Φωτοβολταϊκά στις στέγες: Ποιους αφορά και ποιοι θα πάρουν την επιδότηση – Τι θα γλιτώνουν στους λογαριασμούς τους

0

Το 40%-60% θα φθάνει η επιδότηση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων έως 10kW σε στέγες κατοικιών, επιχειρήσεων και σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ένα μέτρο που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της ΔΕΘ.
Μέχρι στιγμής υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για αυτά τα φωτοβολταϊκά λόγω και της κλιμακούμενης ενεργειακής κρίσης, που βιώνουμε με ιδιαίτερη ένταση τον τελευταίο χρόνο και των διεθνών εξελίξεων.
Όπως είχε πει ο πρωθυπουργός, θα χρηματοδοτηθεί η εγκατάσταση 250.000 φωτοβολταϊκών συστημάτων, ώστε να μπορούν να καλύπτουν μέρος των αναγκών τους σε ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τον ήλιο.
Συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση αφορά 100.000 φωτοβολταϊκά σε στέγες κατοικιών, 75.000 σε στέγες επιχειρήσεων και 75.000 σε στέγες αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
Τα υπουργεία Ενέργειας και Ανάπτυξης επεξεργάζονται το πρόγραμμα, ώστε πολύ σύντομα να μπορέσουν να προχωρήσουν σε ανακοινώσεις. Τα έργα που αναμένεται να αναπτυχθούν μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος θα αφορούν συνολικά περίπου 2,5 GigaWatt, όσος δηλαδή είναι ο ηλεκτρικός χώρος που εξασφαλίστηκε στα δίκτυα του ΔΕΔΔΗΕ.

Τι θα μπορεί να κάνει κάποιος με το φωτοβολταϊκό στο σπίτι;
Παρά την αρχική πεποίθηση ότι ο καταναλωτής θα μεταπωλούσε ρεύμα στον πάροχο, τελικά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Θα αφαιρείται από την κατανάλωση. Με απλά λόγια θα καλύπτονται οι ανάγκες του σπιτιού μας, έτσι το ρεύμα που θα καταναλώνουμε να είναι από τον δικό μας ενεργειακό κουμπαρά, δηλαδή  η ενέργεια που θα παράγεται από το φωτοβολταϊκό θα συμψηφίζεται (αφαιρείται) από την κατανάλωση.

«Με την εγκατάσταση ο ιδιοκτήτης θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες του σπιτιού του και στον λογαριασμό ρεύματος που θα λαμβάνει πλέον δεν θα υπάρχει η χρέωση για την κατανάλωση ρεύματος», υπογράμμισε ο οικονομικός σύμβουλος Γιάννης Χατζησαλάτας, μιλώντας στην εκπομπή «Ανοιχτή επικοινωνία», στο Open TV.

Δείτε ο συγκεκριμένο βίντεο του Open TV

Share.

Comments are closed.