Ορχάν Παμούκ στους FT: Ο Ερντογάν είναι σε παρακμή, δόξα τω Θεώ πέφτει! Θα αποδεχθεί όμως την ήττα;

0

Σφοδρά πυρά κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των αυταρχικών πολιτικών του εξαπολύει ο βραβευμένος με Νόμπελ Τούρκος συγγραφέας Ορχάν Παμούκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «ο Τούρκος Πρόεδρος βρίσκεται σε παρακμή. Δεν μπορεί πλέον να περιορίσει τη φωνή κανενός. Δόξα τω Θεώ ευτυχώς πέφτει»
Ο Ορχάν Παμούκ, που πολλές φορές έχει προκαλέσει την τουρκική κοινή γνώμη και ειδικά το εθνικιστικό κοινό, μέσω των βιβλίων του αλλά και τις δημόσιες τοποθετήσεις του, αλλά και την σκληρή κριτική που έχει ασκήσει στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μίλησε ειδικότερα για την παρακμή του καθεστώτος Ερντογάν αλλά και την αντίδραση του Τούρκου προέδρου σε περίπτωση που δεν κερδίσει τις εκλογές το 2023.
Στην ανταποκρίτρια  των «Financial Times» στην Κωνσταντινούπολη, Laura Pitel, τόνισε ότι o Ερντογάν χάνει ψήφους και οι εκλογές του 2023 θα είναι «οι σκληρότερες» που έχει αντιμετωπίσει ο Ερντογάν λόγω της τρέχουσας κατάστασης της τουρκικής οικονομίας και της πτώσης του βιοτικού επιπέδου στη χώρα. Η λίρα έχει καταποντιστεί και ο πληθωρισμός έχει εκτοξευτεί επισήμως άνω του 80%, κάτι «σκανδαλώδες» και «ένα τέλειο παράδειγμα βγαλμένο από βιβλίο στρατηγικής ενός ατόμου που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 20 χρόνια, γίνεται όλο και πιο αυταρχικός και παίρνει παράλογες αποφάσεις και καταστρέφει την ευημερία του έθνους». Προσθέτει, ωστόσο, ότι το ερώτημα που απασχολεί μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινής γνώμης είναι το πώς θα ενεργήσει ο Ερντογάν εν όψει της φθίνουσας δημοτικότητάς του: «Οι δημοσκοπήσεις μάς λένε ότι θα χάσει, αλλά θα το αποδεχτεί;»
Ο Παμούκ για τον Ράσντι
Ο Παμούκ δηλώνει φίλος του Σαλμάν Ράσντι, ενός ακόμη φημισμένου συγγραφέα που δεν στρογγυλεύει τον λόγο του. «Είναι γενναίος συγγραφέας. Τον σέβομαι και πάντα θεωρούσα ότι πρέπει να τον υπερασπίζομαι όταν έχει προβλήματα», λέει πέντε εβδομάδες μετά την επίθεση εις βάρος τού δημιουργού των «Σατανικών Στίχων», σημειώνοντας ότι κι ο ίδιος εξακολουθεί να κυκλοφορεί με σωματοφύλακες -έναν αυτή την περίοδο.

Αποστολή του μυθιστοριογράφου, τονίζει,  είναι να κάνει αυτούς τους ανθρώπους ορατούς και να ακούγονται. «Ένας συγγραφέας πρέπει να υπερασπίζεται τις ιδέες της ελευθερίας του λόγου και της δημοκρατίας. Στη συνέχεια, ο συγγραφέας πρέπει επίσης να ταυτίζεται με ανθρώπους που παραβιάζουν αυτές τις ιδέες, και η ταύτιση τις περισσότερες φορές μοιάζει με νομιμοποίηση. Αυτό είναι το παράδοξο του συγγραφέα».
Ο Μακρόν νίκησε, ο Τραμπ έχασε, τα ποσοστά του Ερντογάν πέφτουν δραματικά. Γιατί να είμαι απαισιόδοξος;
Σε αντίθεση με τον Ράσντι, για τον Παμούκ η μεγαλύτερη απειλή δεν προέρχεται από μουσουλμάνους φονταμενταλιστές, αλλά από συμπατριώτες του εθνικιστές, αν και, όπως σημειώνει, «αυτές οι δύο ομάδες δεν απέχουν και πολύ η μία από την άλλη, καθώς η Τουρκία κυβερνάται τώρα από έναν ισλαμιστικό-εθνικιστικό συνασπισμό».

Ωστόσο, αρνείται να αντιμετωπίσει με απαισιοδοξία την πολιτική κατάσταση διεθνώς. «Ο Μακρόν νίκησε. Ο Τραμπ έχασε. Γιατί δεν το κάνουμε θέμα αυτό;», διερωτάται. Απορρίπτει, επίσης, την ιδέα ότι ο δεξιός εθνολαϊκισμός εξαπλώνεται «σαν μικρόβιο» στην υφήλιο. «Δεν είμαι τόσο απαισιόδοξος. Βλέπω τα ποσοστά του Ερντογάν να πέφτουν δραματικά στις δημοσκοπήσεις. Γιατί να είμαι απαισιόδοξος;».

  • Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του βραβευμένου με Νόμπελ Τούρκου συγγραφέα Ορχάν Παμούκ στην ανταποκρίτρια  των «Financial Times» στην Κωνσταντινούπολη, Laura Pitel, με τίτλο «Orhan Pamuk: ‘Erdoğan cannot curtail anyone’s voice any more’», στα αγγλικά, πατώντας ΕΔΩ
Share.

Comments are closed.