπαδών.»


Ο επικεφαλής του γραφείου υγείας της περιφέρειας Malang, Wiyanto Wijoyo, δήλωσε νωρίτερα ότι οι αξιωματούχοι εξακολουθούν να συγκεντρώνουν στοιχεία για τον αριθμό των τραυματιών.
Τα θύματα «πέθαναν από το χάος, τον συνωστισμό, τον ποδοπάτημα και την ασφυξία», δήλωσε ο Wiyanto, προσθέτοντας ότι οι τραυματίες παραπέμφθηκαν σε διάφορα τοπικά νοσοκομεία.
Οι συγκρούσεις φέρεται να ξεκίνησαν όταν οι χιλιάδες οπαδοί της Arema έσπευσαν στον αγωνιστικό χώρο. Οι παίκτες της Persebaya το εγκατέλειψαν αμέσως, αλλά αρκετοί παίκτες της Arema που βρίσκονταν ακόμη στο γήπεδο δέχθηκαν επίσης επίθεση.


Τοπικές αναφορές κάνουν λόγο για 3.000 θεατές είχαν εισέλθει στον αγωνιστικό χώρο, σε σύνολο 40.000 θεατών. Η αστυνομία δήλωσε ότι 13 οχήματα υπέστησαν ζημιές, συμπεριλαμβανομένων 10 περιπολικών.
Εικόνες που καταγράφηκαν από το εσωτερικό του σταδίου κατά τη διάρκεια του επεισοδίου έδειξαν να πέφτουν τεράστιες ποσότητες δακρυγόνων και ανθρώπους να σκαρφαλώνουν πάνω από φράχτες. Άνθρωποι μετέφεραν τραυματισμένους θεατές μέσα στο χάος.
Η κυβέρνηση της Ινδονησίας ζήτησε συγγνώμη για την τραγωδία και υποσχέθηκε να διερευνήσει τις συνθήκες της.
«Λυπούμαστε για αυτό το περιστατικό … πρόκειται για ένα λυπηρό περιστατικό που “τραυματίζει” το ποδόσφαιρό μας την ώρα που οι οπαδοί μπορούν να παρακολουθήσουν ποδοσφαιρικούς αγώνες από κοντά στο γήπεδο», δήλωσε ο Ινδονήσιος υπουργός Αθλητισμού και Νεολαίας, Ζαϊνουντίν Αμάλι, στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Kompas.
«Θα αξιολογήσουμε διεξοδικά τη διοργάνωση του αγώνα και την παρουσία των οπαδών. Θα επιστρέψουμε στην απαγόρευση της παρουσίας των οπαδών στους αγώνες; Αυτό είναι που θα συζητήσουμε».
Πάντως πρέπει να αναφέρουμε ότι η οπαδική βία είναι ένα διαρκές πρόβλημα στην Ινδονησία, όπου οι βαθιές αντιπαλότητες έχουν ξανά στο παρελθόν μετατραπεί σε θανατηφόρες συγκρούσεις.


Εν μέσω της μακροχρόνιας αντιπαλότητας που υπάρχει μεταξύ της Persebaya Surabaya και της Arema FC, οι οπαδοί της Persebaya Surabaya δεν επιτράπηκε να αγοράσουν εισιτήρια για τον αγώνα λόγω φόβων για βία.
Το πρωτάθλημα της Ινδονησίας έχει ανασταλεί για μία εβδομάδα λόγω των επεισοδίων.
«Ανησυχούμε και λυπούμαστε βαθύτατα για αυτό το περιστατικό», δήλωσε ο Akhmad Hadian Lukita, ο προεδρικός διευθυντής της PT Liga Indonesia Baru. «Λυπούμεθα μαζί με όλους και ελπίζουμε ότι αυτό θα αποτελέσει ένα πολύτιμο μάθημα για όλους μας».

Share.

Comments are closed.