Categories: Διεθνή

Κ. Φίλης για την τουρκική προκλητικότητα: Είναι προφανές ότι έχουμε περάσει σε άλλο επίπεδο

Σε άλλο επίπεδο έχουν φτάσει τα ελληνοτουρκικά, εκτιμά με ανησυχία ο διεθνολόγος, Κωνσταντίνος Φίλης, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» με τους Γιώργο Παπαδάκη & Μαρία Αναστασοπούλου, του τηλεοπτικού σταθμού του ANT1.
Απαντώντας στο ερώτημα για το τι ετοιμάζουν οι Τούρκοι, με τις τελευταίες τους κινήσεις ο Κ. Φίλης σχολίασε: «Είναι προφανές ότι έχουμε περάσει σε άλλο επίπεδο, σε άλλη πίστα, και δεν αισθάνομαι ιδιαίτερα ανακουφισμένος από το γεγονός ότι το εθνικό συμβούλιο της Τουρκίας είπε ότι θα χρησιμοποιηθούν όλα τα νόμιμα μέσα γιατί μέσα σε αυτά περιλαμβάνεται και το νόμιμο μέσο της αυτοάμυνας».
«Και ο Ακάρ την Κυριακή επισήμανε ότι εφόσον η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά- κάτι που θεωρούν «επιθετική» κίνηση, «νομιμοποιούνται» να ασκήσουν το δικαίωμά τους στην αυτοάμυνα», συμπλήρωσε.
Ο κ. Φίλης σημείωσε μάλιστα ότι αποτελεί πάγια τακτική η προσπάθεια απόκτησης νομιμοφάνειας έστω κι αν αυτή είναι αθεμελίωτη και ασθενής, και έφερε το παράδειγμα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974 με το πρόσχημα της εγγύητριας δύναμης.
Στη συνέχεια προχώρησε σε δύο επισημάνσεις:
Πρώτον, ο Τούρκος Πρόεδρος δεν έχει αποφασίσει ακόμα τι θα κάνει στο εσωτερικό με τις εκλογές, ούτε στην εξωτερική πολιτική της χώρας του.
Δεύτερον, ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία αναβαθμίζεται λόγω της Ουκρανίας με ενισχυμένο και ενδυναμωμένο νέο ρόλο αλλά αυτό που κερδίζει με την Ουκρανία «δεν μπορεί να το μετουσιώσει σε κάτι εις βάρος της Ελλάδας».
Σχετικά με το εκλογικά σενάρια, στη γείτονα χώρα, ο διευθυντής Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων του Παντείου υπογράμμισε ότι ο Ερντογάν επιχειρεί να διεγείρει τα αντανακλαστικά του εθνικιστικού ακροατηρίου με μικρή επιτυχία καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο Τούρκος πολίτης, όπως και κάθε πολίτης, ασχολείται με την καθημερινότητά του. Δεν τον νοιάζει η “στρατιωτικοποίηση”».
Όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική του Τούρκου προέδρου, ο κ. Φίλης ανέφερε ότι «ο Ερντογάν δεν έχει κατασταλλάξει πιο δρόμο θα ακολοθουθήσει αλλά ως προς την Ελλάδα όμως τα πράγματα είναι σαφή», προσθέτοντας ότι οι Αμερικάνοι αντιμετωπίζοντας το ρωσικό κίνδυνο, όπως αυτοί τον αντιλαμβάνονται «είναι δεδομένο ότι δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν εντός του ΝΑΤΟ να προκαλέσει ρωγμή, σε αυτήν την κρίσιμη φάση».

Δείτε το βίντεο της εκπομπής Καλημέρα Ελλάδα – 29/09/2022

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Βαγγέλης Βουτσινάκης* : Ζωή κάτω απ’ τον ίδιο ουρανό…

...Αυτή η εμβληματική -τολμώ να γράψω- αποστροφή του Παναγή Παναγιωτόπουλου* όταν αναφέρεται στις κοινές προσλαμβάνουσες,…

4 ώρες ago

ΔΟΕ: Διοργάνωση  25ου Πανελληνίου – Παγκύπριου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ακριτίδεια 2024»

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδα (Δ.Ο.Ε.) και η Παγκύπρια Οργάνωση Ελλήνων Δασκάλων (Π.Ο.Ε.Δ.), σε συνεργασία με…

7 ώρες ago

«ΝΙΚΗ Πολιτών Αγίας Παρασκευής» – Γιάννης Σταθόπουλος: Να τοποθετηθεί υπεύθυνα το Δημοτικό Συμβούλιο για το bonus στα πολυώροφα κτίρια

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΝΙΚΗ Πολιτών Αγίας Παρασκευής», Γιάννης Σταθόπουλος, με ανακοίνωσή του ζητά…

16 ώρες ago

Ανδρουλάκης από Γρεβενά: Το ΠΑΣΟΚ θα έχει δυναμική άνοδο στα ποσοστά του – Νίκη για το ΠΑΣΟΚ είναι η ευημερία του ελληνικού λαού

Διάχυτη αισιοδοξία για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών 2024 δήλωσε ότι έχει, από τα Γρεβενά, ο Νίκος…

1 ημέρα ago

Παύλος Γερουλάνος*: Αντίθετο της σημερινής πολιτικής σταθερότητας είναι η λογική

Κάθε πρωί, μου αρέσει να διαβάζω τις ειδήσεις από «δεύτερο χέρι», από ανθρώπους που βλέπουν…

1 ημέρα ago

Χαλάνδρι: Η λογοτεχνία συνάντησε την ιστορία στο εργαστήριο του Δήμου για παιδιά «Ο κόσμος της Άλκης Ζέη»

Το πρότζεκ «Καρυάτιδες» αποτέλεσε σημαντική στιγμή του εργαστηρίου «Ο κόσμος της Άλκης Ζέη» που πραγματοποιείται…

1 ημέρα ago