Η ακροδεξιά Τζόρτζια Μελόνι για πρωθυπουργός της Ιταλίας – Ππανηγυρίζει η ευρωπαϊκή ακροδεξιά – Το κυβερνητικό προγραμμα

0

H Ιταλία ψήφισε και ξεκάθαρη νικητής είναι η Τζόρτζια Μελόνι με 26,2%, ενώ ο μεγάλος χαμένος της βραδιάς είναι το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, που εξασφάλισε το 19%, λιγότερο απ’ όσο προέβλεπαν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Έτσι η Δεξιά συμμαχία των ακροδεξιών με τις νεοφασιστικές ρίζες «Αδελφών της Ιταλίας» της Μελόνι, της επίσης ακροδεξιάς Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι που έλαβε 8,5% και της δεξιάς Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με 8% ετοιμάζεται να σχηματίσει την πιο δεξιά κυβέρνηση από την εποχή του Μουσολίνι με την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό στο τιμόνι της.
«Είναι η ώρα της ευθύνης, η εποχή που αν θέλεις να γίνεις μέρος της ιστορίας, πρέπει να καταλάβεις τι ευθύνη έχουμε απέναντι σε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους, επειδή η Ιταλία μας έχει επιλέξει και δεν θα την προδώσουμε όπως δεν την έχουμε προδώσει ποτέ. Καλούμαστε να κυβερνήσουμε το έθνος, θα το κάνουμε για όλους, για να ενώσουμε έναν λαό εξυψώνοντας αυτά που ενώνουν παρά αυτά που χωρίζουν». Με αυτά τα λόγια έσπευσε να καθησυχάσει η Μελόνι τις ανησυχίες στη χώρα της και στο εξωτερικό. Το κόμμα της, που παρέμεινε στην αντιπολίτευση, απέναντι σε όλες τις κυβερνήσεις που διαδέχθηκαν η μια την άλλη μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2018, επιβλήθηκε ως η βασική εναλλακτική και είδε το ποσοστό του να απογειώνεται από το 4,3% πριν από τέσσερα χρόνια σχεδόν στο 26,2% και να αναδεικνύεται σε πρώτη δύναμη του ιταλικού κοινοβουλίου.
Η συμμαχία υπό τη Μελόνι αναμένεται να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, τόσο στη Βουλή, όσο και στη Γερουσία κι ο πρόεδρος της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, αναμένεται να δώσει στην Μελόνι την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, που θα μπορούσε να αναλάβει περί τα τέλη Οκτωβρίου, αν όλα πάνε καλά.
Η παράταξη που ίδρυσε στα τέλη του 2012 η Τζόρτζια Μελόνι με συνοδοιπόρους της διαφωνούντες του μπερλουσκονισμού ξεπέρασε το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του Ενρίκο Λέτα, που δεν κατάφερε να φράξει τον δρόμο της ακροδεξιάς με φόντο τη συγκριτικά χαμηλή συμμετοχή του εκλογικού σώματος στη διαδικασία (64,07%, από 73,86% το 2018).
Η αντιπρόεδρος του PD Ντέμπορα Σερατσιάνι αναγνώρισε τη νίκη της Τζόρτζια Μελόνι», κάνοντας λόγο για «βραδιά θλίψης για τη χώρα».
«Αναμφίβολα δεν μπορούμε, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, να μην αποδώσουμε της δεξιάς υπό την Τζόρτζια Μελόνι. Είναι μια θλιβερή βραδιά για τη χώρα» και κατέληξε «Το Δημοκρατικό Κόμμα είναι η δεύτερη πολιτική δύναμη και η πρώτη της αντιπολίτευσης και έχει ισχυρή ευθύνη.».

Πανηγυρίζει η ακροδεξιά στην Ευρώπη
Ο πολιτικός σεισμός στην Ιταλία καταγράφεται δύο εβδομάδες έπειτα από εκείνον στη Σουηδία, όπου η συντηρητική συμμαχία που συμπεριλαμβάνει τους Σουηδούς Δημοκράτες (SD), ένα κόμμα που προέκυψε από το νεοναζιστικό κίνημα, κέρδισε τις εκλογές κι έγινε η μεγαλύτερη δεξιά παράταξη στη σκανδιναβική χώρα. Το SD και το κόμμα της Μελόνι ανήκουν στην ίδια πολιτική οικογένεια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Οι Ιταλοί παρέδωσαν μάθημα ταπεινότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία, με τη φωνή της κυρίας φον ντερ Λάιεν, προσπάθησε να τους υπαγορεύσει τι θα ψήφιζαν», σχολίασε δηκτικά ο Γάλλος ευρωβουλευτής Ζορντάν Μπαρντελά (Jordan Bardella), του Εθνικού Συναγερμού (RN) της Μαρίν Λεπέν.
«Καμιά απειλή οποιουδήποτε είδους δεν μπορεί να σταματήσει δημοκρατία», πρόσθεσε υποστηρίζοντας πως οι Ευρωπαίοι «παίρνουν τη μοίρα τους στα χέρια τους».


Μαύρο πρόβατο των Βρυξελλών, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν ήταν ο πρώτος που συνεχάρη τη Μελόνι. Μέσω του πολιτικού συμβούλου του και βουλευτή Μπάλας Όρμπαν (Balázs Orbán), πρόσθεσε: «σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, χρειαζόμαστε όσο ποτέ φίλους που έχουν κοινό όραμα και κοινή προσέγγιση για τις προκλήσεις στην Ευρώπη».


Τα συγχαρητήρια του έσπευσε να στείλει και ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι (Mateusz Morawiecki).


