Ιράν: “Βράζουν” τα Πανεπιστήμια μετά τον θάνατο της Mahsa Amini  – Τουλάχιστον 83 οι νεκροί [διάφορα βίντεο]

0

Μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε πολλά πανεπιστήμια του Ιράν για την φονική καταστολή του κινήματος διαμαρτυρίας που προκάλεσε ο θάνατος της Mahsa Amini (Μάχσα Αμίνι), η οποία είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών πριν από 16 ημέρες.
Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης οργανώθηκαν επίσης σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η άγρια καταστολή του κινήματος διαμαρτυρίας στο Ιράν έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 83 ανθρώπων από τις 16 Σεπτεμβρίου και τον θάνατο κατά την κράτηση της Μάχσα Αμίνι, τρεις ημέρες μετά την σύλληψή της για παραβίαση των ενδυματολογικών κανόνων που ισχύουν στην Ισλαμική Δημοκρατία για τις γυναίκες.
Το ιρανικό καθεστώς διαψεύδει κάθε εμπλοκή των δυνάμεων της τάξης στον θάνατο της 22χρονης γυναίκας και έχει συλλάβει εκατοντάδες διαδηλωτές που χαρακτηρίζει “ταραξίες”.
«Φοιτητές διαδήλωσαν σήμερα στα πανεπιστήμια για να καταγγείλουν την συμπεριφορά της αστυνομίας απέναντι στους διαδηλωτές», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Fars στο Ιράν, που πρόσκειται στους φρουρούς της επανάστασης.

Βίντεο του aljazeera για τις ιρανές γυναίκες που βγάζουν το χιτζάμπ για να διαμαρτυρηθούν για την  Αστυνομία Ηθών

Αν και δεν δίνει πληροφορίες για τους τόπους και τις διαστάσεις των σημερινών κινητοποιήσεων, το πρακτορείο ανέφερε ότι συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στην πλατεία Enghelab (Επανάσταση στα περσικά) κοντά στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, στο κέντρο της ιρανικής πρωτεύουσας, όπου συγκρούσεις ξέσπασαν ανάμεσα στην αστυνομία και τους διαδηλωτές, ορισμένοι από τους οποίους συνελήφθησαν.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας είχαν λάβει σήμερα θέσεις σε πολλά σημεία της Τεχεράνης.
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναρτήθηκαν βίντεο με σκηνές από τις συγκεντρώσεις σε πανεπιστήμια, κυρίως στην Τεχεράνη, αλλά και στην ιερή πόλη Μασχάντ, την δεύτερη σε μέγεθος πόλη του Ιράν.
Στα βίντεο εμφανίζονται δεκάδες διαδηλωτές τραγουδώντας και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του κινήματος διαμαρτυρίας.
«Η πόλη έχει πνιγεί στο αίμα, αλλά οι καθηγητές μας σιωπούν!», φώναζαν οι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στο Πανεπιστήμιο του Καράζ, στο δυτικό τμήμα της Τεχεράνης, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκε από την μη κυβερνητική οργάνωση Iran Human Rights (IHR), με έδρα το Οσλο.
Περισσότεροι από 1.200 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί, σύμφωνα με επίσημο απολογισμό. Ακτιβιστές, δικηγόροι και δημοσιογράφοι έχουν επίσης συλληφθεί, σύμφωνα με τις μκο.
«Το αίμα των καταπιεσμένων είναι πιο δυνατό από την βία των τυράννων».
Στο εξωτερικό, διαδηλώσεις αλληλεγγύης στις οποίες συμμετείχε και η ιρανική διασπορά οργανώθηκαν σε περισσότερες από 150 πόλεις, ανάμεσά τους η Ρώμη, το Βερολίνο, η Λισαβώνα και το Τόκιο.
Ο πρώην πρωθυπουργός του Ιράν Μιρ Χοσεΐν Μοσαβί, που σήμερα έχει περάσει στην αντιπολίτευση, κάλεσε τις ιρανικές δυνάμεις της τάξης να σταματήσουν την βίαιη καταστολή, σε μήνυμα που αναρτήθηκε στον λογαριασμό στο Instagram της ιστοσελίδας Kaleme που πρόσκειται σε αυτόν.
«Θα ήθελα να υπενθυμίσω σε όλες τις δυνάμεις της τάξης τον όρκο που έχουν δώσει να προστατεύουν την γη μας, το Ιράν και τις ανθρώπινες ζωές, τα αγαθά και τα δικαιώματα του λαού», λέει ο Μιρ Χοσεΐν Μοσαβί, που βρίσκεται σε κατ΄ οίκον περιορισμό από το 2011. «Το αίμα των καταπιεσμένων είναι πιο δυνατό από την βία των τυράννων».

Βίντεο από διαδηλώσεις στο Ιράν

  • Διαδήλωση στο πανεπιστήμιο της Τεχεράνης. Σε αυτό το βίντεο, μαθητές ορμούν προς τους επιτιθέμενους και φωνάζουν «Ντροπή σας.

  • Κόσμος συγκεντρώθηκε στους δρόμους γύρω από το Πανεπιστήμιο Azad στο Καράτζ, δυτικά της Τεχεράνης για να υποστηρίξει φοιτητές που διαδηλώνουν στην πανεπιστημιούπολη.

  • Φοιτητές και απλοί διαδηλωτές στο Gohar Dasht, 20 μίλια δυτικά της Τεχεράνης για να υποστηρίξουν τις πανεπιστημιακές διαδηλώσεις και τις απεργίες το Σάββατο.

  • Φοιτητές του πανεπιστημίου του Σιράζ διαδηλώνουν το Σάββατο, ενώνοντας δεκάδες άλλες πανεπιστημιουπόλεις σε όλη τη χώρα.

 

  • Σε ένα άλλο πανεπιστήμιο στην επαρχία Ισφαχάν οι φοιτητές ψάλλουν «Αυτή είναι η χρονιά του αίματος, ο Σεγιέντ Αλί θα γίνει», αναφερόμενος στον Αλί Χαμενεΐ.

  • Μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας στο Πανεπιστήμιο του Mashhad το Σάββατο. Το Mashhad είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράν και σημαντικό θρησκευτικό κέντρο.

  • Εκατοντάδες φοιτητές συγκεντρώθηκαν στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης το πρωί του Σαββάτου, προκηρύσσοντας απεργία και απαιτώντας την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων.

Share.

Comments are closed.