Η Τζόρτζια Μελόνι «έδειξε τον δρόμο» προς μια Ευρώπη «υπερήφανη», «ελεύθερη», αποτελούμενη από «κυρίαρχα κράτη», πανηγύρισε από την πλευρά του ο ηγέτης του ισπανικού ακροδεξιού κόμματος Vox, ο Σαντιάγο Αβασκάλ (Santiago Abascal).


«Πανηγυρίζουμε μαζί με την Ιταλία», ανέφερε η βουλευτής του ακροδεξιού κόμματος AfD της Γερμανίας Μπεατρίξ φον Στορχ (Beatrix von Storch) μέσω Twitter. «Η Σουηδία στον βορρά, η Ιταλία στον νότο — οι κυβερνήσεις της αριστεράς ανήκουν στο χθες», πέταξε. 


Τι οδήγησε στη νίκη τη Μελόνι
Τo κόμμα της Μελόνι οφείλει την επιτυχία του στις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις των αντιπάλων της, στον άνεμο της απόρριψης της πολιτικής τάξης, που πνέει στη γείτονα και στα χάρισματα της Μελόνι.

Η 45χρονη Ιταλίδα πολιτικός, η οποία στα νιάτα της δήλωνε θαυμάστρια του Μπενίτο Μουσολίνι, κατάφερε να αποδαιμονοποιήσει την εικόνα της ιδίας και της παράταξής της καθώς και να κεφαλαιοποιήσει τους φόβους και την οργή εκατομμυρίων Ιταλών μπροστά στην έκρηξη των τιμών και της ανεργίας, την απειλή ύφεσης και τις ανεπάρκειες των δημόσιων υπηρεσιών.

Ποιο είναι το κυβερνητικό πρόγραμμα της συμμαχίας

Ματτέο Σαλβίνι – Σίλβιο Μπερλουσκόνι – Τζόρτζια Μελόνι – Τζάκομο Πόρτας

Το πρόγραμμα που προσυπέγραψαν οι δύο παρατάξεις της άκρας δεξιάς, τα Αδέλφια της Ιταλίας υπό την Τζόρτζια Μελόνι και η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, καθώς και η δεξιά παράταξη Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι καθώς και το μικρό κεντρώο πολιτικό κόμμα Moderates του Τζάκομο Πόρτας αναφέρει τα εξής:

 
Εξωτερική πολιτική

 • Τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του NATO.
 • Υποστήριξη της Ουκρανίας που είναι αντιμέτωπη με τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας και υποστήριξη κάθε διπλωματικής προσπάθειας για να εξευρεθεί λύση στη σύγκρουση.
 • Προσήλωση στη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, με προοπτική μια Ευρωπαϊκή Ένωση περισσότερο πολιτική και λιγότερο γραφειοκρατική.
 • Αναθεώρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας.
 • Υπεράσπιση και προαγωγή των ιστορικών και πολιτιστικών ιουδαιοχριστιανικών ριζών και ταυτοτήτων στην Ευρώπη.

Οικονομία, κοινωνία

 • Πλήρης αξιοποίηση των πόρων του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης, υπέρβαση των τρεχουσών καθυστερήσεων στην εφαρμογή του προγράμματος.
 • Συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δυνάμει των ευρωπαϊκών κανόνων, για την αναθεώρηση του σχεδίου ανάκαμψης βάσει των νέων συνθηκών, αναγκών και προτεραιοτήτων.
 • Μείωση της φορολογικής πίεσης για τις οικογένειες, τις επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους.
 • Κατάργηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
 • Αναπροσαρμογή της κατώτερης σύνταξης, των κοινωνικών επιδομάτων και των επιδομάτων αναπηρίας.

Θεσμοί

 • Απευθείας εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας.
 • Συνέχιση της διαδικασίας για την αναγνώριση της αυτονομίας των περιφερειών.

Οικογένεια

 • Σχέδιο υποστήριξης και αύξησης της γεννητικότητας με δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς, δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών σε εταιρείες, βιβλιοθηκών και παιδότοπων.
 • Μείωση του ΦΠΑ στα προϊόντα για βρέφη και παιδιά.

Ασφάλεια, μετανάστευση

 • Αγώνας εναντίον κάθε μορφής αντισημιτισμού και ισλαμικού φονταμενταλισμού.
 • Αγώνας εναντίον της παράτυπης μετανάστευσης και διαχείριση των ροών των νόμιμων μεταναστών.
 • Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και της ένταξης στην αγορά εργασίας των νόμιμων μεταναστών.
 • Υπεράσπιση των εθνικών και ευρωπαϊκών συνόρων.
 • Αποκλεισμός των πλεούμενων βάσει συμφωνίας με τις αρχές χωρών της βόρειας Αφρικής για να εμποδίζεται η εμπορία ανθρώπων και η διακίνηση παράτυπων μεταναστών.
 • Δημιουργία κέντρων υποδοχής μεταναστών και προσφύγων σε περιοχές εκτός Ευρώπης, που θα διαχειρίζεται η ΕΕ, για να εξετάζονται οι αιτήσεις χορήγησης ασύλου.

Ενέργεια, περιβάλλον

 • Βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση.
 • Αύξηση της παραγωγής ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
 • Διαφοροποίηση των πηγών ενεργειακού εφοδιασμού και εφαρμογή σχεδίου για την ενεργειακή αυτάρκεια.
 • Εξέταση του ενδεχομένου αξιοποίησης της πυρηνικής ενέργειας με ασφαλή τρόπο.
 • Τήρηση και επικαιροποίηση των διεθνών δεσμεύσεων της Ιταλίας στον αγώνα εναντίον της κλιματικής αλλαγής.
Share.

Comments are closed.